Previše priče o poslu u ovako rano jutro, zar ne? U slavlje dugo iščekivanog povratka u redovno radno vrijeme (cijeli dan – za neke i noć) – koje kreće od idućeg ponedjeljka – popričajmo, radije, o onome što prethodi nekim poslovima – studiranju. Zašto bi to bila tema s pečatom 33, pitate se? Jer su se ovakva pitanja mnogima od nas vrtjela po glavi u određenom dijelu života, i ljudima iz struke i ljudima izvan nje. Kako se legalni preduvjeti za rad na radnom mjestu knjižničara gotovo svakodnevno mijenjaju, nećemo se zamarati tehnikalijama, već vas upitati sljedeće – dakle, upisujete bibliotekarstvo? Sigurniste da želite upisati bibliotekarstvo? Sasvim?

Upisivanje fakulteta – prvog ili dodatnog – nije nešto na što se odlučujemo preko noći, ali ipak... za slučaj da se još uvijek predomišljate – ili samo poigravate tom idejom – pripremili smo za vas 33 specijal, vrlo kratki upitnik koji će vas uvjeriti – ili, je l', učiniti upravo suprotno – da ste odabrali pravi poziv.

U duhu najboljih tekstova popularne psihologije iz tinejdžerskih časopisa, preporučujemo da upitnik ispunjavate sami, na mirnom i udobnom mjestu, s olovkom koja vam dobro leži u ruci, nakon što ste popili svoju prvu jutarnju šalicu kave. (Naravno, ne morate biti kavopija kako biste bili knjižničar – iako smo u Gradskoj knjižnici Rijeka prije nekoliko mjeseci saznali da se među nama kriju tek dvije-tri kolegice koje to nisu. Morate samo posjedovati određene karakterne preduvjete.)

Na pitanja odgovarajte što iskrenije – nećemo vam ispravljati odgovore, čak i kad bi postojali "točni" odgovori. Smatrajte ovo jednostavno alatom za pomoć pri introspekciji, neovisno o tome koliko ste već promišljali o svom hrabrom izboru u upuštanju u profesiju koja prašinu znači. Upisati faks – čak i za one među vama koji su već završili nešto drugo – doista je velika odluka. Na kraju dana samo vi možete znati je li, za vas, bila točna. I, da – svi imamo pravo na promjenu mišljenja, samo što nas ona kasnije može koštati nešto više.

UPITNIK

1. Jeste li upisali bibliotekarstvo radi lakog zapošljavanja?

a) da

b) ne

c) pojma nemam.

Nismo sigurni odakle vam ideja da je lako naći posao u ovoj struci, ali za one koji su odlučno zaokružili "da", mali komentar – nadam se da nemate ništa protiv rada u osnovnim školama u manjim mjestima diljem Lijepe Naše. Ne jer im nešto nedostaje – školama ili malim mjestima – nego jer imate mnogo veće šanse za prvo zapošljavanje tamo nego u knjižnici vaših snova. Usprkos manjoj vidljivosti, mnogo je više školskih nego narodnih i specijalnih knjižnica, što je jedan od mnogih detalja koje zaboravljamo u naletu entuzijazma oko svoje buduće profesije. Također, u Primorsko-goranskoj županiji bibliotekarstvo je nekoliko godina ranije možda bilo na popisu deficitarnih zanimanja, ali – to je bilo prije nekoliko godina. Tek toliko da znate.

2. Smatrate li se strpljivom osobom?

a) da

b) ne

c) pojma nemam.

...i ne, ne pitamo smatraju li vas prijatelji strpljivom osobom, iako biste time možda dobili precizniji odgovor. Ako nakon nekoliko mjeseci ove kolumne moramo pojašnjavati zašto je to pitanje bitno, onda nešto radimo jako, jako krivo.

3. Uživate li u svakodnevnom, izravnom kontaktu i interakciji s ljudima?

a) da

b) ne

c) ali to je posao s knjigama, o čemu vi pričate?

Naravno, bibliotekarstvo je rad s knjigama – ne zovemo ga uzalud i knjižničarstvo, zar ne? – u svim njihovim bojama i oblicima i stanjima istrošenosti, ali nisu svi te sreće (ili nesreće, ovisno o točki gledišta) da se zavuku u svoj ured i rade isključivo na knjigama ili internetu ili čemu već, što ne uključuje ljudski faktor. Za sve ostale, tu je smiješak "C2", osam sati na dan, šest dana u tjednu. Kako vam to zvuči kao ideja?

4. Koliko ste kreativni u potrazi za vrlo specifičnim informacijama?

a) vrlo

b) nimalo

c) ovaj... koliko specifičnim?

(Vrlo.) Recimo, to je jedna od stvari s kojima vam studij bibliotekarstva zapravo i može pomoći. Ipak, kreativnost u potrazi za detaljima se cijeni, između ostalog i zbog toga što često ni vi ni korisnik nećete znati što tražite – bilo u katalogu, bilo na internetu – dok to ne nađete. Naslovi s pomiješanim riječima i napol upamćena prezimena autora, podaci koji su bili zastarjeli prije trideset godina, izrazito detaljne teme za seminarske radove... vi birajte. Zatim tipkajte. Čekajte, tko je bio onaj nekakav Boole... je l' on imao nekakve plusiće i minusiće...?

5. Kakva vam je fizička sprema?

a) dobra

b) loša

c) ...o kojem mi to faksu točno pričamo?

Usporediti s ovim.

6. Jeste li alergični na prašinu?

a) da

b) ne.

Ako je odgovor "da"... razmislite, ozbiljno, o svom izboru. Za svaki slučaj. A onda još jednom. Da ne bude "nismo znali". Zdravlje prije posla, barem bismo tome trebali težiti... a knjižničari su i previše skloni obrnutim prioritetima.

7. Koliko dobro podnosite stres?

(procijenite sami na skali od 0 do beskonačnosti).

(Bez komentara.)

8. Volite li izazove?

a) da

b) ne

c) pa upisujem bibliotekarstvo, zar ne...?

... dakle, sad se razumijemo.

Što god odabrali, smatrajte se upozorenima. I svakako držite oči širom otvorene kad nam pristignete na praksu – sve oko vas može vas podučiti vašem budućem poslu bolje od mjeseci provedenih u toplim, udobnim klupama vašeg lokalnog fakulteta. Knjižnice... imaju neki svoj način funkcioniranja – gotovo tajni život, svojevrsni mikrokozmos – koji se razlikuje od svega što bi teorija ikada mogla reći o njima. Pravi je test, možda, sljedeći – kad ušećete u knjižnicu, osjećate li se kao doma? Ako je odgovor na to potvrdan... onda ste, možda, ipak na pravom putu. Sretno.