Dođi bliže – dođi još bliže!

Dođi tako blizu da možeš namirisati crnu magiju i čuti šapat drevnih duhova. (...)

Jedna od mračnih i strogo čuvanih tajni čarobnjaštva je spoznaja da neke stvari i nisu onakve kakvima se čine na prvi pogled. Razmisli o tome kad sljedeći put u kupovinu namirnica pođeš s majkom, koja je, usput rečeno, prava vještica, ali ti to još ne znaš.

Ako i tebi nije jasno sve ovo oko dočeka, ne uklapaš se u kolektivno veselje i čini ti se da imaš pametnija posla, vjeruj mi, imaš. Zatvori se u svoja četiri sigurna zida i prepusti se zabavi u vlastitom aranžmanu. Zašto bi plesao kako drugi sviraju? Pripremi ti njima gozbu od koje će ih proći pravi žmarci, od koje će pamtiti novogodišnju noć toliko dugo koliko ih zvuci tvojih Sikćućih zmija i Zavijajućih duhova budu pratile kroz noć...

Da uopće kreneš u ovu magiju, treba ti Ugovor o ustoličenju i tri potpisa. Ma nije strašno. Zapravo si ti jedan od trojice potpisnika, a dvoje odraslih naći ćeš u dnevnoj sobi kako plešu i neće ni znati što potpisuju jer bit će veseli, baš kako se od njih te noći i očekuje. Svakako nemoj zanemariti taj detalj oko Ugovora, jer, iako ne voliš dosadne papire, proriče se Bol i Očaj koji će biti bačeni na sve šmrkljave, neposlušne vještice i čarobnjake koji se služe magijom iz ove knjige bez nazočnosti i nadzora odraslog čarobnjaka ili vještice. A čarobnjaka i vještica u dnevnoj sobi kolko hoćeš. Prerušenih, ali ti ćeš ih nanjušiti.

A mi njušimo knjigu u kojoj se kriju tajni recepti ukusnih i nezamjenjivih čarobnih alata: Čarobni štapić (ukusna besmislica, na dosadnim zabavama proizvodi čuda!), Vještičina metla (užasno ukusna griskalica koja će te natjerati da letiš uokolo puštajući mozak na pašu minutu ili dvije), Začarano blago (u trenutku kad tvoji nemogući gosti dosegnu vrhunac vike i dreke ponudi ih njime i svoju će prenaglašenu živost pretvoriti u blaženu tišinu), Zlato starog čarobnjaka i Brojevi istine babe vračare (nevjerojatno pouzdana igra gatanja i ujedno slasni obrok u jednom).

Nek tvoja sigurna četiri zida budu Kuhinja. Potrudi se da ostaneš sam u njoj i ne zaboravi sljedeće: za posebne delicije koje ćeš spravljati trebat će ti sedam čudnih kuhinjskih pomagala. Čudesna čarobna pregača, Magične zaštitne rukavice (Zapamti: nagorjeli prsti – loše čarobnjaštvo!), Fantastičan čarobni šešir, Čarobni štapić prerušen u običnu drvenu kuhaču, Magična krpa, Žlica od čistog srebra i Hokus-pokus prah.

Osim toga, potrudi se da unaprijed nabaviš Trinaest osnovnih sastojaka bez kojih neće biti čarobnih poslastica. A to su: Zmajeva jaja, Salo žute mačke, Mlijeko vukodlaka, Kraljevska krema od snova, Plijesan i suhi kvasac žabe krastače, Mljeveno brašno od gušterova mozga, Vještičine sušene bradavice, Čokoladni mulj iz mračne, zabranjene šume, Vilinska prašina (šećer za posipavanje) i Vrlo važna i čarobna mast za bojanje hrane. Ako si iole nekakav matematičar, izbrojao si ih deset do sada. Tri ključne skrivaju se pod nazivom Slastan šećer, Tugujuća sol i Papreni začin zmajevog plamena. Za ilustraciju:

začini

 

Čarobna kuharica za odraslu djecu i djetinjaste odrasle nešto je najbolje za čime može posegnuti svaki pošteni mali čarobnjak. Ako se pod tvojim šeširom krije baš takav, zaviri u sadržaj lonca i pogledaj što se u njemu krčka:

Divlja i užasna stvorenja

Kruh načinjen od vrlo gadnih paukova

Stare kosti i lubanje

Plačuće oči

Krvava srca

Otrovne gljive i

Torta od zmajevog repa.

Za prste polizat!

Male tajne velikih majstora posluživanja:

Plačuće oči
Sa suzom u oku posluži ih na velikom tanjuru i goste natjeraj neka i oni proplaču, bu-hu-hu.

Otrovne gljive
Savršena poslastica za posluživanje dosadnim rođacima na jednako dosadnim obiteljskim okupljanjima. Istodobno ukusno i odbojno, neće ih tako lako zaboraviti. Najbolje ih je poslužiti uz čudno nevin pogled te sa zelenim točkama po licu.

Začarano blago
Kad završiš, pusti kolač neka se hladi na hladnom i neugodnom mjestu prije nego ga poslužiš gostima.

Torta od zmajeva repa
Najstariju nazočnu vješticu mora se poslužiti prvu: ona neka prva zagrize pošteni zalogaj kako i priliči tradiciji zmajevog repa.

Divlja i užasna stvorenja
Ukusan mali slatki kolačić prije odlaska u krevetac. Također je izvrsna grickalica za vrijeme dugih razgovora sa čudovištima ispod tvog kreveta.
Posluži ih dok na licu imaš najstrašniji osmijeh koji tvoja baka tako voli.

Laku noć, snivaj slatko!

I dakako, pod dojmom ovako provedene večeri smiješ pasti u krevet kad god te shrva. Nipošto se ne smiješ mučiti ostati budan do ponoći kako bi činio sve što ne znaš objasniti zašto to drugi čine. Uspiješ li se u novogodišnjoj noći othrvati besmislicama, cijela će ti godina biti magična!

"Čudne stvari koje činiš za vrijeme odrastanja a kojima se svi smiju, puno će ti pomoći u daljnjem životu." Macy Gray

et voila