Sama knjižnica i knjižničari relativno su se često našli u središtu radnje filmova i serija pokazujući da su knjižnice dobro ishodište za avanturu, romansu ili, ako ništa drugo, bar dobru šalu. Donosimo samo neke od njih... 

Buffy – ubojica vampira

U cijeloj pomami za vampirima i zaokretu u prikazu njihove osobnosti Buffy – ubojica vampira daleko je prije Okusa krviSumrak sage promijenila njihov imidž. I to ne samo vampira već i  knjižničara. Rupert Edmund Giles, gospodin koji trenira i poučava Buffy najboljem korištenju moći i borbi protiv svih vrsta zlih bića, zanimanjem je upravo knjižničar srednje škole! Zahvaljujući njemu u samoj je knjižnici skovana većina opakih planova borbe, tu se nalaze i neka od najboljih djela o magiji, a pritom je zanimljivo da je gospodin Giles osvjedočeni tehnofob!

Doctor WhoSilence in the Library, Forest of the Dead

Osim što je jedna od najdugotrajnijih serija ikada, a još je pri tome SF koji izrazito volimo, Doctor Who može se pohvaliti nekim od genijalnijih i kvalitetnijih scenarija u povijesti televizije. U četvrtoj sezoni nove generacije Doctor Who i Donna stižu na planet The Library u 51. stoljeću (!), koji je zapravo cijelom površinom knjižnica! Jedini je problem što ne nalaze žive posjetitelje i knjižničare iako uređaji govore o milijunima čitatelja! Krivci su Vashta Narade, opasna mikroskopska bića koja u velikim količinama nalikuju sjeni te žive u šumovitim područjima, ali logično – toliko papira na jednom mjestu nije moglo proći bez njihova prisustva.

The Librarians

Cijela serija s knjižničarima! Australski humoristični uradak s radnjom koja se kreće oko Frances O'Brien, tvrde katolkinje i očite rasistice na čelu knjižnice, čiji se život promijeni kada mora zaposliti bivšu najbolju prijateljicu, a sada dilera droge.  I to na mjesto dječjeg knjižničara! Lagano i zabavno s dosta dobrih štosova o životu u knjižnici. 

The Music Man

Nastao prema istoimenom mjuziklu i knjizi, iz današnje perspektive neodoljive je retro atmosfere. Lažni profesor stiže u mali grad ne bi li osnivanjem benda prevario školsku djecu, ali da bi mu to uspjelo, mora zadobiti i povjerenje knjižničarke koja shvaća da je varalica. Kako to obično biva, loši dečki privlače, a knjižničarka Marian nepovratno se zaljubljuje. Raspjevanog i sretnog završetka s pet nominacija za Oskara.

The Librarian 

Noaha Wylea najviše smo zapamtili po ulozi u Hitnoj službi, ali u posljednjih deset godina sudjelovao je u stvaranju uzbudljivih filmova u kojima je -  knjižničar! Ali ne bilo kakve knjižnice, već one u kojoj se čuvaju Pandorina kutija, Teslina zraka smrti, Sveti Gral, pa zbog toga doživljava niz avantura. Duha praktički identičnog Indiani Jonesu, ovo je zasigurno najuzbudljivija uloga knjižničara ikada! 

The Simpsons

U svom dugogodišnjem postojanju Simpsoni, bar najznatiželjniji od njih kao mala Lisa, česti su gosti springfieldske knjižnice, gdje radi knjižničarka Marta. No osim same gradske knjižnice jedna je od boljih fora s knjigama pojava Book Burning Mobilea. Svi znamo za bibliobus, koji divote knjiga dovodi pred sam prag i u krajeve gdje ne postoje knjižnice. Ipak, samo u Springfieldu postoji Book Burning Mobile, također  bibliobus, ali koji ne donosi, već pali knjige! Puno nam je draža striparnica. 

Seinfeld (The Library) 

U besmislenu svakodnevicu junaka Seinfelda morale su se ugurati i knjižnice. Jerry je knjigu Tropic of Cancer dužan od 1971. godine, a takvi problemi ne mogu proći bez "knjižničnog policajca" Mr. Bookmana. Vidjeli smo kako zna biti opak Horatio Caine ili Andy Sipowicz, ali ono što je spreman Mr. Bookman napraviti za plaćanje zakasnine, ne uklapa se ni u jedan bad cop klišej. 

Istjerivači duhova 

Prepoznatljivu otkačenu ekipu osamdesetih koja istjeruje duhove prvi smo put na zadatku mogli vidjeti upravo u knjižnici! Dr. Eleanor Twitty bila je ravnateljica knjižnice The New York Public Library, ali očito se nije mogla odvojiti od knjiga ni poslije smrti te kao duh opsjeda goste i zaposlenike knjižnice. I to kao vrlo opaki duh. 

Harry Potter

Očekivano je da se i znatiželjni Harry voli naći u svijetu knjige, a da ne govorimo za Hermionu, kojoj su knjižnice drugi dom. U Hogwartsu knjižnicom upravlja vještica Irma Pince, pravi borac za zaštitu djela, ali ujedno vrlo stroga i neugodna žena koja malim posjetiteljima ne da šuškati, šaptati, pa ni jesti čokoladu!