Neke od ovih knjiga možda imate kod kuće, neke ste možda naslijedili od ranijih generacija, dok za neke (nadamo se) nikada u životu niste čuli. Kako god bilo, svaki od ovih serijala trebao bi vam “pojesti” minimalno tjedan dana vremena. Iskoristili vi tu činjenicu ovog proljeća ili nekog budućeg ljeta (kao što smo mi učinili s knjigama Bena Aaronovitcha, broj 6), uživajte!

Duljina čitanja, naravno, ovisi o vama...

P. S. Da, uključili smo i knjige koje još nisu dostupne na hrvatskom. Osjećate li se ove godine dovoljno avanturistički da vas to ne zaustavi?

#1 Pustolovine Milesa Vorkosigana (i njegove proširene obitelji) iz pera Lois McMaster Bujold

Dvadesetak knjiga objavljenih od sredine osamdesetih do unatrag nekoliko godina, čija su se hrvatska izdanja donedavno dičila vjerojatno najljepšim (i sadržaju najprikladnijim) naslovnicama u čitavome svijetu, serijal Vorkosigan nezaobilazna je točka za mnoge sadašnje i buduće ljubitelje svemirskog i humanističkog esefa.

Ako ni zbog čega drugoga, nama će uvijek zauzimati prvo mjesto na listi preporuka upravo zbog njegovog glavnog junaka, Milesa Naismitha Vorkosigana, hiperaktivnog, rastom ograničenog, kreativnim rješavanjem problema obdarenog svemirskog plemića/plaćenika/političara/zavodnika. (Dobro, što se ovog posljednjeg tiče… čovjek ima ukusa.)

Bonus preporuka zbog trenutno zadnje knjige u serijalu, Kavalira Jolea i Crvene kraljice, koja dokazuje kako je lijepo kad pisac dobije dovoljno vremena posvetiti se čak i svojim sporednijim likovima.

Mala napomena: serijalu se može pristupiti s mnogo strana, no mi čvrsto vjerujemo u počinjanje od prve knjige baš o Milesu, Pripravnika za ratnika. Akcija, karakterizacija likova i spisateljičino iskustvo ovdje su na vrhuncu.

#2 Djeca Vječnosti i Kaosa iz pera Milene Benini

Kako predstaviti priču koja nas je oduševila u djetinjstvu, a koja je tek nedavno postala dostupna široj javnosti u ukoričenom izdanju? (Jednako kao što bismo i pojeli slona, vjerujemo: komadić po komadić.)

Djeca Vječnosti i Kaosa, poznatija kao Kaos, trilogija je objavljena u jednom tomu koja staru priču o sudaru svjetova, pripadanju, narodu i zabranjenoj ljubavi provlači kroz dva-tri podžanra fantasyja, počevši od epske fantastike (prva knjiga), pa sve do junaka sličnog nama, izmještenog iz suvremenog Zagreba u svijet visoke fantastike i zaklinjanja na mačeve. Nezaboravni likovi, divna arhitektura svijeta (pučki worldbuilding) i nostalgija koja je gotovo opipljiva u srednjoj, drugoj knjizi trilogije od ovog su epskog djela stvorili nešto što jednostavno ne možemo prestati preporučivati. Točka.

#3 Gospodar prstenova iz pera J. R. R. Tolkiena

Čak i ako vam sve moguće holivudske inačice ovog klasika žanra već izlaze na uši, te ako niste pretjerani ljubitelj dlakavih stopala i šiljastih uši, vjerujemo da će trilogija (tetralogija, ako se nas pita, ali moglo bi se reći i kvintet) koja je praktički vlastoručno osmislila čitav jedan žanr imati nešto i za vas.

Ako čitate na hrvatskom, možda bismo bili slobodni preporučiti ranije izdanje. Ali, nek svaki čitatelj presudi za sebe - kao, uostalom, i inače.

#4 Hainski ciklus iz pera Ursule K. Le Guin

Iako se rijetko na njega nailazi u kategoriji “serijala”, Hainski ciklusk raljice SF-a, Ursule Le Guin, labavo je povezani niz potpuno različitih, začudnih i (usudili bismo se reći) još uvijek natprosječno kvalitetnih romana, pripovjedaka i priča objavljenih mahom kroz drugu polovicu dvadesetog stoljeća. Za ljubitelje novih kultura, prvog kontakta i kompleksnih likova, ali i (nažalost, još uvijek) subverzivnih tema. Naše preporuke bile bi Lijeva ruka tame i Planeta izgnanstva, ali raspon je tako širok i tako raznolik da se doista ne bismo željeli zaustaviti samo na njima.

A tu je, kad smo već kod Ursule, i serijal o Zemljomorju (Earthsea), za neki sljedeći tjedan...

#5 Prostranstvo iz (združenog) pera Jamesa S. A. Coreyja

Je li neobično da je dobar dio ovog popisa ekraniziran, ili je to neizbježno, u današnje vrijeme kada ništa ne prodaje knjigu tako dobro kao njezina ekranizacija? Prostranstvo možda nije za svakoga, i donekle ga je nezgodno spominjati u vrijeme pandemije, no ipak je zaokupio srca i misli toliko čitatelja da ga je doista teško ne uključiti među preporuke. Naravno, tu je i pozamašna debljina svake knjige, koja se ističe čak i na ovom popisu!

Ljubitelji serijala obično spominju Marsovce (ne, nisu ni mali ni zeleni) i izgradnju kultura i svemirskih detalja u ovim knjigama kao jednu od njihovih najvećih prednosti. Što ćete li vi još otkriti?

#6 Rivers of London iz pera Bena Aaronovitcha

Ne postoji preporuka dovoljno dugačka da uključi sve načine na koje serijal o policajcu Peteru Grantu oduševljava svoje čitatelje, pa ćemo navesti samo neke. London. Nadnaravni zločini inspirirani tradicionalnom britanskom mitologijom. Londonske rijeke (iz naslova) koje su zapravo božice (i to je samo početak). Ukratko, Ben Aaronovitch piše jedan od najzabavnijih serijala urbane fantastike koji nam je ikada prošao kroz ruke, a koji, usto, možda može privući i najširi raspon čitatelja od sviju navedenih na ovom popisu.

Ili, barem, ljubitelje Ubojstava u Midsommeru i srodnih nedjeljnih uspješnica s malih ekrana.

#7 My Life as a White Trash Zombie iz pera Diane Rowland

Priznajemo - ovu smo preporuku posudili od ukućana, koji poručuju da je uvijek zabavno čitati o tuđim luzerskim životima, što ovaj serijal podiže na novu razinu. Glavna junakinja potpuno je izgubila konce svog života, postavši toliko neizainteresirana za sudjelovanje u stvarnosti da je postala, naravno, zombi - a da to nije ni shvatila. Ovaj crnohumorni serijal pršti akcijom, detaljnim opisima rada na patologiji, policijskim istragama i, pogodili ste, mozgovima!

Posebna je preporuka za audio izdanja u izvedbi Allison McLemore koja svojim čitanjem dodatno izgrađuje karakterizaciju likova bojom glasa i naglascima, s obzirom da se radi o serijalu smještenom na američkom Jugu.

#8 Dominion of the Fallen iz pera Aliette de Bodard

Postapokalipsa - ali fantastična, a ne esefična. I u Parizu, a ne Americi. S palim anđelima, ne izvanzemaljcima. A u Seini živi narod kraljevskih zmajeva iz vijetnamske loze. Jedini je problem što se sve - doslovno - raspada. Jer, kad priču piše Aliette de Bodard, ništa nije onakvo kakvim se čini, i griženje noktiju od brige za likove, kako glavne tako i sporedne.

Za slučaj da to nije dovoljno, tu je arhivistica (rekli bismo možda čak knjižničarka) koja živi u kompleksu Notre Dame, plemićke kuće koje se bore za prevlast u uništenom svijetu te skriveni prinčevi koji riskiraju svoje živote u dvorskoj špijunaži. Apsolutna petica.

#9 Machineries of Empire iz pera Yoon Ha Leeja

Iako je riječ o tek tri knjige, serijal o generalici Kel Cheris i njezinom odavno mrtvom savjetniku, veleizdajniku Shuosu Jedau, svoje je mjesto na ovom popisu zaslužio činjenicom da ga je praktički nemoguće čitati brzo. I ne, nije riječ samo o beskrajnom korištenju matematike u svemirskom ratovanju - taj pristup samo otežava probijanje kroz prvih nekoliko poglavlja prve knjige.

Nakon što preživite taj period prilagodbe, sve ostalo je povijest. Ispričan kroz gledišta potpuno različitih likova, namjerno zakukuljen tako da ni u kojem trenutku nitko, zapravo, ne zna što se doista događa, serijal Machineries of Empire nedvojbeno će promijeniti vaš pogled na hard SF. Naš svakako jest.

#10 Dina iz pera Franka Herberta (i nasljednika)

Ako dosad već ne znate tko je Timothée Chalamet, onda se krećete u nekim drugim virtualnim krugovima od nas. No, čak i u tom slučaju, vjerojatno znate tko je Sting... Ovu dvojicu više i manje poznatih javnih lica povezuje jedan od vjerojatno “najčudnijih” (neki bi rekli, najkreativnijih) esef serijala svih vremena - Dina. Serijal poznat po debljini, duljini, te tragičnim pričama o njegovim ekranizacijama (da, ima ih više, a jedna nam se upravo sprema).

#11 Pjesma leda i vatre iz pera Georgea R. R. Martina

Serijal koji reklamira sam sebe (a za sve ostalo tu su HBO i turistička zajednica Grada Dubrovnika). Tri zmaja, tisuće i tisuće stranica, nebrojene kontroverze i ne sasvim prikriveni hommage Tolkienu i povijesnom Ratu ruža. Martin se, kao i svi autori na ovome popisu, neće nužno svakome svidjeti (khm) i poznat je po tome da zna jako naljutiti svoje čitatelje. (Spominju se neka bacanja knjiga o zid i bijesno čupanje kose.) Ili ga obožavate ili mrzite - nerijetko, oboje - ali kako ćete otkriti kojoj strani pripadate, ako ne posegnete za njim? Mala napomena: postoji minijaturna mogućnost da nikada nećete biti u prilici pročitati posljednju knjigu iz serijala (ako se izuzme šansa da se dogodi nešto slično priči o serijalu Wheel of Time).

#12 Djeca zemlje iz pera Jean M. Auel

Iz kategorije “možda imate kod kuće”, ili, točnije, “možda vaša mama ima kod kuće”, veliki hit iz osamdesetih, koji je doživio revival kasnih devedesetih s nešto uspješnijim naslovnicama u izdanju Izvora. (Ni one, nažalost, ne mogu izbrisati neobičan osjećaj pokušaja gledanja filma snimljenog po prvom romanu iz serijala.) Dok je sadržaj ovog serijala upitno žanrovski, elementi totemskih zaštitnika i neizbježna činjenica da će upravo glavna junakinja ostvariti sva bitna slučajna otkrića u prapovijesti (počevši, ali ne i završivši s odgojem konja za jahanje), stojimo iza uključivanja serijala na popis. Prvi je dio Pleme spiljskog medvjeda, koji, nažalost, ostaje i nedvojbeno najbolji, a posebno bismo ga preporučili ljubiteljima Zanea Greyja, sakupljačima ljekovitog bilja, bivšim izviđačima i fanovima Diane Gabaldon.

#13 Fionavarski ciklus iz pera Guya Gavriela Kaya

Nitko ne bi nužno Kayeve romane povijesne fantastike nazvao “ciklusom”, no činjenica je da ih je sam autor diskretno povezao spominjanjem njegovog prvog, potpuno fantastičnog svijeta u odjecima kroz sva kasnija djela. Naša bi preporuka bila početi od Tigane ili Lavova Al-Rassana, ovisno o tome čega se možete dočepati, i u svakom slučaju ostaviti naslovnu Fionavarsku tapiseriju za kasnije, nakon što već odlučite je li Kay za vas ili ne. Svi pisci imaju pravo na prvi roman.

Dva “ne potpuno žanrovska” bonusa

Bonus 1 - Niz nesretnih događaja iz pera Lemonyja Snicketa

Iako se ništa “fantastično” ne događa nužno u ovom serijalu, on je ipak pisan na tragu starih gotičkih romana, zbog čega se, do neke mjere, čita kao horor serijal za djecu. Također, tu je niz (heh) anakronizama, neobičnih ponašanja likova i odluka koje glavni likovi donose te nerijetko “nevjerojatnih” događaja, tako da vjerujemo da je serijal Niz nesretnih događaja - nažalost, izrazito tankih romana, zbog čega ne možemo garantirati da će odraslima dugo potrajati - dosta srodan ukusima čitatelja fantastičnih žanrova.

Bonus 2 - Marija Jurić Zagorka

Ne, ovo nije žanr. I ne, nije nam žao što smo je uključili na popis. Uostalom, napisala je i objavila praktički više knjiga od skoro svih pisaca s ovog popisa (čast izuzetcima).

... kako to mislite, niste još čitali Zagorku?