Međutim, prošećete li središtem grada ovog ranog proljetnog jutra, mnoge zgrade možda će vam se učiniti dostojnima istog naziva. Do jedne od njih posebice je stalo zaposlenicima Gradske knjižnice Rijeka – jer prozori zauzimaju čitavo njeno prizemlje.

Zgrada na uglu trga oko čijeg se imena nitko više ne može dogovoriti – a nalazi se u samom centru grada – na svoje četiri etaže skriva čak nekoliko knjižnica, među njima i Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka. Prizemlje je korisnicima najdostupnije – i ponosimo se time što je ulazak kolicima također moguć. Ono što se može činiti neobičnim jest da su gotovo svi prozori na zgradi s te strane (pogled s trga) zatamnjeni – izuzev Striborovih oslikanih prozora. Prozora iza kojih se – između mnogih ostalih krasota – nalazi i jedna od najvećih kolekcija stripova u gradu.

Trend izdavanja tvrdoukoričenih stripova zahuktao se u posljednjih nekoliko godina i čini se da ne namjerava uskoro posustati, na radost mnogih naših samozatajnih korisnika koji iz tjedna u tjedan odlaze kući s nekoliko novih knjiga crtanih priča u svojim ruksacima. Stripove čitaju svi – mladi i stari, oni s djecom i bez nje, oni koji su i sami djeca – i oni koji su nekoć (ne tako) davno bili djeca. Očevi dovode sinove u knjižnicu kako bi ih upoznavali s Princem Valiantom, a srednjoškolci sami otkrivaju Nävis  i njene pustolovine. Korisnici pristigli u Rijeku iz stranih zemalja oduševljavaju se nalazeći stripove iz svoje mladosti u prijevodu i šarenim koricama u našoj ponudi, a oni koji tek uče čitati – na bilo kojem jeziku – posežu za njima s još većim guštom, s obzirom da se radi o mediju koji prednost daje crtanom naspram pisanog sadržaja.

Stripove na Korzu možete naći na svakom koraku – na gotovo svakom kiosku – no stripovi u ponudi Gradske knjižnice Rijeka garantirano su posebni. Ima ih u svakom ogranku, ali ne na svakoj polici – jer police su većinom rađene za knjige manjih formata. Stripovi zauzimaju sve veći dio već zastrašujuće skučenog prostora Središnjeg odjela, tako da smo vam jako zahvalni kad ih čitate – a to radite prilično često. (Hvala!) Dok neki "stripom" smatraju Garfielda, Asterixa i slične junake od kojih trbuh boli od smijanja, drugi već iskusno brode širokim oceanima "crtanih romana" (ilitiga po naški graphic novels) – i potonji bi se mogli iznenaditi kad zađu među naše stripovske predjele. U njima se može naći sve - od Alana Moorea do Danijela Žeželja, preko svih dosad izdavanih i prevođenih slova abecede – pri čemu, priznajem, malo varam s Mooreom koji se nalazi po prezimenu na sredini polica, a ne na početku – ali vjerujem da mi njegovi fanovi neće zamjeriti. Tražite nešto novije Kraljevstvo tvoje? Dosta se korisnika slaže s vama u potrazi, pa ćete se možda morati strpjeti do sljedećeg tjedna. Watchmen vam još nije došao pod ruku? Nije ni meni, ali na listi čekanja sam, hvala na pitanju. Usput, mala insajderska informacija – ako tražite Zagora, prošećite do "kuće slijepih prozora" – u Središnjem su odjelu svi dijelovi gotovo uvijek posuđeni. Ili ste možda dovoljno brzi da ugrabite svoj primjerak prije sljedećeg obožavatelja gospodina Wildinga?

U nadi da će jednog dana Središnji odjel – i ne samo on – nastanjivati neku oveću kuću na kojoj neće biti potrebe za zatamnjenim prozorima, ostavljam vas da nastavite uživati u svojoj jutarnjoj rutini jednog ponedjeljka. Diljem grada (a i šire) čini se da se Stranica 33 mnogima ušuljala u početak tjedna – mnogo vam hvala na povratnoj informaciji, doista mnogo znači. A ako se ponedjeljak pokaže napornim, kakav biva mnogim našim stripovskim junacima, navratite do svoje obližnje knjižnice i posudite kojeg Garfielda – on ponedjeljke mrzi možda čak i više od vas, a usto će vas još i dobro nasmijati.