Minasan konnichiwa!*

Riječ-dvije (ili malo više) o Tapasu

Tapas je web-stranica/aplikacija za koju je potrebna prijava za čitanje više od jedne epizode (a vrlo je vjerojatno da ćete željeti nastaviti čitati i drugu, i treću, i 199.) ili za objavu vlastitih uradaka. Sadržaj je isključivo na engleskom jeziku (zasad).

Kako stoji u njezinu opisu, nastoji biti dom zajednici stvaratelja koja je objavila 76 000 priča. Poziva nas da otkrijemo tisuće digitalnih stripova i romana, uživamo u anegdotama (šifra: quick laugh) ili se izgubimo u svjetovima izvan naše mašte koje stvaraju autori diljem svijeta.

Omogućava nam također čitanje najzaraznijih (oprostite na izrazu) internetskih priča popularnih i debitantskih autora, istraživanje širokog spektra priča (od kojih je velika većina besplatna, u potpunosti dostupna za čitanje), zaradu "inkova" kojima se otključavaju epizode i direktno podržavaju omiljeni autori, priključivanje njihovoj zajednici te povezivanje s autorima i čitateljima poput vas. Bez obzira na to radi li se na primjer o fantastičnom ili humorističnom romanu, romansi ili hororu, Tapas nas potiče da zaronimo u njegovu prostranu knjižnicu i čak garantira da ima priču za svakog od nas.

Iz izloga broj dva

Mene su zaintrigirali, a vas? Samo, kamo se prvo uputiti u tom velikom prostranstvu romana i stripova? Ja bih krenula od štiva koje je Darija odabrala za nas. Ona preferira romane, no često posegne i za stripovima i kratkim pričama. Iz njezina izloga preporuka izdvajamo:

- fantastični roman Hero vs Villain (i u njemu pratimo dva lika, viteza u sjajnom oklopu i princa tame, koji, čini se, ne mogu biti različitiji, pa su tako i njihove početne pozicije u kraljevstvu oprečne...)
- humoristični roman Smile for Me (koji nas potiče na osmijeh uz priču o prijateljstvu, ovladavanju osjećajima, pružanju podrške i iznenađenjima koje život katkad pruža)
- Fangs (humoristična priča u stripu nadnaravne tematike koja počinje susretom vampira i vukodlaka (a tko zna kako završava!? Onaj tko pročita! :))
- Do You Even Witch (strip za sve koji rado čitaju o životu tinejdžera i ujedno vješca, čija je svakodnevica ispunjena čarolijom, misterijima, dramom i romantikom)
- Brutally Honest (smiješne zgode u stripu; maštovite, životne, često prepoznatljive, uvijek (brutalno) iskrene)
- Unfamiliar (fantastika u stripu o dolasku male vještice u čaroban grad i useljenju u novu kuću punu duhova)
- The Librarian (četiri u jednom (jer su priče o knjižničarima jednostavno takve: sadržajne, slojevite, multižanrovske): horor, misterij, humor i fantastika, ali to nije sve! Ako krenete čitati ovaj strip, kročit ćete u knjižnicu kakvu još niste vidjeli i u njoj pronaći knjige kakve zasigurno još niste čitali!) O-ho! Mene jaaako zanima što se sve zbiva u toj knjižnici!

Odoh čitati! Baibai!**
____________
*jap. Dobar dan svima!
** jap. pozdrav kad se jako žurite jer idete čitati