Dobrodošli na posao, novi je dan (i godina, dabome!). Stalni će putnici primijetiti da se na ovoj gradskoj liniji ne libimo zalaziti u teme o kojima imamo snažna osobna mišljenja, kako mi, tako i čitatelji, pa ćemo ovog ponedjeljka hrabro zakoračiti u nepregledan ocean individualnih dojmova, internetskih ratova (možda čak i pokoje tužbe?) i hordi nadasve uzbuđenih, mahom mlađih čitatelja.

Koliko je fanfiction poznat u srednjestrujaškim krugovima, pojma nemamo, ali oni među nama koji su dobre godine svog života ostavili na internetu znaju da je teško izbjeći ovaj oblik obožavateljskog izražavanja.

Fanovska proza (kako vas ne bismo zamarali pretjeranim kurzivima ovako rano ujutro) postoji otkad postoji i proza, ali nije se uvijek tako nazivala. Kad se veliki bard (iz Stratford-upon-Avona) inspirirao već postojećim pričama i mitovima, to nitko nije nazivao "fanovskom prozom". Stoljećima kasnije, dok je Cassandra Clare, autorica i kod nas objavljenog serijala Instrumentarij smrtnika, tek postajala Cassandra Clare, jasno i glasno se znalo da se njeno djelo The Draco Trilogy, smješteno u svijet Harryja Pottera britanske autorice J. K. Rowling (kasnije povučeno s interneta) smatra takvim.

Fanovsku prozu grade nebrojeni pisci diljem svijeta koji osjećaju potrebu doprinijeti nekom djelu smještenom u određeno zamišljeno okruženje (bilo ono realistično ili nadnaravno). Za one koji se nikad dosad nisu susreli s pojmom, postoje i fanovski video uradci - neki od njih dovedeni do dobro financiranog umjetničkog savršenstva - mnogobrojne fanovske ilustracije, glazba i slično, no za potrebe knjižnice zadržat ćemo se na pisanju.

Završila je sezona vaše najdraže serije, a likovi za koje navijate nisu se “spetljali”? Tu je fanovska proza. Vjerujete da bi Frodo i Sam bolje prošli da je s njima na put do Mordora išao, recimo, Boromir? Netko je napisao takvu priču. Zapleti i ideje nevjerojatno su šareni, a neki od najpopularnijih motiva toliko se ponavljaju da njihovi autori gotovo da osmišljavaju nove podžanrove. Gledano izvana, velik opseg fanovskih uradaka otpada na razne varijante ljubića, no svemir fanfictiona toliko je rasprostranjen da postoje tomovi i tomovi proze koji se bave samo akcijskim zapletima, misterijima, socijalnim temama i slično.

Pokušati opisati fanovsku prozu u jednoj rečenici gotovo je jednako nemoguće kao i ostati objektivan prilikom pisanja o nečemu do čega nam je stalo (što je, vjerujemo, već jasno i vrapcima i njihovoj svakojakoj pernatoj rodbini). Najbolji način za upoznavanje s tematikom jest, kao i s drugim stvarima u životu, da pokušate sami - pročitati, napisati, bilo što. Ako se snalazite s engleskim jezikom (što je najčešće, ali ne uvijek, preduvjet za aktualnu fanovsku prozu), pokušajte na stranicama AO3 (Archive of our own) ili na klasičnoj Fanfiction.net. Pretraživanje se obavlja po naslovima izvornih djela, sadržaju zapleta, romantičnim parovima i velikom broju nadasve kreativnih tagova (ah, ta današnja mladež...).

Za slučaj da još uvijek vjerujete da se sve te bedastoće ne tiču ni vas, ni nas, spomenut ćemo samo nekoliko knjiga, od kojih su mnoge među najtraženijima na našim policama, a koje su prvotno nastale kao fanovski uradak, inspirirane nečim drugim. Njihovi autori svoja su djela objavljivali na internetu, našli urednike i predstavnike, djelo prepravili tako da se zaštite od tužbi za kršenje autorskih prava i… voilà. Na taj su način nastale zloglasne Pedeset nijansi sive (inspirirane Sumrakom), serijal započet naslovom Gabrielov pakao (inspiriran Sumrakom), serijal započet naslovom Prekrasan gad (inspiriran Sumrakom - ne, to ne znači da trebate pisati fanfiction na Sumrak ako želite objaviti knjigu)... Roman Poslije svega i njegovi nastavci poseban su primjer na ovom popisu jer su nastali kao kontroverzan oblik fanovske proze - proza inspirirana stvarnim ljudima (ilitiga real people fiction, skraćeno RPF), u ovom slučaju britanskim dječačkim bendom One direction i njihovim članom Harryjem Stylesom.

Što se tiče već spomenutih legalnih implikacija, pripomenut ćemo da velik dio živućih autora čija su djela zahvaćena pojavom fanovske proze reagira pozitivno na taj oblik izražavanja njihovih obožavatelja, no velik mu se broj i protivi. U taboru “za” smjestili su se, između ostalih, i autorica krimića Tess Gerritsen, izvorni scenarist Zvjezdanih staza Gene Roddenberry i žanrovski kreativac Neil Gaiman. U taboru “protiv” naći ćemo autore poput Georgea R. R. Martina, Anne Rice i Diane Gabaldon, dok su mnogi autori negdje na razmeđi - ali rijetko tko može zanemariti postojanje obožavateljskog opusa.

Fanfiction već desetljećima fascinira čitatelje, pisce i teoretičare književnosti i popularne kulture - uključujući i nas. Da priča ne bi ovdje završila (iako ćemo se mi zaustaviti - tako je bolje, za sve uključene), ostavit ćemo ovdje, da lebdi u bespućima interneta, još jednu poveznicu: fanlore.org/wiki/Fanfiction. Za one koji žele znati više. (Uključujući “sve što ste ikada htjeli znati o fanfictionu, a niste se usudili pitati”; “o čem’ ova to?” i “mnogo više nego što ste ikada htjeli znati o načinima na koje ljudi provode svoje slobodno vrijeme na internetu, pa i ponedjeljkom ujutro”.)