Tristotinjak mladih posjetilo je Rijeku, luku razičitosti, u sklopu RAIYS samita, odnosno Rijeka Annual International Youth Summit za kreativnost i mir. Radi se o godišnjem sastanku mladih od 13 do 17 godina iz Japana, SAD-a, Njemačke, Srbije i Hrvatske. Program se održavao od 9. do 15. srpnja, a sadržavao je niz radionica, izleta, obilazaka institucija i rasprava kojima je cilj poticanje kreativnosti, motivacija i inspiracija djece, prihvaćanje različitih osobnosti i otvorenost prema različitim kulturama i religijama. 

Mladi su posjetili i Gradsku knjižnicu Rijeka te sudjelovali na kreativnim radionicama pripremljenim za njih i njihovu tematiku: kreativnost i mir kroz dijalog, suradnju, timski rad, poštivanje različitosti i ugodno druženje.

Na Trsatu su isprobali virtualnu realnost, gledali kako 3D printer stvara zviždaljku, kreirali logo samita koji kombinira motive mira i kreativnosti i u grupama promišljali nove ideje kako bi 3D print mogli koristiti za opće dobro, osobito u krajevima iz kojih dolaze, kako bi svojim kreativnim rješenjima mogli pomoći lokalnoj zajednici. Ideje su bile divne, od 3D ispintanih kuća za izbjeglice, preko rješenja za skupljanje i pročišćavanje vode, pa sve do robota koji pospremaju sobu. :)

20180712_120953

Naredni dan druga je grupa provela u Dječjem odjelu Striboru, gdje su imali prilike na jedan dan biti knjižničari, ali ne onakvi kakve su možda očekivali - knjižničari koji izdaju knjige i upisuju podatke o knjigama. Saznali su da, osim navedenog, knjižničari stvaraju brojne kreativne programe i radionice u svojim knjižnicama, organiziraju kulturna događanja, predavanja, surađuju s učiteljima i pomažu edukativnom procesu te služe potrebama lokalne zajednice.

20180713_115500

Radionica je započela dijalogom, razmjenom iskustava o knjižnicama u zemljama iz kojih dolaze. Nakon što su saznali o brojnim mogućnostima koje knjižnice pružaju svojim korisnicima, upustili su se u osmišljavanje vlastitih ideja. Slijedilo je opuštanje uz izradu grupnih lista preporuka za ljetno čitanje, a popis su začinili interesantnim slovima izrađenim od novinskog papira. Spoj kreativnosti i mira, teme samita, najljepše je upriličen prekrasnim porukama mira, poštivanja i radosti koje su sudionici izradili tehnikom handletteringa (slova kao umjetnost). Naposljetku smo se i doslovno svi povezali, uz salve smijeha, dok smo svojim tijelima ispisivali kraticu samita RAYIS, poput živih slova, za malo drugačiji photo session među knjigama.

20180713_125106