Svi znamo kako to ide – početak godine, nemogući vremenski i radni uvjeti, svakodnevna izloženost velikom broju ljudi, loš imunitet – računica je jednostavna, a posljedice mnogobrojne, šuljajući se po ljestvici od “obične” upale grla, preko “klasične” gripe, do “uobičajene” upale pluća. Nitko nije otporan, ni građani, ni političari, ni korisnici, ni članovi čitateljskih klubova, ni, naposljetku, knjižničari. Svako kućanstvo ima svoje tradicionalne lijekove, koji se pobožno prenose s koljena na koljeno – čaj s limunom i medom, C vitamin u velikim količinama, oblozi od rakije, obroci od češnjaka…

No, svaki nesretnik kojeg neka od navedenih boljetica veže za krevet na tjedan ili dva ne mora se nositi samo s bolesti (i mirisom rakije i češnjaka koji se nakon nekog vremena uvuče u sve pore, neovisno o tome postoje li vampiri u kućanstvu) već i s još težim popratnim efektom svakog dobrog oporavka – dosadom. Za one koji doktore i upornu brigu svojih bližnjih ne doživljavaju ozbiljno, problem gotovo i ne postoji – oni će ignorirati potrebu za ozbiljnim ležanjem i nastaviti raditi iz kreveta, kao da se ništa nije dogodilo. (Za nemar pri pridržavanju specijalističkih uputa ne odgovaramo, neovisno o tome kojom članskom iskaznicom nam mahnete pred nosom.) No, za one koji upute o odmoru shvaćaju ozbiljno, te koji imaju tu sreću da, uz sebe, ne moraju brinuti za još ponekog člana kućanstva na tom istom kauču, dodali bismo još jednu točku na popis narodnih lijekova za zimske bolesti – knjigu.

Oporavak uz knjigu nudi nebrojene prednosti, od kojih smo tek nekolicinu naveli za vas u ovoj, rekonvalescentskoj Stranici. Za početak, oporavak uz knjigu automatski pretpostavlja da se rekonvalescent nalazi u mirnom položaju, vjerojatno ležećem, ali podignute glave, što je točno ono što bi doktor preporučio – pogotovo ako postoji opasnost da čitateljska boljetica prijeđe u upalu pluća. Naravno, ako čitate na nekoj elektroničkoj spravici, možda ste se potpuno ispružili, no ako ste se poslužili nekom od najnovijih knjiga iz vaše najdraže knjižnice, one nerijetko mogu imati i po dvije-tri kile. Umjesto da forsirate mišiće ruku, uspravite se i mislite na svoja pluća – tko zna koliko ćete knjiga preležati samo ovog tjedna?

Jedna od stvari koje knjige nude, a kojih se rijetko sjetimo u ovo tmurno doba početka godine, kad ničega nema na televiziji i kad smo prepušteni samima sebi jest i “najbolji lijek” – smijeh. Naravno, ako imate problema s kašljem i s njime povezanim nepraktičnostima (kao što je potreba za što manjim naprezanjem), možda bi bilo bolje da posegnete za kakvim ozbiljnijim naslovom, ali ako su čemer i jad zbog prisilnog mirovanja ono što vas tišti, slobodno se poslužite nekim od klasika humoristične literature. Ovisno o tome koliko ste se drugo prisiljeni družiti s biljkama i ljubimcima u kućnom pritvoru, možda ne bi bilo loše ni da uzmete nešto crnohumorno – smijeh je smijeh, neovisno o tome na koju stranu naginje vaš smisao za humor.

S druge strane, tu je još jedna stvar koju knjige nude, a koja može dobro doći, pogotovo onima koji imaju problema s dišnim putevima – suze. Ako spadate u čitateljsku populaciju na koju visoka temperatura djeluje omekšavajuće, zašto ne uzeti neku obiteljsku sagu ili roman koji se bavi životnim tragedijama, te pomoći svojoj sluznici? Sigurni smo da će i vama i doktoru biti draže što prije se riješiti neželjenog tereta iz sinusa, tako da se isplati pouzdati u najdraže autore koji znaju upravo što nam treba u takvom trenutku.

No, najbolja stvar koju knjige nude, beziznimno, neovisno o radnji i emocionalnoj opredijeljenosti, prijevodu i žanru, jest – zaborav.

Jer, dok čitamo knjigu, uz nadu da se radi o dobroj knjizi, na nekoliko dugih sati više ne moramo truliti na svom kauču (koji smo i predobro upoznali u proteklih nekoliko dana), ne moramo odgovarati na zabrinute upite sa svih strana jesmo li bolje (to što nas temperatura preko 38 više ne može izbaciti iz takta ne znači da ostatak svijeta dijeli našu pomirenost sa životom), ne moramo se brinuti imamo li dovoljno paracetamola, čaja ili sirupa za kašalj (ako nemamo, ionako nećemo ni izdržati tih nekoliko sati prije još jednog kolapsa na kauču) i ne moramo brinuti oko toga što propuštamo još jedan dragocjeni radni dan, još jedan dragocjeni radni tjedan, trošeći dragocjeno vrijeme na nešto tako banalno kao što je – oporavljanje od bolesti. Vrijeme leti kad se čita, čak i uz temperaturu, i kućanstvo je i samo sretnije, što se bolesnik više začita. (Ako nam ne vjerujete, iskušajte to na svom ležećem čitatelju – samo pazite da knjiga koju mu date bude doista dobra – možda s preporukom)

Naravno, problem nastane u onom trenutku kad kod kuće više nemate ništa novo za čitanje. Dok će knjižničarima na bolovanju taj ukleti trenutak možda doći nešto kasnije (ne biste vjerovali koliko se brzo u domu jednog knjižničara može nataložiti pozamašna zaliha knjiga), oni među nama koji kući nose samo četiri knjige odjednom mogli bi se ubrzo naći na suhom.

Za sve vas, nadamo se da imate nekoga tko će se žrtvovati i u ključnom trenutku vašeg oporavka (kad se već osjećate toliko dobro da nije bitno kako držite knjigu, ali ta glupa temperatura nikako da se ukloni) otići do vaše najdraže narodne knjižnice i što prije se vratiti s novom pošiljkom naslova baš po vašem ukusu.

A ako vam se knjiga svidi, preporučite je svom doktoru – tko zna kome još možete pomoći pri oporavku ove sezone?