#1 Knjiga koju ste dobili na poklon

Nitko ne zna bolje od nas koliko je teško pokloniti knjige, ali nije ih lako ni primiti na poklon, a kamoli pročitati. Ne pitajte koliko smo puta poklonjenu knjigu čuvali godinama, samo da bismo je diskretno proslijedili dalje... Možda je došlo vrijeme da to ispravimo. Pravac polica, tamo negdje visoko, ljestvama pod strop, hrabro posegnite rukom i ulovite knjigu koju vam je poklonila draga osoba, član obitelji (bilo to u krvnom srodstvu ili ne) ili slično, i usudite se. Tko zna, možda otkrijete pravi biser!

#2 Knjiga koja će dobro izgledati u vašim rukama u autobusu

Dok se Rijeka ne može pohvaliti pojavama svojstvenim gradovima podignutima na nešto ravnijem terenu - primjerice, autobusima u kojima se ne osjećate kao da će vam iskočiti želudac - još uvijek se u njoj može pronaći povremeni vratolomno nastrojen čitatelj koji će se vozikati gradom i čituckati putem. Zašto u 2016. to ne biste bili vi - i to s nekom atraktivnom naslovnicom, kojom ćete promovirati čitanje u gradu čak i izvan Noći knjige? (Kad smo već kod toga, zašto nam ne biste poslali svoju fotografiju? Da avanturisti među nama znaju da nisu jedini…)

#3 Knjiga koju ste preskočili u lektiri

Priznat ćemo - krivi smo po svim točkama optužnice. Odnosno, da krenemo po osobnom popisu takvih knjiga, ne bismo do njegovog kraja dospjeli iduće godine, ali, vi ste, možda, imali više sreće. Nikad vam nije bilo jasno u čemu je problem s Gregorom Samsom? Prilično ste sigurni da mladi Werther nije bio baš tako pretjerano emotivan kako su svi drugi pričali? Konačno imate vremena provjeriti zašto bi itko, pobogu, čitavu knjigu pričao da će se baciti pod vlak, pa na kraju to i učinio.A zašto to ne biste učinili u 2016.?

#4 Knjiga koju nikada ne biste pročitali, da se vas pita

Čitateljski ukus osjetljiva je stvar. Jako… pipkava. Upitna. (Rubno politički korektna.)Zašto ne biste upravo ove godine izašli iz svog okvira, iz svoje male zimske kućice iposegnuli za nečime što je potpuno van vašeg uobičajenog čitateljskog spektra? Nikad ne znate što biste mogli otkriti… o knjizi ili o sebi!

#5 Knjiga čiji ste film (ili seriju) već gledali

Koji je smisao čitanja knjige po kojoj je snimljen film koji ste već prije gledali? Reći ćemo samo jedno - kadar u filmu, koliko god bio živopisan, ne može sasvim prenijeti atmosferu rečenica poput, recimo, Gore u visinama vjetrovi su tjerali dim tako da je zastirao mjesec. Da može, zašto bi nam Hobit donedavno bio među najtraženijim naslovima, čak i ako gore citirani Crveni zmaj nije - barem ne trenutno? To nikada nije ista stvar, reći će znalci - a oni koji tvrde suprotno, vjerojatno se nikada nisu usudili provjeriti svoju teoriju.Bila knjiga slična ekranizaciji ili nešto sasvim drukčije, jedino ćete vi moći procijeniti, usporedbom njih dvoje - ako je uopće potrebna.

#6 Knjiga čiji film (ili serija) tek dolazi

Pojava koja je već češća među knjigoljupcima - pogotovo onima koji bespogovorno tvrde da će knjiga uvijek biti bolja od ekranizacije - jest sprintersko čitanje knjige čija je celuloidna (ovaj, budimo realni, digitalna) verzija najavljena. No, što kad se dogodi da jednostavno ne stignete? (Ili kad, poput nas, ne stižete već nekoliko godina?) Pa, zagrizite metak i stignite. Barem jednom, barem u 2016. Da se možete pohvaliti da pratite trendove. (Ili da možete uspoređivati pisce i redatelje, znalački, na kavici pod stare dane, e, kad sam ti ja čitala Igre gladi, Peeta nije koknuo onog natjecatelja u jezeru, nego…)

#7 Knjiga poezije

Ovdje smo već pomalo izvan svoje lige, ali morat ćemo se i time pozabaviti ove, dugačke 2016. godine. Neki čitači biraju samo poeziju, a neki, pak, samo prozu - koja ste vi vrsta knjigoljupca? S obzirom da su među našim policama nešto češći oni koji preferiraju rečenice, pojednostavit ćemo stvar i spomenuti samo poeziju kao nešto rjeđe, nešto baš kao stvoreno za svježu godinu pred vama.

#8 Knjiga koju je citirala vama draga serija, film ili strip

Postoje i takve - pogotovo kod žanrovskih uradaka. (Ako bismo išli tom logikom, nas vinčesterskiVonnegut već dugo čeka, ali opet - uvijek imamonešto drugo na popisu...)Sobzirom da smo već pričali ponešto o scenaristima, zašto ne bismo otišli korak dalje i poslušali i njihovu preporuku? Ionako već znamo da nam njihov ukus odgovara, zar ne? (Bonus bod za vas ako se radi o knjizi koja ulazi i u neku drugu kategoriju s ovog popisa - dva boda ako je nešto što nikad ne biste sami čitali.)

#9 Knjiga koja se pojavila na televizijskom kvizu znanja

Znate o čemu pričamo - stari američki autori koje hvale svi (pogotovo književni kritičari i oni koji ih, ovaj, nisu čitali). Klasici ruske književnosti. Knjige u više tomova, više izdanja i više prijevoda. Knjige koje možete naći kod vaše susjede na polici. Knjige za koje se smatra neukusnim priznati u pristojnom društvu da ih nikada niste pročitali, nikada ih ne namjeravate pročitati, hvala na pitanju, ili - avaj - da vam se nisu svidjele. Pa, možda 2016. bude vaša sretna godina! (Barem u smislu da ćete možda konačno imati živaca pozabaviti se klasicima.)

#10 Knjiga koju je objavio netko koga poznate

Možda nismo svi te sreće da se krećemo u domaćim spisateljskim krugovima, no, da se potrudimo, sigurno bismo svi pronašli nekoga tko poznaje nekoga tko poznaje nekoga tko je objavio knjigu. Radilo se o zbirci poezije, o knjizi s kioska, o pravoj, svježoj, tvrdoukoričenoj knjizi ili oPDF izdanju - naći ćemo nekoga,i to više nekih, počevši već od redova dugogodišnjih volontera i suradnika Gradske knjižnice Rijeka. Za sve ostalo, tu su natječaji u kulturi. (Zahvaljujući jednom od njih, iduće godine ćete sasvim sigurno moći reći da je netko koga poznajete - barem preko članaka - objavio knjigu,da ne bude nismo znali.) Dakle, nema izgovora! Ali, priznat ćemo, potrebno je malo upozorenje - čitati na vlastitu odgovornost...

#11 Knjiga koju vam je preporučila Gradska knjižnica Rijeka

Za one koji su se družili s Magazinom GKR-atijekomproteklih nekoliko godina, znate da smo svakojake preporuke prošli skupa - nasumične, ciljane, one koje dolaze u velikim količinama (150 za cijenu jedne!), one uz prvu jutarnju i one baš po našem guštu. Ako je ovo prvi put da se susrećete s ukupnošću i sveobuhvatnošću našeg preporučnog piskaranja, sretno!A ako i nije, bacite oko ili dva, onako izjutra, dok vam se još sve miješa pred očima, i odaberite knjigu, možda i potpuno nasumično – sigurno nećete pogriješiti!

#12 Knjiga koju ste dobili iz hrpice za doniranje kad vam se prijatelj selio

Možda je prijatelj poslušao upravo naše savjete? Možda ih je malčice previše uzeo k srcu? Možda ste dobili kakvu biblioteku, možda sva djela nekog autora? A možda je, pak, to bila samo jedna, ali dragocjena knjiga? Bila ona vama potpuno nova ili odavno poznata, bio bi red da je barem pokušate pročitati, zar ne? (Pa makar da se možete hvaliti pred prijateljem u njegovom novom stanu.Usput se osvrnite oko sebe i uočite bi li se možda koja vaša stara knjiga uklopila u dekoraciju interijera...)

#13 Knjiga koju gledate na kiosku već mjesecima

Gledate vi knjigu, gleda knjiga vas. Kupite novine ili cvikalicu, prođete dalje gradom, zaboravite na knjigu. No, gle - prolazite ponovo pored vašeg najdražeg kioska, a kad ono - knjiga je još uvijek tamo! Nadasve atraktivna naslovnica. Autor koji vas dosljedno oduševljava - ili netko za koga još nikada niste čuli (što je slađe?). Naslov za koji kao da je netko prošetao vašim najluđim snovima i odande ga izvukao baš za vas. Pa, hajde. Priuštite si knjigu. Nova je godina, vrijeme je za hrabre odluke - pa makar i one uključivanje odvajanje od određenog iznosa potrošenog na izdavački marketing. Tko zna, možda se ovoga puta isplati... bilo kako bilo, podržavamo domaće nakladništvo, a to se, barem, uvijek isplati.

#14 Knjiga koju je nahvalio vaš najdraži novinar

Ako spadate među hvalevrijednu populaciju koja prati novinske recenzije i članke iz kulture, svaka čast! Imate još veći čitateljski izbor od nas koji se povodimo naslovnicama. (Ovaj… jesmo li to upravo napisali za javnost? I onda poslali svojoj lektorici? I nismo je upozorili da taj dio cenzurira? Ma, nek stoji - život na rubu nikada nikoga nije ugrozio, barem ne previše.) Stoga, put pod noge (u knjižnicu ili knjižaru - ne, to nije ista stvar) i da vidimo dokle se proteže dobar ukus ljudi čije riječi vi volite čitati.

#15 Knjiga koje se želite riješiti (ali ne možete je ne pročitati prije toga)

Neke se knjige bacaju na kile (ma znate što mislimo - doniraju knjižnici ili kutiji za poklanjanje knjiga, ne bismo nikad!), no od nekih se teško odvojiti (vidi točku broj jedan). Pa zašto, za promjenu, ove godine ne biste dali još jednu, posljednju šansu, baš knjizi s kojom se više nećete družiti kod kuće? Nećemo vam obećavati da će se raditi o najvećoj čitateljskoj ljubavi vašeg života, ali možda si možete priuštiti, u najmanju ruku, jedno sasvim ugodno provedeno poslijepodne - ponekad nam i ne treba ništa više.

#16 Knjiga kojoj je davno otpala naslovnica (ili omot s naslovnice)

Kod čitatelja koji se ne libe posegnuti za starijim izdanjima (pogotovo popularnim serijama napetih krimićaiz prošlog stoljeća), često će se dogoditi da nam kroz ruke prođe knjiga bez omota, naslovnice ili ilustracije na naslovnici. (Rasprave o tome što se mota zaštitnom folijom, a što ne, rezultiraju oprečnim rezultatima ovisno o trenutnoj financijskoj situaciji knjižnice, tako da… ne.) Za 2016., zašto se ne biste namjerili pročitati knjigu koja nema ništa na naslovnici? Neko staro izdanje OtokaraKeršovanija, možda? Ili knjigu koja je prošla toliko ruku da se svaki znak na njoj odavno izgubio? Knjigu o kojoj ne znate apsolutno ništa osim autora i naslova? Život na rubu!

#17 Knjiga vašeg najdražeg autora/autorice (ili možda, poput nas, imate i jedno i drugo)

Za one koji su te sreće da im najdraži autori još stvaraju, možda će se raditi o knjizi koju nikada niste čitali; za one čiji autori pripadaju nekim drugim stoljećima, možda ćete trebati ponovno posegnuti za naslovom koji ste više puta čitali - ali nije na odmet. Da jest, zar bi se taj autor zaista nalazio na časnom mjestu vašeg “najdražeg”?

#18 Knjiga za koju osjećate grižnju savjesti što je se niste još dohvatili

Čak i kad se ne radi o knjigama o kojima će vas netko ispitivati (recimo, već spomenutim lektirama, naslovima na televizijskim kvizovima i slično), ako ste imalo slični nama, onda postoji barem jedna knjiga koju čak i vi znate da biste trebali pročitati. Nešto bitno nekome do koga je vama stalo. Nešto što ste možda jednom davno rekli da ste pročitali, a niste (sram vas bilo!). Nešto što biste voljeli da ste pročitali, čistoza sebe. Nešto za što ćete, možda, konačno naći vremena ove godine. (Nitko ne voli grižnju savjest. Pogotovo ne u svježoj godini, punoj novih početaka, novih obećanja, novih šansi...)

#19 Knjiga nastala izvan govornog područja s kojeg obično čitate

Jedna od razlika između Gradske knjižnice Rijeka i nekih od knjižnica iz kojih nam dolaze, primjerice, novi studenti jest i to da je kod nas, hvala na pitanju, sve što ne pripada južnoslavenskom području smješteno na “svjetsku” književnost. (Pa vi pokušajte nekom drugom objasniti da, primjerice, kanadska i američka književnost nisu ista stvar nakon što ih nađete na istoj polici s “američkom” književnosti.) No, nerijetko je lako odrediti odakle neki autor piše - odnosno, odakle ne piše - već po koricama i kratkoj biografiji koju mnogi izdavači danas ondje smještaju, a ako ne po tome, sasvim sigurno po naslovu izvornika. (To nam neće nužno pomoći da odredimo na kojem je jeziku knjiga napisana,pogotovo ako se radi o nekom manjem ili dalekom jeziku,no vjerojatno će biti dovoljno da proširimo svoje vidike. Kome trebaju ograničeni - da ne kažemo žicom omeđeni - pogledi u 2016.?)

#20 Knjiga izvan žanrova u kojima plivate poput glavonošca u nečemu vrlo, ovaj, plivljivom

Iako ne želimo reći da je svijet napučen monožanrovcima poput nas, potpuno smo svjesni da nas je mnogo. Za novu godinu, naš je zadatak jednostavan - isplivati iz okvira žanra kojeg volimo! Da se ne dogodi da se užanrimo toliko da zaboravimo na postojanje vrlogšarenžanrovskog svijeta posvuda uokolo naših šarenih naslovnica.

#21 Knjiga nekog autora za kojeg nikad niste čuli

Ruku pod ruku s knjigom najdražeg autora, 2016. je godina kad bismo se mogli usuditi otvoriti knjigu (i to kod kuće, ne samo u knjižnici) pisca za kojeg nikada nismo čuli, za kojeg nitko u našoj obitelji nikada nije čuo, za kojeg će nam možda čak i kolegica za pultom reći “to vam je netko novi…”. Dok je nemoguće ne diviti se često spominjanom spisateljskom obrtniku Stephenu Kingu, ne smijemo zaboraviti da svaki pisac, pa čak i on, jednom mora objaviti prvu knjigu. I ne moraju baš sve biti loše. A tko će to bolje odrediti od čitatelja?

#22 Knjiga u kojoj nitko ne strada (sigurni smo da je i takve moguće naći!)

Tipkajući Stranicu s pogledom na izlog najčitanijih knjiga lako možemo zaboraviti da postoje i drugi, drugačiji naslovi, ne samo skandinavski trileri, akcijski krimići i (nebitno za ovu stavku, ali neizbježnopri pogledu na izlog) ljubići. (Što se publicistike tiče, njihov ekvivalent su naslovi o kraju svijeta, velikim međunarodnim zavjerama i političkim ucjenama. Nismo još našli poštenu paralelu za ljubiće.)  Mnogi naslovi svoje postojanje uvjetuju time da jedan ili više likova (sporednih ili, u slučaju najslavnijih fantastičnih serijala, glavnih) konstantno stradavaju na razne zamislive i nezamislive načine tijekom knjige. Za one koji često plivaju u tim čitateljskim vodama, izazivamo vas da 2016. godine otplovite u sasvim suprotnu pozitivu!

#23 Knjiga koju možete pročitati za sat vremena

Čak i ako ne ulazimo u osobna iskustva s čitanjem romana u 45 minuta (bilo je to davno i radilo se o R. L. Stineu, dobro, evo, sad smo i to skinuli s duše), reći ćemo da tanke knjige postoje s nekim razlogom - sasvim očitim - a to je da se čitaju! Spadali vi među čitatelje koji se zgražaju nad tankim (ili pak nad debelim) knjigama,zašto se 2016. ne biste uputili u sprint? Tko zna, možda kod vas to bude i nešto pozamašnija knjiga...

#24 Knjiga u netipičnom formatu za vas

Nemoguće je živjeti u Rijeci (ili u Europi 21. stoljeća), a ne čuti za raznolike druge formate u kojima se knjige objavljuju - radilo se o crtanim romanima (po naški strip), o književnom tekstu u elektroničkom formatu, o fanovskoj prozi (o tom više idućeg ponedjeljka, čisto najave radi) ili o nečem što nam ovako ujutro uopće ne može pasti na pamet, ali što vi sigurno možete iskopati za dugih dvanaest mjeseci 2016. godine. Možda je vrijeme da izađemo iz okvira svojih uobičajenih čitateljskih navika, već i same tiskane knjige?

#25 Knjiga publicistike

Ako čitate samo publicistiku - ovo nije za vas. Ako ne možete podnijeti pogled čak ni na novine na stolu (“gdje je tu književnost?” neki od nas grme prije prve jutarnje kave), ovaj se prijedlog ne odnosi na vas. No, ako vas zabavlja pomisao o životu na rubu i svjesni ste da za održavanje malih sivih stranica treba postavljati nove izazove svojem umu iz dana u dan, iz godine u godinu, onda ćemo vas usmjeriti u predjele stručne literature u našim ograncima (ako tamo nikada niste bili, upitajte kolegicu za plan puta) ili pravo u “stari” Središnji odjel (od milja Modello). Samo hrabro! Možete vi to. Možda otkrijete da imamo knjigu o nečemu što vas je oduvijek zanimalo, a što vam nikada ne bi palo na pamet potražiti na našim policama...

#26 Knjiga koju ste našli na izlogu aktualnih knjiga

...jer ako nećete vi, za koga smo je onda izložili? (Osim za kolegice kojima u prolazu zapne za oko - i to nam se događa!)

#26 Knjiga koju biste vi nekome preporučili

Bilo jer ste je vidjeli, pa je niste još stigli stigli otvoriti, ili jer ste je davno čitali, pa biste baš mogli i opet… Svašta se događa u čitateljskom umu baš uoči preporučivanja knjiga. Na kraju krajeva, ako je preporučujete, onda se morate i usuditi sami je pročitati, zar ne? (Da vam se ne dogodi incident kao nama s naslovom popularnog ljubića koji nećemo spominjati, ali koji je imao, ovaj, pomalo nepredviđen završetak.) Nikad ne znate što bi osoba kojoj preporučujete knjigu na neviđeno mogla misliti o vama kad je pročita!

#27 Zbirku priča/kraćih tekstova

Znamo da među nama ima čitatelja koji ne bi taknuli ukoričenu zbirku priča ni jako, jako dugačkim veslom (ili vrškom božićne jelke, ako je već nismo izbacili iz kuće, nego čekamo zadnji čas), no iznenadili biste se koliko ljudi zapravo čitaupravo takve knjige. Samo hrabro u 2016. godinu i u upoznavanje s nezamislivim - knjigama koje u sebi ne sadrže romane. (A ako se usudite čitati ne samo zbirku priča već i potražiti nešto iz fantastične književnosti, slobodno nas potražite za preporuku ili jednostavno u katalog ukucajte ključne riječi Monolith ili Festival fantastične književnosti i uživajte u domaćim i stranim majstorima žanrovske kratke forme –po nekima, vrhunca u ovom žanru).

#28 Knjiga koju vam je preporučila vaša najdraža knjižničarka

Ako nama nećete vjerovati, kome hoćete? Oglašivačima nakladnika? Top listama stranih novina? Vašem susjedu? Da se razumijemo, preporuke se odnose i na knjižničare - da ne bude “nismo znali”. Pokušajte u 2016. učiniti nešto neviđeno - pročitati knjigu na povjerenje. Mi se nalazimo na izvoru informacija, baratamo najšarolikijim rasponom žanrova, i ako se za preporuke knjiga ne možete osloniti na nas, što vam drugo preostaje? (Apokalipsa!)

#29 Knjiga koja će vam ublažiti čekanje u redu

Ne mora se raditi o naslovnici koja bi se dopala vama ili ljudima oko vas, ali knjiga mora ispunjavati određene preduvjete - prvo, da je možete čitati držeći je u ruci - i da njen zaplet možete pratiti dok istovremeno krajičkom oka pazite na to je li red na vama, ako ste te sreće da čekate negdje gdje se redoslijed dolaska na šalter određuje izvlačenjem brojeva (dakle, ne u knjižnici - barem ne još!). Za knjige ove kategorije nema teških tema, nema radnje toliko napete da zaboravite da je red na vama i nema - ponavljamo, nema - nepristojnih naslova. (Osim ako je ne sakrijete u neke novine ili slično - samo pazite da vam ne ispadne u neprikladnom trenutku!)

#30 Knjiga koju niste vratili bivšem/bivšoj

Znate one urbane legende o tome što se događa sa stvarima u zajedničkim stambenim prostorima nakon što se jedan član kohabitacijskog odnosa odseli? E, pa, ponekad se dogodi da ne završe baš sve stvari u kutijama ili torbama ili vrećama za smeće (ili na ulici, u kanalizaciji ili, za ovu modernu generaciju, u reciklaži), već neke zaostanu i u zakutcima vašeg stana ili prtljage,ovisno o tome gdje ste boravili. Možda je baš 2016. godina u kojoj se trebate pozabaviti takvima - prije nego što ih se zauvijek riješite.

#31 Knjiga koju nikome nećete priznati da ste pročitali

Kad smo već krenuli u smjeru knjiga s kojima vas se ne smije vidjeti u javnosti - nastavit ćemo s knjigama koje ne samo da ćete čitati u privatnosti doma svoga, nego za koje nikada - nikada, po cijenu života - nećete nikome priznati da ste ih pročitali. Svidjele se one vama ili ne, to će ostati između vaša četiri zida. (A naš mali zadatak za vas bit će da barem nama kažete kakve su bile. Uostalom,ZaKi pamti!)

#32 Knjiga na plaži uz šum valova

Znamo, znamo, godina je tek počela, a mi već prizivamo ljeto… možete li nam doista zamjeriti? Za slučaj da inače niste od onih koji uživaju u knjizi na plaži (ili barem uz prozor, s nekom ljetnom glazbom u pozadini), ove vam godine predlažemo da si zacrtate upravo takvu aktivnost. (Slobodno pozovite i nas!)

#33 Knjiga pod dekicom uz pucketanje vatrice

Da vas za kraj ne ostavimo s nečime do čega trebate čekati dugo kao do ljeta (predugo, pogotovo na hladne dane), preporučit ćemo vam da si uzmete, možda već danas, knjigu koju ćete pročitati pod dekicom, uz pucketanje vatrice (ili šum radijatora, toplina ne pita), za praznično raspoloženje. Naravno, u trenutku kad ova Stranica stigne do vas (i vi stignete sve do njenog kraja, što nije bio mali pothvat ovog ponedjeljka!), praznici će biti već odavno zaboravljen luksuz. No, to ne znači da ih se ne možete prisjetiti uz kakvu dobru, baš onako zimsku knjigu.

Dug je popis – još dulja godina pred nama! Stoga, put pod noge do najbližeg odjela ili ogranka Gradske knjižnice Rijeka i onda skupa možemo početi križati naslove s popisa. Naravno, i knjižničari imaju svoje popise - knjige koje ste nam vi preporučili, knjige za koje svi pretpostavljaju da smo pročitali i tako bliže i tako dalje - sve redom. Po p(r)opisu.

Sva sreća pa se uvijek nađe vremena i za nešto potpuno nepredviđeno - poput, možda, ove rekorderske Stranice 33, od punih 3426 riječi. No, gle, čim smo to napisali, već ih je više…i još više... sudeći po tome, kakva li će godina biti na liniji 33?