Ni jedna ladica ne paše svakome, ali nije naodmet znati tko se još nalazi s vama u istoj – bio to ukućanin, knjižničar ili netko vama potpuno nepoznat, koji u knjižnici poseže za istom knjigom kao i vi. S obzirom na kvalitetu pojedinih dječjih knjiga i šarenu raznolikost mlađih čitatelja, nećemo ih ni pokušavati svrstati u ovu vrstu kućica – za njih se još uvijek možemo nadati da će ostati gutači knjiga opće prakse! Isprike upućujemo i spisateljskim nadama iz redova domaćih polica – njima bismo mogli namijeniti barem jednu ovakvu Stranicu, čitavu, ali to ostavljamo nekome tko bolje navigira lokalnim vodama. 

Ako se prepoznajete u više od jednog opisa, svaka čast - vi ste potpuni čitateljski multipraktik!

Ako čitate ove autore, za vas možemo pretpostaviti da...

... N. Neuhaus, J. Nesbø, Larsson (Stieg ili Asa, potpuno svjedno), J. Lapidus, C. Läckberg...

Znate sve najnovije autore koji pristižu sa sjevera Europe, izlozi knjižara oko nas vaši su najbolji prijatelji i knjižničarke vam ne trebaju prečesto (osim da provjere koji je primjerak nove napetice trenutno dostupan na izlogu s knjigama koje najviše čitate). Ne trpite spore knjige, kontemplativne knjige i knjige od kojih vam se spava – ta spavat ćete kad dovršite iduće poglavlje! (I iduće, i iduće…)


... N. Roberts, S. E. Phillips, K. Mitchell...

Djevojka upozna dečka. Njegova mama se protivi. Okolina se protivi još više (ajme!). Što ćemo sada? Ako u svom svakodnevnom životu imate previše posla, premalo vremena i nula interesa za realistične, našoj sredini prirođene obiteljske i ljubavne probleme, ovo su knjige koje vas najviše privlače. Kad bi ih barem bilo više!


DSCN4935

... K. Hosseini, E. Shafak, E. Temelkuran, H. Murakami, O. Pamuk...

Jedno je sigurno – zapadnjački autori nisu za vas. Jednom kad krenete na istok, teško se vraćate – i ne možemo vas kriviti. Životi drugih ljudi, stranih ljudi, ljudi odraslih u uvjetima kakve u Hrvatskoj ne možemo ni zamisliti – to je ono što vas pali. Ponekad greškom skrenete u kakve ljubičaste vode (ipak su, nakon kave, televizijske sapunice najpoznatiji turski izvozni proizvod), no brzo se vratite u nezaustavljivu, središnju struju koja kreće na put među daleke, autorima bliske narode. Na knjige ponekad morate čekati dulje, ali, srećom, uvijek se isplati.


... D. Brown, G. Brown, D. Silva, S. Toyne…

Potpuno ste svjesni da ovaj svijet ide kvragu, ali još uvijek volite pratiti dnevni tisak, suvremenu svjetsku političku situaciju i povremenu teoriju o tome tko, zapravo, upravlja ovim našim svijetom (sasvim sigurno ne oni koji za život zarađuju pričanjem pred kamerama i spavanjem u saboru). Iako ste brz čitač, znate točno gdje provjeriti podatke iz knjige (ma nije moguće da vatikanska knjižnica baš tako izgleda!), ali, nažalost, ne i gdje potražiti knjige sa sličnom tematikom na policama Gradske knjižnice Rijeka. Srećom, zbog toga smo mi tu.


... J. Deveraux, J. Garwood, M. Balogh, C. Dodd, J. Quinn, L. Kleypas, S. Enoch…

Duga desetljeća vašeg životnog staža bila su dovoljna da zaključite da “te teške tematike” nisu za vas. Važno vam je da je knjiga topla, mekana i – prvenstveno – romantična. Ne marite preveć za vrele opise valjanja po plahtama, ali ne smetaju vam doručci u krevetu (ili piknici na travnjaku pred njegovim dvorcem). Živjeli prinčevi na bijelom konju!


... C. Iggulden, D. Gemmel, C. J. Sansom, S. Hassel, L. Kessler…

Sve što vas zanima jest da je knjiga koju držite u ruci napeta poput akcijskog filma – samo s manje specijalnih efekata. Najvažnije je da radnja ide dalje, i dalje, i još dalje – samo ne predaleko u sadašnjost ili budućnost. Ima nešto u toj povijesti što se jednostavno ne da zanemariti, a kad još nađete pisce koji to znaju prenijeti u riječi – milina! Trenutno ste u milosti kod izdavača, te vam se na popisu za čitanje idućeg mjeseca mogu pojaviti svakojaka nova imena. Širom otvorite oči!


... K. Hannah, M. Binchy, G. Musso, N. Sparks, F. Moccia, J. Picoult...

Dovoljno ste dugo na ovom svijetu (bilo bi nepristojno ići u detalje – pa to su samo brojke) da znate da život ne piše uvijek bajke, ali ipak ima tendenciju k ispisivanju lijepih završetaka – nakon što vas dobro rasplače. Ako ti završetci ponekad budu gorkoslatki, vi se nećete buniti – autori koji vas najviše privlače znaju istkati priču tako vješto i intrigantno da im ne možete zamjeriti ako ponekad posegnu za kakvom težom temom. Život je prepun uspona i padova, nerijetko piše romane, i upravo takve – životne priče - ono su što vas zabavlja do dugo u noć, pri svjetlu noćne lampe.


... S. Sheldon, D. Baldacci, L. Child, R. Ludlum, T. Harris, H. Coben...

Možda vas još nismo upoznali, ali sigurni smo u jedno - vi ste osoba koja je spremna čitati knjige više puta (ponekad i s nekoliko desetljeća pauze). Imate oko pet ili šest desetljeća životnog staža, vjerojatno ne znate tko je Matt Damon, ali znate tko je Tom Cruise (i potpuno ste svjesni da je daleko prenizak za Jacka Reachera, ah, taj Hollywood!). Izdavači su na vašoj strani, ali, s obzirom da imena vaših omiljenih spisatelja rijetko kad završavaju na -son ili -dottir, knjige im nećete često naći na stranicama dnevnog tiska.

DSCN4971


... J. Crusie, C. Bushnell, F. Bosco, K. Gier, H. Fielding, S. Kinsella…

Mutno se, poput nas, sjećate nekih tamo Carrie i Bridget, ali s guštom – i prilično brzo – gutate njihove knjiške sestre blizanke. Kako biste došli do novih poslastica, morate se probijati kroz svakojake lance i bičeve (ali i iznenađujuće puno krinolina), no imate tu sreću da većina naslovnica knjiga koje bi vam se mogle dopasti izgleda praktički isto. Problem je samo – jeste li tu knjigu možda već čitali?


... C. Hoover, C. Cass, A. Todd, G. Forman, J. Green...

Čestitamo, pripadate skupini čitatelja s apsolutno najvećim rasponom godina! Od petnaestak do osamdesetak, svakojake životne pozadine, ova skupina spremna je na sve knjiške nedaće, sve dok - i opet - sve dobro završi. Imate sreću u nesreći da pisci koje pamtite pišu puno i još se više i prevode, ali i da poneki od njih posežu za marketinškim trikom koji bismo mogli nazvati beskrajni niz - skoro serijal, ali zapravo ne, jer se radi o jednoj jedincatoj priči u više od pet dijelova (ponekad i puno, puno više). Samo hrabro - znamo da će se strpljenje isplatiti!


... J. R. R. Tolkien, T. Williams, P. Rothfuss, J. Abercrombie, G. G. Kay, G. R. R. Martin…

Vaša je najveća odlika strpljenje – za čitanje knjige, za navigiranje autorovim opsežnim opusom, za čekanje nastavka (i onog sljedećeg, i onog sljedećeg). Mnogo se bolje od prosječnog čitatelja snalazite u stranim (i podugačkim) imenima likova, teško vam je pratiti radnju u romanu koji se fokusira samo na jednog lika (što je to, slikovnica?) i, najčešće, uđete u knjižnicu znajući točno što želite, pronađete to na polici, posudite jedva pogledavši knjižničarku u oči (što je to "ljudska interakcija"? čemu to služi?) i istrčite van s knjigom pod rukom. (Nažalost, sljedeća vam je postaja najčešće Amazon ili ebay jer, budimo realni, nitko nije baš toliko strpljiv.)


... N. French, T. Gerritsen, C. Carter, K. Reichs, P. Cornwell

Znamo gdje ćemo vas naći u večernjim satima – pred televizorom! Policijske serije volite gotovo jednako kao knjiške krimi serijale, a njih jednostavno nikad nije dosta. Doista, što je tim domaćim izdavačima? Tko bi ikad čitao ljubić radije nego krimić? Ma jeste sigurni da nije još došla osamnaesta Scarpetta? Pa što ti izdavači rade?


... C. Lauren, K. Cole, R. Miller, K. Ryan, E. L. James, S. Young, S. Day, L. Edwards…

Ako se vas pita, računica je jasna – što vatrenije, to bolje! Na vašu i našu žalost, autorice variraju u kvaliteti, ali akcije nikada ne nedostaje. Vi ste dio one hrabre čitateljske horde koja ne mari za mišljenja okoline, samouvjereno posuđuje knjige sa svakojakim interesantnim predmetima na naslovnicama, na kavi s frendicama priznaje da je čitala onu knjigu i nikad se ne može zasititi onog trenutka kad se glavni junaci prvi put strastveno posvađaju - jer znate da, u sljedećih nekoliko stranica, slijedi nešto još strastvenije. Za gušt!


... I. Asimov, A. C. Clark, A. i B. Stugacki, R. A. Heinlein, U. K. Leguin...

Pretpostavit ćemo da:

  1. znate tko je Boban Knežević
  2. ne znate tko je Davorin Horak (ali će vam vaša knjižničarka to promptno reći)
  3. možemo skupa tužno uzdisati nad domaćim žanrovskim nakladništvom, s iznimkom gorespomenutog klana Horak i sličnih, hvalevrijednih iznimaka.


... J. K. Rowling, C. Clare, M. Lu, H. Black, K. Blake, L. Kate, J. Frey, S. Collins…

Po godinama ste možda nešto mlađi čitatelj (ne nužno – iznenadili biste se!), ali već ste odavno svjesni da knjigama koje se zbivaju u potpuno stvarnom okruženju nešto, jednostavno, nedostaje (bile to mađarske bodljorepe, rogovi obilja ili Jago Tlaloc). Bilo da ste u mlađahnu fantastiku došli zaobilaznim putem (preko Tolkiena?) ili ste uboli baš ravno u nju (nismo svi te sreće da imamo trinaest godina u ovo čudnovato doba), možemo reći samo jedno – uživajte dok traje. (I javite nam se za preporuke za daljnje čitateljske pustolovine!)


... A. Jodorowski, F. Miller, N. Gaiman, Leo, T. Sclavi, G. Ferri, I. Kordej, A. Moore, Moebius...

Vi ste, poput nas, čitatelj koji je jako, jako zahvalan na nabavnoj politici GKR-a. Svjesni ste da vam, prilikom posjeta knjižnici, treba jako velika torba (ponekad još i veći mišići), pobožno čuvate svaki primjerak koji posudite, knjižnica vam služi kao probno čitalište za popise za kupovinu (šifra Fibra) i vježbanje pamćenja (ali ponekad i dešifriravanje upamćenog – na kraju krajeva, nije isto je l’ nekome ime Talični ili Lucky). Knjižničari vam gotovo uopće ne trebaju, ali nama to nimalo ne smeta – ionako i sami pod pultom skrivamo najnovije Fibrino izdanje (pssst!).


...Sjón, T. Gulbranssen, F. Grytten, G. Grass, A. Munro…

Postoji izraz za vas – čitatelj-sladokusac. (Ne pucajte na glasnika, star je to izraz.) Već godinama strpljivo, pažljivo okom i vještom rukom prelazite po izlozima s knjiškim prinovama, iščitavate spisateljske biografije i vodite bilješke o svemu što ste ikad pročitali (uključujući i najdraže citate). Dok u svim dosad spomenutim grupicama čitatelja ima ljudi koji bi se mogli prepoznati u ovom opisu, nešto ih je više koji se fokusiraju na ove i njima slične autore. Knjižničarima ste dragi jer vam izgled, debljina i fizičko stanje knjige nisu važni – sve što je važno jest stil. I priča. Svaka čast!


... L. M. Bujold, U. K. Leguin, G. G. Kay, C. Lauren, W. Lashner, J. Crusie...

O vama znamo samo jedno – prošli put došli ste nama na preporuku. I, kako vam se svidjela knjiga?

DSCN4970