Naime, neki je dan (22.02) bio Ragnarok, apokalipsa po nordijskoj mitologiji. Većina je sudnjih dana nekako nedorečena. 2012. trebalo se dogoditi nešto, ali nitko nije bio siguran točno što.  Bitno da je kraj svijeta. Uuuu… Strašno. Da ih nismo do sada preživjeli nekoliko stotina, možda bi i bilo efektivno. Glavno da stvarno postoje pojedinci koji su iskreno vjerovali u te fore. Ne kažem da ih je bilo mnogo, ali našlo ih se nekoliko. I sve to zato što se nekom Mayancu nije više dalo pisati kalendar. Vjerojatno je to i morao napraviti za kaznu, možda jer je susjedu ukrao šest kila krumpira. Zamislite da neki klinac mora na ploči nekoliko tisuća puta napisati: "Neć' žvakat' žvaku", odustane u jednoj točki i neki drugi klinac misli da je to kraj svijeta. Da, tako je blesava bila cijela ta situacija.

Ali Ragnarok…  Nazvati to blesavim bila bi uvreda za osobu koja je to rekla!

Ta apokalipsa ima za svakog ponešto! Gigantski vuk pojede sunce i mjesec, a usput pobije pola bogova, div s vatrenim mačem sve pred sobom pretvara u pakao, Yggdrasil se počne rušiti , dolaze ogromne vojske i svi se počnu međusobno tamaniti.  Naš svijet je uništen i potopljen i gotovo svi bogovi i čudovišta i divovi su mrtvi. To 'e to. Metal! 

Naš svijet nakon nekog vremena izlazi iz mora, u potpunosti regeneriran i plodan. Tako da taj masakr u konačnici ima i sretan kraj. Ne znam što bude sa suncem, doduše. Je li jednako efikasno nakon što ga izvade iz Fenrirovih crijeva? Možda ga sam izbaci s vremenom… Nije ni bitno! Metal! 

Zamišljam borbu iz trećeg dijela Gospodara prstenova, ali na kubnu potenciju (ako ne i neku veću). Ja se ne bih žalio da to vidim prije smrti. Većina nas imat će dosadne, jednostavne smrti pa zamislite alternativu u kojoj vas Thor slučajno opali Mjöllnirom prije nego ga zakolje morska zmija Jormungand! Ma kako god ja umro u vrijeme Ragnaroka vjerojatno bi mi mali prst i kažiprst bili dignuti u zrak! Metal!

Ima i "naša" religija svoju nadolazeću apokalipsu. Rijeke krvi, brdo mrtvih, dvije vojske se sukobljavaju, jedna pripada Isusu Kristu koji se vrati na bijelome konju, a druga pripada Antkristu, odnosno Sotoni. U konačnici Isus pobjeđuje, a Sotona biva bačen u pakao. Nije baš genijalno kao Ragnarok, ali ajde… Metalić. 

Ja: Aloha, Gugel. Jesi i ti preživio Ragnarok?

Gugel: Osjećam se sretnim.

Ja: To je uvijek zdravo za razum. Enivej, odakle potječe riječ 'Armageddon'? To je dosta metal riječ!

Gugel:  'Armageddon' potječe iz Biblije, a u njoj se spominje samo jednom.  Odnosi se na grad Meggido gdje se odvija konačna borba između Isusa i Antikrista. Grad se nalazi sjeverno od Jeruzalema i tamo je stvarno vođeno više od dvjesto bitaka. To je i razlog zašto je baš ta lokacija izgledala primjereno za konačnu borbu između dobra i zla. 

Ja: Tko bi rekao… Da pisac Biblije nije bio statistički obrazovan, svijet metal glazbe, video igara, stripova i filmova bio bi nešto drugačiji. Umjesto Megidda mogao je biti odabran neki drugi grad u blizini Jeruzalema. Gugel, daj ime jednog takvog grada!

Gugel: Irbid.

Ja: Arirbidon? Meh. Zvuči kao meksička hrana…

I tako, preživjeli smo još jedan kraj svijeta. Budući da će ih biti još mnogo, ja predlažem da na svaki gledate kao činjenicu. Ne, ne kažem da se morate oblokavati svakih nekoliko dana i paliti aute po cestama... Prokleti vandali. Umjesto toga, idite doma ili do neke svoje bližnje osobe, družite se i zabavljajte kao da je to zadnji dan. Pod time ne mislim da bi se trebala širi panika, već sreća i ljubav. Recite im da ih volite i da su učinili vaš život kompletnim. A ako taj dan ne bude zadnji, a vjerojatno neće biti, svejedno ste dobili jedan poseban dan vrijedan pamćenja i to je po meni smisao života.

I kada da tu teoriju ispričam mami, nadam se da će mi na svaki takav dan raditi francusku salatu. Neka mi vuk pojede sunce ako ju budem jeo samo oko Božića!

Fotografije: Norsemyth.org