Iz perspektive Gradske knjižnice Rijeka, čiji su izazovi s prostorom već uvelike dokumentirani i vidljivi, uvijek s posebnim osjećajima obraćamo pažnju na projekte izgradnje novih knjižničnih zgrada u Hrvatskoj i svijetu. Ovaj tjedan su nam tako privukla pažnju dva svjetska projekta koja nastaju u potpuno različitim političkim, kulturnim i ekonomskim kontekstima, ali koja pokazuju koliko se arhitekturi knjižnica pristupa ambiciozno i kreativno. 

Prva vijest dolazi nam iz Bagdada. Napokon ne čitamo o životu zemlje u spirali nasilja i destrukcije, već o izgradnji nove knjižnice, navodno prve novoizgrađene u toj zemlji nakon 1970. godine. Riječ je o impresivnoj građevini u kojoj će svoje mjesto naći preko tri milijuna knjiga, prostori za kulturni život, digitalne tehnologije... Neobična će građevina biti smještena u središtu Grada mladih, a na krovu će stajati poruka "Čitaj". Sve su to razlozi zbog kojih se isplati prošetati galerijom fotografija:  http://bit.ly/170jU48.

U potpuno drugačijem kontekstu nastaje nova knjižnica u Helsinkiju, glavnom gradu zemlje o kojoj često slušamo kao uzoru čitalačke kulture i obrazovnog sustava. Osnovne smjernice izgradnje novog objekta bile su bezvremenska dimenzija zgrade, fleksibilnost i energetska učinkovitost. Prema helsinškom projektu zgrada knjižnice doista je multifunkcionalan objekt s nizom javnih funkcija i mogućnosti pružanja različitih usluga, ali s izrazitim naglaskom na komociju korisnika. Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego preporučiti i tu impresivnu galeriju: http://bit.ly/13GqPuz.

Nadamo se da će se što prije osigurati i naše mjesto u Deezenu. 

Izvori: Deezen

Fotografije: Deezen