Snimam vlog posvećen sapunicama. Pardon, po novom se to zovu dramske serije.

Tim rečenicama započinje nova domaća tinejdžersko-humoristična serija „Nemoj nikome reći“ koja je počela s emitiranjem u nedjelju, 18. listopada na prvom programu HRT-a u 22:30 h. Riječ je o originalnoj ideji i scenariju Aleksandre Osman.17.-godišnja Helena Jurić (Mia Anočić-Valentić) živi u Našicama s ocem Davorom (Hrvoje Kečkeš) i majkom Anitom (Matija Prskalo). Iznenada jednog dana, roditelji najavljuju seobu u Zagreb. Naviknuta na seoski mir, Helena se mora priviknuti na život u novom gradu, u novoj školi i novom razredu.

U fokusu priče su osim Helene i njezini školski kolege; najbolji prijatelji, nogometaš Marijo (Matija Čigir) i bogataški sinčić Matija (Hrvoje Vladisavljević); šminkerice i jetsetterice Iva (Tena Nemet Brankov) i Brigita (Sara Duvnjak), sramežljivi Lucas (Marin Radman) i Dino (Bernard Tomić) koji propituju svoju seksualnost, razredna čudakinja Tijana (Dajana Čuljak), te dežurna štreberica i potencijalna piromanka Adela (Katarina Strahinić). Situacija u razredu se dodatno zakomplicira povratkom bivše učenice Emanuele (Dinka Vuković) koja se vraća u Hrvatsku nakon godinu dana života u SAD-u.

Za razliku od sličnih pokušaja dodvoravanja tinejdžerskoj publici sa serijalima „Kad zvoni?“ i „Nedjeljom ujutro, subotom navečer“, HRT je naišao na pun pogodak s „Nemoj nikome reći“.  Na ciničan i ironičan način serija ismijava klišeje iz stranih sapunica i tinejdžerskih serija, te u isto vrijeme uspijeva biti aktualna i ne pokušava uvoditi elemente iz gorespomenutih žanrova koji nisu karakteristični za domaće serije. Junaci naše priče, bez obzira na društveni status, ne dolaze u školu s bijesnim automobilima već se voze tramvajem i biciklima, s obzirom da ne posjeduju vozačku dozvolu. Ne provode odmore u luksuznim školskim kantinama već jedu sendviče po hodnicima za vrijeme velikog odmora. Primjera je mnogo, no takve sitnice doista su bitne i dobrodošle u aktualnim i budućim scenarijima.

Glavnu glumačku postavu čine mladi glumci koje smo rijetko ili uopće imali prilike već gledati u drugim televizijskim projektima. Anočić-Valentić savršeno radi distinkciju između dvije osobnosti u jednom liku – Helena kao vlogerica koja kroz 'breaking the fourth wall' metodu upoznaje gledatelje s pričom uz popratne, sarkastične komentare, te osjećajnu Helenu na koju direktno utječu akcije društva oko nje i suočavanje s njihovim posljedicama. Od ostalih glumaca, valja izdvojiti odličnu Katarinu Strahinić koja kroz lik štreberice/piromanke/buduće inženjerke kemije/izvrsne govornice španjolskog jezika Adele seriji daje duplu dozu smijeha zajedno sa svojom televizijskom majkom Nadom Gačešić-Livaković. Glumica također posjeduje savršen comic  timing, što bi definitivno trebalo iskoristiti u daljnjim epizodama serijala. U svojim ulogama su i više nego korektni Hrvoje Vladisavljević, Matija Čigir, Tena Nemet Brankov, Sara Duvnjak i Dinka Vuković, dok se na likovima Marina Radmana, Bernarda Tomića i Dajane Čuljak trebalo poraditi više i dati im veći prostor u seriji, iako su sami glumci u potpunosti zadovoljili dostavljeni materijal.

Od ostalih epizodista izdvajaju se odlični Joško Ševo (Ante), Senka Bulić (profesorica Knjaz),Ankica Dobrić (Mande), Nataša Dorčić (Nevenka), Nela Kocsis (Venera) i Erna Rudnički (Iris).„Nemoj nikome reći“ prva je hrvatska serija koju sam binge-watchao i pogledao 10 nastavaka u jednom šutu, a dvije posljednje epizode sljedeće jutro. Zabavna, pitka i ležerna, "NNR" je serija zbog koje ne pokrivate oči i uši od srama dok likovi šetaju vašim malim ekranima. Svih 12 epizoda dostupno je putem HRT-ovog portala. Binge away, folks i uživajte!

HRT, može druga sezona?

P.S. Tandara mandara...

Tekst je preuzet s bloga Tv&Čips.