Doba kraja stare i početka nove godine pravo je vrijeme za nešto čime se knjižničari diljem svijeta muče iz godine u godinu – reviziju i otpis zastarjelih, dotrajalih i prekobrojnih primjeraka. Istina, mi imamo na tone knjiga (vjerojatno čak doslovno tone), ali to ne znači da se u čitateljskim domovima kroz godine brižljivog nakupljanja voljenih (ili jeftinih) naslova ne nađe povremeno poneki kojem bi bilo udobnije u tuđim rukama, na tuđoj polici, ili (ima i takvih) u reciklaži (papirnatoj reinkarnaciji!).

Stoga, ovih posljednjih dana 2014. godine, naša je topla preporuka da odmotate svoju čitateljsku dekicu, zasučete revizijske rukave i pozabavite se pitanjima koja slijede. Da, usput – vjerojatno će vam pomoći i priručna kutija za rješavanje knjiga kojima na vašim policama u 2015. neće biti mjesta. Čisto da se podsjetite da je doista u redu ponekad se riješiti knjiga – najbolje pokloniti nekome tko će ih znati cijeniti. Nitko vas neće ružno gledati ako napravite više prostora za nove čitateljske pobjede, ili se čak prebacite na epub, mobi i druge divne formate. (Bit će to naša mala tajna.) Uostalom, manje knjiga, manje kaosa, a poznavajući zagrižene čitače i količinu kaosa koja obično prati naše domove...

1. Postoji li na vašoj polici knjiga koju od nabavke niste pročitali?

Mnogi naslovi završe na kućnim policama kao siročad – promašeni pokloni, knjige koje smo nekad voljeli, pa smo ih morali kupiti, romani s kioska koji su dobro zvučali onog davnog ljeta kad smo ih nabavili po simboličnoj cijeni, a u ove zimske dane skupljaju prašinu. Kako potonji naslovi ne traju dugo na knjižničnim policama, pronađite kakvog prijatelja, rođaka ili susjeda i razveselite ga čitateljskom preporukom za 2015. – s paketom knjiga!

2. Postoji li na vašoj polici knjiga koje u knjižnici ima u dovoljno primjeraka? (Sjećate se priče o Da Vincijevom kodu na lageru…?)

Teško je odrediti kad prestaje odgovornost za održavanje ažurnosti kućne knjižnice, a kad se čovjek može pouzdati u usluge svoje lokalne narodne knjižnice. Za knjige koje čitamo (ili barem listamo) nekoliko puta godišnje možda nije praktično da ih posuđujemo u knjižnici, ali knjige koje ćemo pročitati nekoliko puta tijekom života – moraju li nam baš zauzimati dragocjen životni prostor? (Prašinu i s njom povezane alergije da i ne spominjemo.)

3. Postoji li na vašoj polici knjiga za koju znate da je nema dovoljno u knjižnici – a vama nije toliko napeta?

Kod knjiga koje smo baš morali nabaviti jer je to bio jedini način da ih pročitamo ponekad dođe do zasićenja – ili knjiga nije toliko dobra, usprkos voljenom autoru, ili nas jednostavno nije zanimala onoliko koliko smo pretpostavili da hoće u trenutku shopping manije. Bez obzira na to koliko se knjižnice trude juriti ukorak s vremenom (i financijama), za nekim će knjigama na našim policama jednostavno uvijek postojati veća potražnja od ponude. Imate li kod kuće neku takvu? Vaša knjižnica će vam biti zahvalna...

4. Postoji li na vašoj polici knjiga za koju znate da bi je netko drugi volio (puno) više od vas?

Za ovakve slučajeve potreban je poseban uvid u mentalno (i čitateljsko) stanje naših najbližih, ali kad čitatelj kritičkim okom promotri svoju kućnu knjižnicu, nerijetko se dogodi da pronađe pokoji naslov za kojim netko iz familije ili društva cvili već mjesecima, ili nešto što zna da bi se nekome od njegovih sudruga u čitateljskim avanturama svidjelo, ili nešto što je baš prikladno za rani odgoj malih čitača u familiji. (Primjerice, poput dvadesetak Diabolika na hrvatskom kojih smo se mi riješili ni dva tjedna prije ove kolumne...) U nastavku one stare izreke s vrapcima – vrijedi li više vrabac-knjiga kad sretno živka u tuđoj ruci ili kad se muči pod slojevima prašine (i drugih nevoljenih knjiga) na našoj polici?

5. Postoji li na vašoj polici knjiga koju niste čitali u zadnjih pet-deset-petnaest godina?

Ako ste iole slični nama, itekako postoji – vjerojatno i više njih. (A nisu sve Tolkienove, usprkos traumama od iskustava u kinu.) Okrenite takve knjige u rukama još jednom i zapitajte se jednostavno pitanje – ako ih niste čitali zadnjih pet-deset-petnaest godina, kakve su šanse da ćete ih čitati u idućih toliko?

6. Postoji li na vašoj polici knjiga za koju ste zaboravili da je imate?

Za one koji smatraju da je ovo pitanje višak, reći ćemo samo jedno – odložite dekicu (i laptop ili mobitel), ustanite s fotelje i osmjelite se zakoračiti točno pred beskrajne police svoje kućne knjižnice. Koje knjige vidite u visini očiju? Sve prepoznajete? Odlično. Sad čučnite koliko vas god noge nose. Koje knjige vidite ovdje? Ni jedna vam nije stranac? Čak ni ona šarena s kioska, zgnječena tamo u kutu, koju ste kupili prije par godina, a onda… dobro, i nje se sjećate. (Imate bolje pamćenje od nas!) Zadnji test – ako se usudite, posegnite za kakvom stolicom ili priručnim kućnim ljestvama (nadamo se da nisu visoke poput naših) i uputite se u visine i skrovite zakutke polica, do nataloženih knjiga za koje nekako nikada niste našli mjesta na policama koje su vam pri ruci. Kakvo je ondje stanje? Ah, da? (Oprez pri silasku – pogotovo ako je božićna trpeza bila dobra...)

7. Pred kraj, postoji li na vašoj polici kakva knjiga iz knjižnice?

Oh, joj. Nadamo se da se sjećate kad joj je bio datum povratka...

8. Za kraj, ima li na vašoj polici mjesta za nove knjige?

Ako je odgovor odlučno ne, onda i nemamo o čemu pričati, zar ne?

Sretna Nova godina! Nek vam donese puno prozračnih polica, knjižničarskih osmijeha i novih knjiga – kojih se nećete tako brzo htjeti riješiti.