U one dane dolaska proljeća, kad se neke knjižnice diljem države (pa i poneka lokalna) unaprijed plaše dugih, sunčanih proljetnih dana kada sunce tuče ravno u staklene zidove odjela, a druge se pripremaju (konačno) na ljudskom oku prilagođenije svjetlosne uvjete na poslu, svi se pripremamo za navalu novih čitateljskih namjera.

Iskoristili bismo ovu priliku da poželimo dobar lov čitateljima koji nas napuštaju s prvim dolaskom toplijih dana. Naime, dio čitatelja u ovo doba godine dosta će manje čitati, koristeći sunčane sate za druge aktivnosti, poput kave na Korzu, šetnje gradom, odlaske na Rječinu... i nitko im to neće zamjeriti, ponajmanje knjižničari. Toliko smo dugo čekali proljeće da se možemo samo nadati da će ove godine doista potrajati duže.

Za one među nama koji knjižnicu ne mogu zaobići ako žele jesti, proljeće nosi osjetnu razliku u tome koliko ćemo dioptrije izgubiti u idući nekoliko mjeseci, u odnosu na onu koju smo žrtvovali mjesecima i mjesecima kratkih zimskih dana. Ponekad, kad tijekom zime razmišljamo o novim naočalama (neki od nas ipak potvrđuju klišeje o knjižničarima – čak i ako ne nosimo punđe), prvih svijetlih proljetnih dana pomislimo kako je možda ipak postojala potreba za novom radnom rasvjetom, a ne jačim pomagalima za vid...

U proljeće se bude i knjižničarske i čitateljske aktivnosti diljem države, počevši od Goranovog proljeća, preko raznih stručnih skupova, okupljanja ljubitelja različitih žanrova, filmskih festivala… u proljeće nekoliko čitateljskih klubova slavi svoje rođendane, a njihove voditeljice okupljaju se kako bi osmislile čitateljski doprinos još jednoj proljetnoj manifestaciji – Noći knjige (za koju pripremamo čitateljsko-knjižničarski kaos tijekom popodneva i večeri 23. travnja). U proljeće nas očekuje još jedna manifestacija – Tjedan dobre dječje knjige (odmilja “TDDK”), koji na jednom mjestu okuplja djecu i knjižničare, spisatelje, ilustratore i sve zaljubljenike u dječju književnost.

Od sile aktivnosti koju radimo i ponudimo, upitat ćemo se – imamo li, i kao čitatelji i knjižničari, uopće vremena za čitanje? Ili, još važnije, kako odabrati knjigu koja će nas razbuditi baš u ovo doba, nakon teških zimskih tema i skandinavskih trilera?

Za one s ove strane pulta, tu je uvijek ogled (iako više nema velikog izbora na koji smo navikli netom nakon Interlibera), stari favorit na stolu s novitetima do kojeg nikada ranije nismo stigli, preporuke kolegica ponedjeljkom ujutro, knjiga o kojoj smo nešto načuli, jednom, negdje... (Izbora je uvijek mnogo, problem je pronaći vrijeme za čitanje.)

Za sve s “one” strane pulta (koje gledamo kako, žedni knjige, nahrupljuju kad odzvoni osam sati, svakog jutra, na naš prag), uvijek će se naći preporuka na web-stranicama, ili neka svježe razbuđena kolegica (ima nas – rijetko, ali ima!) koja će vam preporučiti baš pravu knjigu za čitanje na klupici. Naravno, ako želite čitati u javnosti, zamolite kolegicu da vam preporuči knjigu s neutralnijom naslovnicom, neovisno o tematici – da ne bude onog klasičnog navirivanja prolaznika i glasno prošaptanih komentara “mene nikada ne bi vidio u javnosti s tom knjigom…”

(Uvijek će biti knjiga koje jednostavno ne možemo čitati u javnosti – a o onima čije naslove ne smijemo pročitati, pisali smo drugdje.)

No, proljetna dilema ostaje, čak i za one koji se u proljeće hrabro upuste u posuđivanje novih knjiga, stigli ili ne – čitati ili uživati na suncu? (Ili se, možda, pozabaviti dovršavanjem radnih zaostataka iz preduge zime…? Ima i toga.)

Puno pitanja, premalo sunčanih dana – još uvijek. No, lako je pomisliti da je čak i ljeto tik iza ugla u trenu kad konačno bura prestane, snijeg nestane (barem u okolnim krajevima), temperatura se vrati na ljudima primjerene brojke i svi ispužemo iz svojih kućica kako bismo uživali na suncu – kako čitatelji tako i knjižničari. (A vjerojatno ni knjigama ne škodi...)

(A ako tražite jednu instant-preporuku; brzu, kratku i proljetnu – potražite autora naslova ovog izdanja kolumne u dobrom društvu s još jednim “proljetnim” pjesnikom, na 886.2 Milićević i – brzo, kratko, s pristojnom naslovnicom koja će dobro izgledati kao modni dodatak na spomenutoj klupici – nećete požaliti.)

Fotografije: Iryna Yeroshko