Tihomir Mraović: Superjunak

Čovjek od čelika

U kina nam stiže Čovjek od čelika, nova interpretacija života veličanstvenog Supermana, koji još od stripovskih početaka tridesetih ima posebnu ulogu među superjunacima. Divi mu se tako Bill u Kill Billu u nezaboravnom monologu, a ništa manje ni dvanaestogodišnji Tin iz romana Superjunak Tihomira Mraovića. Osim što Superman živi kao poster na zidu Tinove sobe, cijeli je roman veliki spomenik dječjoj vjeri u moćne pozitivce jer kako kaže i sam autor: "Napisao sam ga u spomen na dječaka kakav sam bio i u spomen na jedan nezaboravan dio mog djetinjstva... Neka vječno živi SUPERJUNAK (u svakom od nas, zar ne?)!"  

Barbara Holland: Užitak pića

Mamurluk 3 

Čak su dva filma kroz koje "progovara" alkohol trenutno popularna - tu je već treći dio uspješne komedije Mamurluk te Djeveruše pod gasom. Da ne bi sve ostalo na pitkoj zabavi kakvu alkohol u filmskim pričama (a i u životu) obično pruža, tu je knjiga Užitak pića Barbare Holland koja provodi kroz uzbudljivu kulturološku povijest alkohola od najranijih dana. 

Tom Vanderbilt: Vožnja - kako vozimo i što to govori o nama

Brzi i žestoki

Ne znamo je li ovu knjigu pročitao i brzi i žestoki Dominic Torreto, glavni protagonist već šestog nastavka filma, ali ono što znamo jest da Tom Vanderbilt otkriva dimenzije vožnje u različitim kulturama i psihologiji pojedinca o kojima inače ne razmišljamo. Nakon njegova rada možda bolje shvatimo i popularnost ovog hiperaktivnog filma. 

Martin Cruz Smith: Havanski zaljev

7 dana u Havani

Arkady Renko, detektivski junak Martina Cruza Smitha, ovaj se put nalazi u Havani, gdje mora razriješiti misteriozno ubojstvo. U kontrastu hladnog Rusa i karpske Havane najljepše se osjete ljepote i atmosfera tog grada, jednako kao i u filmu s čak 7 redatelja. 

David Grann: Izgubljeni grad Z

Avanture neustrašivog Teda

Ideja izgubljenog grada bila je jedan od glavnih motiva SF protoliterature krajem XIX. stoljeća, ali ni danas nije izgubila na svojoj atraktivnosti. Uz animirani film Avanture neustrašivog Teda, koji se kao arheolog slučajno uputi u potragu za izgubljenim gradom Inka, dobra, ozbiljnija je podloga rad Davida Granna koji se upustio u istraživanje dosadašnjih inicijativa potrage za izgubljenim gradom po Amazoniji te i sam krenuo u pustolovinu.   

David Vong: John umire na kraju

John umire na kraju

Ne želimo znati kakav osjećaj pruža droga soy sauce među ostalim i jer bismo radije htjeli i dalje živjeti u neznanju u vezi s činjenicom da oko nas u sjeni žive izvanzemaljska bića! Urnebesni roman život je započeo na internetu kao serijal da bi nakon knjige danas dogurao i do kinohita! 

F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby

Veliki Gatsby

Ovom djelu naravno nije potrebna dodatna preporuka osim divljenja nad činjenicom da Francis Scott Key Fitzgerald nije mogao ni slutiti kako će njegovi likovi zaživjeti u filmskoj 3D tehnici! U ovom slučaju ipak mislimo da je riječ o pretjerivanju, a uostalom ima li boljeg načina za uživljavanje u fiktivnu stvarnost od maštanja uz čitanje?  

Lawrence M. Krauss: Fizika Zvjezdanih staza  

U tami: Zvjezdane staze

Po svemu sudeći J. J. Abrams je s novim filmskim nastavkom Zvjezdanih staza napravio dobar posao, a uz tamniji ton dobro dođe i uvid u (ne)mogućnosti fizike iza funkcioniranja Enterprisea.  

John Updike: Terorist

Živjela Francuska!

Tamo gdje Živjela Francuska! pretjeruje dovodeći terorističko pitanje u kontekst komedije, na ozbiljniju stazu vraća nas Updike romanom Terorist, kojim je vrlo kvalitetno ušao u svijet individualnog terorističkog razmišljanja. 

Stephen J. Pyne: Vatra

Croods

Croods je prilično zabavna animirana avantura smještena u vrijeme prvih ljudi i snalaženja s izumima poput vatre. Da bez nje ne bi ni nastala kultura kakvu poznajemo, jasna je stvar, a kako je taj razvoj doista izgledao, možemo pročitati u jedinstvenoj i znanstveno utemeljenoj povijesti vatre.  

Fotografije: Comickbook.com