Ljeto nam se vratilo! I u grad i na selo. I na obalu i na kontinent. Na asfalt i na travčice. Eh, ali i u knjižnicu.

Gradska knjižnica Rijeka od danas posluje po ljetnom radnom vremenu (pon/sri/pet/sub ujutro, uto/čet popodne), godišnji odmori kreću u punom zamahu, a peta knjiga – ah, ta peta bonus ljetna – čeka vas (od 1. srpnja) u skrovitim zakutcima naših polica, željno iščekujući baš vas da je otkrijete i otrgnete zaboravu. Svašta smo vam već pripremali za tu fantomsku bonus ljetnu, a ove godine uz posuđenu knjigu čekaju vas mići zadačići koje možete napraviti kako biste nadoknadili privilegiju posuđivanja hrpe knjiga iz vaše najdraže knjižnice. (Vjerujte nam, to je doista hrpa. Sjećate se vremena kad smo mogli posuditi samo dvije knjige? Popričajte sa susjedima iz drugih krajeva, koji se beziznimno ugodno iznenade kad im pri upisu u knjižnicu spomenemo da mogu posuditi četiri knjige kao da je to najnormalnija stvar na svijetu, a kad ono – uopće nije.)

Za nas s ove strane pulta, vrijeme je da se pripremimo na ljetne zahtjeve. Jer, od danas radimo samo u jednoj smjeni – ne jer ne stignemo odraditi dvije, nego jer i knjižničari imaju pravo na odmor. (Povremeno.) Naravno, to ne znači da trebate rjeđe dolaziti u knjižnicu. Štoviše, znamo da nas ljeti posjećujete još češće nego inače, tražeći društvo za kavu ili plažu. Sljedećih nekoliko dana provjeravajte Magazin jer pripremamo nekoliko desetaka preporuka (Ne zafrkavamo se! Naradili smo se za ovo ljeto.), tako da možete prekopavati po našim idejama čak i od kuće.

Ali, kako se pripremiti kad radite u knjižnici i kad ljeto za vas znači dvostruku količinu korisnika u jednoj smjeni, u odnosu na uobičajene brojke? Kako se pripremiti na to da jedva vratite knjige na policu – povremeno – a već vam se složio red gladnih čitatelja pred pultom? Kako se pripremiti na ljeto, kad je sve izglednije da svi čekaju duge tople ljetne dane kako bi se potpuno prepustili čitanju, štedeći se čitave godine? Ljudi idu u solarij kako bi se pripremili za sunčanje, možda da mi odemo u teretanu kako bismo se pripremili za ljetnu navalu?

Ako imate kakvu ideju, tu smo! Jer i knjižničari žele ići na plažu, s knjigom ili bez nje – bitno da je plaža. Po mogućnosti negdje u 'ladovini. Gdje se može popiti dobra kava. A onda se možemo igrati pogađanja s drugim čitačima – ova knjiga je naša, ova je s kioska, ova je iz nečije kućne biblioteke... jer, naravno, čim vidimo neku knjigu, onaj profesionalni crv znatiželje kopkat će nas dok ne saznamo o čemu se radi. Čak i na plaži. Čak i na godišnjem. Ipak su to knjige.

A ako vam se čini kao da se žalim na to što se puno čita... to mi nikako nije bila namjera. Samo se, ah, psihički pripremam. Ljeto je, znate. Dugi dani. Hrpa knjiga za čitanje – kad se vratim s posla.

A do tad...