...bili su negdje drugdje pa se vraćaju osunčani, nasmiješeni i – veći za nekoliko (i više!) centimetara. Mi ih gledamo uz smiješak i nadamo se da smo i mi (iz knjižnice) nekako pomogli u tom napretku. I zato vam predstavljamo Saru Vrban koja raste nebu pod oblake, nama naočigled iz dana u dan, uz čitanje, pisanje i knjige!

Prije par godina, dok je bila osnovnoškolka iz OŠ Eugen Kumičić, redovno se zaustavljala u Ogranku Turnić. Prije i poslije škole, obično u društvu, a ponekad i sama, njuškala je među turnićkim policama u potrazi za dobrom knjigom. Ljubav prema čitanju dovela ju je u društvo Čitateljskog kluba književnih pustolova koji su se 2009. godine družili u Ogranku. Koju godinu kasnije, zajedno s prijateljicom Dorotejom Vlah, i sama je vodila svoj čitateljski klub Čitači. Onda je postala srednjoškolka i adminica stranice na Facebooku Knjiški frikovi. Trenutno je trećašica prirodoslovne gimnazije i adminica čitateljskog bloga za tinejdžere Knjiški frikovi. Kaže da joj je želja objaviti knjigu pjesama i kratkih priča, a možda čak i roman. Jasno je, njezino čitateljsko iskustvo čini ju osobom koja će vam preporučiti dobru knjigu. Dakle, kad se pitate što čitati, zavirite na http://frikovi.wordpress.com/. Da vam uštedimo klikanje, donosimo par njezinih preporuka i ovdje.

Ako ostanem (Gayle Forman)

Punih 150 stranica međusobne ovisnosti o ljudima, zaljubljenosti u glazbu i vjerovanju u život. Gayle piše svaku rečenicu, kao što i Mia prebire po žicama violončela – blago, osjećajno i u potpunosti udubljeno.

Mia stvara srž cijeloga romana te plete mrežu trenutnih događanja i prisjećanja vlastite priče koja vas svakim novim povratkom u prošlost tjera na zaljubljivanje u nju i njoj bliske ljude, na njen način života. Savršeno izjednačava napetost na litici smrti i strastvenost života. Likovi neodoljivih karaktera i nevjerojatne međusobne povezanosti.

Osvaja. Tjera vas da ostanete među stranicama knjige. Ide u dubinu postojanja maloga čovjeka i velikih odluka.

Objašnjava želju i postignuti cilj filmaša za stvaranje slikovitih riječi spisateljice. Pročitajte i stvorite vaš film u glavi prije nego što vam se okamene slike velikoga platna, zaplačite nad riječima!

Prigodno za slušanje. Uvod za još nepročitanu knjigu. Favorizira ju i spisateljica, ali i Mija.

Trinaest razloga (Jay Asher)

Osvaja od prve stranice. Cijeli život tražimo one knjige koje nas mijenjaju svakom riječju pa je ovo jedna od njih. Puca ravno u srce. Ostavlja bez daha i tjera da razmišljaš o drugima i preispituješ vlastite postupke. Dirljiva priča o djevojci koja je bila gurnuta do samoga ruba te je počinila ubojstvo nad vlastitim tijelom i još ganutija poglavlja o prijeđenim stepenicama do vrha mentalne i emotivne provalije. Prepričane iz inspirativnoga kuta gledanja sa snažnim likovima i opakom radnjom. Pametno, drugačije i emotivno eksplozivno.

Kao da se ništa nije dogodilo (Đurđica Stuhlreiter)

Odmah te privuče svojim lijepim i zanimljivim izgledom naslovnice, a mene još više jer je djelo naše spisateljice. To je jedna slatka i jednostavna knjiga. Sastoji se od nekoliko kratkih pripovijedaka o tinejdžerima i tinejdžerskim problemima. Jedne su tužnije, a druge malo veselije, ali najvažnije je da su bliske nama. Jer se barem u jednoj priči možeš pronaći. Čitajući shvatiš da si jako sličan nekom liku ili su vaši problemi, misli, osjećaji slični onima likova u knjizi. To je dobra knjiga, stvarna i izmišljena u istom trenutku. Svima bih ju preporučila kao jedno zanimljivo i lagano štivo!

Sara Vrban