Neke od razlika su očigledne na prvi pogled - veličina prostora, opseg fonda, ima li knjižnica grijanje tijekom zime ili ne - kao što rekoh, nisu sve iste.

Ali postoji još nekoliko detalja koji svaku knjižnicu razlikuju od druge, a oni nisu vidljivi nikome osim oštrom knjigoljupskom oku. Jedan od njih je i misteriozna "stranica 33".

Imenovati novu rubriku o knjižničaranju nije bilo lako, ali onoga trena kad sam se dosjetila tog magičnog broja shvatila sam da ne trebam tražiti dalje (i usmjeravati misli na svakojake "zle knjigožderke" i slično). Trideset tri mnogima je značio različite stvari, pogotovo religijske (vidi link: http://en.wikipedia.org/wiki/33_(number), a kad ste već tu pogledajte i meni relevantan http://en.wikipedia.org/wiki/33_(Battlestar_Galactica)), ali meni znači jednu stvar: knjige koje pripadaju Gradskoj knjižnici Rijeka. Red je na vama; na trenutak se ostavite kompjutera ili mobitela, prošećite do najbliže lokacije u vašem stanu na kojoj se nalazi neka knjiga posuđena kod nas i uzmite tu knjigu u ruke. Prelistajte je do trideset treće stranice (nije daleko, prstići vam se neće umoriti) i recite mi što vidite.

Dakle, Stranica 33 - knjižničarska kolumna o svakodnevnom životu s druge strane pulta. Svakog tjedna vam donosimo opasne informacije iz backstagea Gradske knjižnice Rijeka. Nudimo ekskluzivni uvid u umove knjižničara i knjižničarki koji rade diljem Rijeke (a neki i mnogo, mnogo šire) i svakoga se dana trude da vaše čitateljsko iskustvo bude što bolje. Četiri puta mjesečno - pri početku radnog tjedna, dok ste još budni - isporučivat ćemo vam svježa iskustva iz tajnog života koji se odvija među policama koje prašinu znače. Ali i život. Barem za neke od nas.

Za sve što vas zanima slobodno se obratite na stranica33@gkri.hr, bilo da imate kakav komentar koji ne nalazite shodnim javno obznaniti, prijedlog za sljedeći tekst, želje ili pozdrave.

Idućeg tjedna vraćamo se s početkom priče o knjižničaranju - promišljajući o tome zašto bi netko uopće želio postati knjižničar.

(Mislim, ni meni nije jasno. Doista. Odakle nekome ideja da ide postati knjižničar? Stvarno...)