Moglo bi se reći da je bila dosta aktivna ove godine...

Iako se naše druženje u knjižnici moralo prekinuti ranije ove godine, ono se spontano nastavilo u virtualnom obliku, svakodnevnim porukama koje su, između ostalog, nastavile poticati naše zajedničke interese i utaživati glad za znanjem i zabavom.

Stoga ovdje donosimo obilazak nekih od najzanimljivijih, najpopularnijih i najinformativnijih kutaka o mitologiji, stripu, književnosti (i srodnim im temama) koje rado i redovito posjećuje naša vrla ekipa Sfingine zagonetke.

Danas se (čarobne ili štafetne, kako vam drago) palice za preporuku primila Mari, naša prava mlada enciklopedistkinja. Kako nam je ove godine radionica u znaku japanske mitologije, skroz je logično i prikladno da se krećemo na dobro nam znanom tlu, a društvo će nam praviti kitsune** i yokaiji*** (dobri, dakako :)) u lijepom mitološkom ruhu.

Kad Mari preporučuje, onda su to u prvom redu mitovi, divno ispričane priče (kakve i sama piše), no možda trebamo još napomenuti: bit će tu lisica, lisica (i još lisica!) i poneka vidra. Uživajte u njezinom izboru.

Kitsune: između mita i - iluzije

https://www.tofugu.com/japan/kitsune-yokai-fox/

Bijela lisica!

https://mythology.wikia.org/wiki/Kuzunoha

Riječna vidra ili yokai?

https://yokai.fandom.com/wiki/Kawauso

A sada nešto skroz drugačije. Tko je čuo za Webtoon**** i otad ne može bez njega? Mari, svakako. Voli nam ona i stripove. Doznajemo da trenutno čita napeti krimi stripovski serijal The Croaking, a među naslove koje bi preporučila mladim čitateljima i ljubiteljima stripova izdvojila bi također komediju o papigicama A Budgie's Life, Lone (strip o odlasku male vještice u čarobnjačku školu, toga nam nikad nije dosta, zar ne?) te Cursed Princess Club, komičan strip o princezama koje pokušavaju dokučiti kako se nositi s kletvama koje su im ostale i sa svim popratnim pojavama.

Za one koji žele znati više (iliti knjižničarka u meni ne može si pomoći)

Webtoon je relativno nov termin u stripovskoj industriji, nastao kombinacijom riječi “world wide web” i “cartoon; odnosi se na digitalni strip podrijetlom iz Južne Koreje, a vrlo je brzo postao popularan diljem svijeta. Podsjeća na japanske mange, no razlikuje se od njih stripovima isključivo u boji (crno-bijele sličice/kadrovi mogu se pojaviti radi efekta). Još je jedna bitna razlika u odnosu na druge online stripove: uvođenje okomitog prikaza (ako već niste, najbolje je odmah potražiti jedan i vidjeti o čemu se tu radi).

A sada vam ne preostaje ništa drugo nego da krenete u samostalno istraživanje/pretraživanje/webtooniranje i pronađete svoj omiljeni webtoon. Ili mit o – lisici. :)


* Dungeons & Dragons (skraćeno D & D ili DnD, Tamnice i zmajevi) stolna je igra uloga (RPG, role playing game, igra igranja uloga) smještena u fantastični svijet.

** japanski naziv za lisicu

*** Tajanstvena i magična bića u japanskoj mitologiji, folkloru i popularnoj kulturi, odnosno duhovi, demoni i čudovišta, najčešće vrlo zli te uzrokuju patnju, nesreću i kaos, ali postoje i oni dobri koji donose sreću i blagostanje.

**** Veoma popularna web-stranica/aplikacija sa stotinama online stripova koja omogućuje čitateljima i ljubiteljima stripova objavljivanje vlastitih stripova.