Naime, nas očekuje nekoliko promjena tijekom praznika – prvenstveno blagdansko radno vrijeme, o čemu više možete doznati ovdje. Da, dobro ste vidjeli – vaše najdraže knjižnice od Badnjaka do 7. siječnja rade samo ujutro (ne bi čovjek povjerovao – 25. i 26. prosinca te 1. i 6. siječnja čak i ne radimo!), tako da se hitro uputite po novi, praznični naramak knjiga da se imate čime zabavljati dok se mi bavimo svojim kućnim knjižnicama.

Za one koji nemaju ideja za čitanje preko praznika, pripremili smo pregršt članaka, razgovora sa stručnjacima nekih drugih struka i stranica i preporuka iz srca GKR-a. Našu "inventuru 2014." popratio je i niz preporuka knjiga božićne tematike iz pera kolegice iz Središnjeg odjela (ono što smo nekoć davno, s druge strane pulta, i mi zvali Gradska), tako da čitateljske inspiracije ne nedostaje.

Vaše najdraže knjižničarke (baš one koje vam znaju točno što preporučiti, iz godine u godinu), preko praznika koriste godišnji odmor, u dvije ture – tako da ćete preživjeti do iza praznika ili se hrabro otputiti u čitateljske vode po ukusu neke druge kolegice (neke od najboljih knjiga otkriju se upravo na taj način!). Avanturističko čitanje nije prirođeno svima, ali za razliku od ljeta, kad je bitno samo ono staro "knjiga u ruke, mozak na pašu", šturi zimski dani čine nam se kao pravo vrijeme za plovidbu neistraženim vodama žanrova, autora i knjiške tematike s kojima se inače ne družimo.

Neki od nas spremaju se upravo na hrabro maratonsko čitanje u dane odmora, s obzirom da raditi u knjižnici znači imati pristup većem broju knjiga, ali ne i više slobodnog vremena. Iskreno, da se pripremimo pročitati sve s čime zaostajemo, čitali bismo sve tamo negdje do ljeta – ali možemo se barem potruditi... Oni drugi već tjednima marljivo iščitavaju recepte i upute za pletenje, spremni osvojiti nove pobjede u zimskom slastičarenju i ručnom radu na juriš. (Jedva čekamo vidjeti rezultate iza praznika!)

Što se zime tiče, izgleda da nas je čak i vrijeme nakratko poslušalo, jer smo prošlog tjedna u jutarnjoj smjeni mogli povremeno nazrijeti oblačiće vlastitog daha na putu za posao. Do danas je taj san o hladnoći već odavno zaboravljeno nadanje, još tužnije s obzirom da nam u zadnje vrijeme pod ruku nekako sve češće dolaze knjige s dramatičnom ulogom snijega.
Sa snijegom ili bez njega, preostaje nam samo jedno – knjigu u ruke, noge na fotelju (ako imate dvije, jer jednu morate sačuvati za sebe), vatricu u kamin (barem zamišljeni) i sretno! Uostalom, praznici su jedino doba kad drijemanje pod dekicom s knjigom nije samo neizbježno, već i preporučljivo.

Ugodne praznike, puno toplih dekica i knjiških pustolovina želi vam Stranica 33!