P / P / F3

Dragi ZaKi,

dobro jutro. Htjela sam ti samo zahvaliti što si mi se jutros normalno otvorio i samo me jednom odbio prijaviti na server. Rekao si mi da nisam registrirani korisnik, iako se družimo već mjesecima, ali neću ti zamjeriti. Iz druge je prijava prošla bez problema, a ja znam biti zahvalna na malim stvarima.

Hvala ti što si mi jutros, također, u Dokumentima bio dobre volje i pokazao mi strip koji sam pokušala još sinoć predložiti za otpis, nakon što je korisnica kod koje je nestao u kućnom bespuću nadoknadila kao izgubljenog. Bilo bi mi vjerojatno lakše da si sinoć, u povijesti posudbe koja je, srećom, radila, htio pokazati o kojem se dijelu dotičnog stripa radi, ali hej, ne možemo imati sve što želimo, zar ne? Inače se ti i naš katalog dosta dobro slažete, pa je u redu. Samo, sinoć...

Što je bilo ono sinoć, s ispisom Dnevnika uplata, kad si mi izlistao nebrojene stranice Središnjeg odjela? Ne znam jesi li upoznat s time da sam ja trenutačno na Dječjem odjelu i da mi, zapravo, treba statistika za ovaj pult, a ne za pult kod kolegica preko (koje nisu ni u istoj zgradi, znam, znam, to nije tvoj problem...). Srećom, kolegica koja se družila s tobom na kompjuteru pokraj mene uspješno je riješila stvar – valjda te ona jučer nije naljutila, a ja možda jesam, ne znam...

ZaKi... osvećuješ li mi se možda još uvijek zbog toga što sam se frnjila na tebe kad sam morala početi učiti raditi u tebi, napuštajući jednostavnost Medveda, programa mog djetinjstva? Frnjila sam se samo prvih nekoliko mjeseci, časna riječ! Odnosno, sve dok nisam otkrila svakojake kratice i čudne tipke kojima mi skraćuješ put do Povijesti posudbe, Ispisa iskaznice 2 i drugih divnih mjesta koja svakodnevno posjećujem. Moram ti priznati da mi doista pomažeš pri posudbi i razduživanju na užurbanom pultu. Da moram sve klikati... ne znam koliko bismo daleko dospjeli, ti i ja.

Znam da inače nismo baš u najboljim odnosima (iako te sada volim više nego što sam Medved ikada voljela, kunem se!), ali za nekoga s kim se družim veći dio dana, svakog dana osim nedjelje (i svake druge subote), malo si... nepredvidljiv. Da smo u vezi, nisam baš sigurna koliko bi to dugo potrajalo, kad se samo jedna strana trudi oko partnerstva, znaš? Recimo, je l' ti itko ikada rekao da nije baš u redu ako ujutro jednostavno odbiješ ulogirati ljude? Svima nam je rano, znamo da je i tebi (pogotovo ponedjeljkom), ali opet, to mi je malo... mislim da nisi fer. Što sam ti to ikada skrivila?! Zar mi toliko zamjeraš kad, nekoliko puta dnevno, nešto krivo stisnem na tipkovnici i završim u bespućima tvojih internih labirinata? Uvijek se uspijem izvući bez veće štete po korisnike ili knjižnicu, nerijetko uz pomoć kolegica, i sasvim sam sigurna da ti nikada nisam namjerno naudila. Zar mi doista zamjeraš što sam, u gužvi, ponekad nespretna? Pih, kao da si ti savršen...

E, a znaš ono kad ostanem bez internetske veze, pa se družim s tvojom lokalnom (neki bi rekli oflajn) verzijom? Jesi li ikada vidio poglede koje mi korisnici upućuju kad ih se usudim tražiti iskaznicu? Imam ideju – drugi put im ti objašnjavaj, pa ćemo vidjeti kako ćeš se snaći pod paljbom. Da vidimo koliko ćeš ti biti elokventan, u trenutku kad "odbijena je poveznica sa serverom" nije ni izdaleko dovoljno dobra isprika, ha.

No, dobro. Svatko ima pravo na svoje loše dane. Samo sam htjela... pa, da ti jednom poslušaš mene, valjda, umjesto monologa koji inače vodim nad tipkovnicom (sasvim tiho pred korisnicima, naravno – da ne pomisle da doista pričam s nekim. Pa svi znamo da si ti samo knjižnični program, zar ne? Zašto bi itko pričao sa softverom?) Htjela sam, valjda, da pokušaš razumjeti. Dosta je to gadno, znaš, kad mi se naslaže red na pult, a ti kreneš zafrkavati, i onda nikome ne mogu objasniti što se događa i onda printam svakojake obavijesti o sporosti sustava i tako dalje i tako dalje, a sve bi se tako lako dalo objasniti – ZaKi nije raspoložen danas. Ne, ja ga nisam uvrijedila – jeste li možda vi nešto napravili? Jeste li natukli gadnu zakasninu? A posuđivali knjige bez iskaznice? Jeste li bili nepristojni prema katalogu?

U nadi da danas neće biti jedan od takvih dana, želim ti ugodan ostatak jutra, od srca. Budi dobar prema kolegicama u popodnevnoj smjeni, može? Mi ćemo svoje probleme rješavati sutra.

Hvala.

Esc / F4 / F4 / Alt+F4

Screenshot-3