VBK jedan je od zabavnijih aspekata Središnjeg odjela GKR-a (odnosno, kao što svi znaju, Gradske). VBK sadrži malo manje od metra kubnog zrakopraznog prostora koji kao da samo čeka na knjige koje korisnici vraćaju u prolazu.

Postupak je jednostavan i odvija se na desetke (možda i stotine) puta dnevno. Za početak, uđete u prostor Gradske, izvučete knjigu iz njenog tajnog spremišta (vrećice, torbe, možda čak velike kuverte - sve primamo). Ubacite knjigu tako da glatko uleti u VBK i osluhnite je li se putem sudarila s još kojom knjigom koja ondje čeka na razduživanje (čvrst, prigušen zvuk) ili je imala čast prva pasti na mekanu spužvu koja čeka na samom dnu kutije (tup, mekan zvuk). Neke će knjige letjeti gotovo čitav metar, dok će neke sletjeti tik netom što ih ubacite - pogotovo u dane najveće gužve. Zatim, naravno, morate još samo napustiti prostor knjižnice - cijenimo "doviđenja" pri odlasku gotovo jednako kao što vi cijenite "dobar dan" pri dolasku - i otići dalje svojim poslom, sretni što ste se riješili svog knjiškog tereta prije nastavka ture po centru.

Tada je na nama da prođemo vašim putem (osim onog dijela s izlaskom - to nas čeka na kraju radnog vremena) i vidimo što ste nam danas stavili u VBK. Ponekad dobijemo jako zabavne stvari: mokre knjige, knjige s golemim zakasninama, knjige iz drugih ogranaka, što samo po sebi ne bi bilo problem da ih ne moramo vraćati pješke, u svojim torbama i vrećicama. Ponekad dobijemo darove za knjižnicu u obliku novih knjiga - hvala! A ponekad jednostavno prilikom inspekcije izvučemo još koju kilu knjiga koju nam je cilj razdužiti, što je, zapravo, i svrha Velike Bijele Kutije.

No, naravno, svaka priča ima više stranica (mnoge čak više od trideset tri), pa nam tako Velika Bijela Kutija ujedno služi:

  • Za ukras, osim dok smo imali bor, tada je smetala. Bili bismo je maknuli negdje drugdje, da smo imali mjesta... ali znate, to je ipak Gradska.
  • Za upućivanje korisnika koji još nisu naučili nositi člansku iskaznicu što napraviti s knjigama koje se ne može razdužiti bez identifikacije.
  • Za edukaciju korisnika koji vraćaju tuđe knjige - nema članske, nema posudbe. Kako da mi znamo da osoba na koju glasi članstvo doista želi posuditi knjigu koju vi želite uzeti, molim lijepo?
  • Za sprečavanje ulaska korisnika mimo, je l', ulaza - dobro, ovo stvarno ne moram objašnjavati. Ali to se pojavilo kao pozitivna popratna pojava gorespomenutog bora, zbog kojeg je kutija možda došla na svoje pravo mjesto.
  • Za vježbe/akrobacije knjižničarki! Kad prazniš kutiju u najprometnije dane, ponekad bi čak mogao skočiti do Brajdice po koju dizalicu i ne bi bilo previše. Srećom, ni dizalica ne stane u naše prostorije, tako da se moramo služiti vlastitim leđima. Ali zato se zna da su knjižničarke nadasve jake, okretne i dugo ostaju mlade.
  • Kao dokaz da na knjižnicu možeš potrošiti manje od minute - sljedeći korak: vraćanje knjiga iz auta! Tko će prvi pokrenuti peticiju?