Ovaj ugovor bio je neobično kratak. Mjesec dana proteklo je za čas.

No, i za taj jedan tren naišao sam u knjižnici za posadu na odličnu knjigu Billa Brysona "Neither Here, Nor There", a čitatelji i članovi Gradske knjižnice Rijeka mogu je pronaći na njenim policama pod nazivom "Ni tu, ni tamo".

Baš je tako nekako i meni protekao i ovaj ugovor, mislima kući, a tijelom i djelovanjem na brodu, od Civitavecchie, luke grada Rima, pa sve kroz Sueski kanal do Dubaija i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Gotovo svake sam večeri s guštom pročitao barem jedno poglavlje s jednim gradom ili jednom državom koju je Bill Bryson posjetio, a ovdje na svoj duhoviti način prezentirao. Autor opisuje svoje doživljaje, ništa pretenciozno, već najčešće navodi zgode i nezgode koje su mu se putem dogodile, odnos sa žiteljima navedenog grada / navedene države, i to u svakodnevnim situacijama kojima duhovito i stereotipno opisuje navedenu naciju.

Inače, Bill Bryson poznat mi je još od svoje izvrsne "Kratke povijesti gotovo svega" i veselim se što sam na policama Gradske knjižnice Rijeka pronašao još zanimljivih naslova navedenog autora.

"Ni tu, ni tamo" svakako je štivo za putnike, bilo kojeg određenja, vremenske, prostorne, duhovne, čitatelje...

Bryson