Dobar vam dan, radni knjižnični narode, i nakon ponovnog kolumnaškog uzleta dobro nam došao u još jednu, svježu, nadasve naspavanu, dobro razgibanu, razbuđenu, kofeiniziranu, načitanu Stranicu 33! Da ne pomislite da su knjižničari, poput nekih drugih slatkih čupavih životinjica, skloni zimskom snu, donosimo vam pregled aktivnosti kojima smo se pozabavili ove zime, te onih koje nas tek čekaju. Tko je čuo za praznike?!

Bibliokombi, ovaj, oprostite, bibliobus

Gurali smo, gurali, i konačno pogurali - Rijeka je dobila novi gradski bibliobus! (Tehnički, radi se o bibliokombiju, ali kako ga ne bismo miješali s knjižničarima dobro poznatim biblioburrom, zvat ćemo ga, od milja, bibliobus. Uostalom, samo kompanija koja proizvodi vozila nazvat će naše kombijem, po nekim - nama potpuno nepoznatim specifikacijama.) Bibliobus smo svečano na put otposlali prošlog petka, uz svirku i zakusku, te se nadamo da ćemo s njime još dugo broditi ulicama i uličicama grada Rijeke.

Projekt INELI-Balkans

Gradska knjižnica Rijeka od ove godine sudjeluje u međunarodnom projektu INELI-Balkans, o kojem će još biti riječi, a prvi susret naše malo izaslanstvo doživjelo je krajem studenog u Thessalonikiju (po naški Solunu) u Grčkoj, gdje smo se upoznali s grčkim pristupom bibliotekarstvu, idejama kolega diljem Balkana i šire te s time kako makedonske narodne pjesme zvuče u izvedbi pjevača i pjevačica raznolikih narodnosti. (Za slučaj da postoji ikakva sumnja - izvanredno! Ponovnu izvedbu zatražite na vlastitu odgovornost.)

Borovi diljem naših ogranaka i odjela

Da knjižničari znaju slaviti, ali i objašnjavati kulturološki značajne datume, pokazujemo iz mjeseca u mjesec, pripremom tematskih izloga diljem grada, ali i tradicionalnim ukrašavanjem naših prostora u prazničnom raspoloženju. Dekoracija diljem naših knjižnica prepuštena je u ruke iskusnim kolegicama s vještim okom za detalje i slaganje boja, a sljedeći put kad nam pohvalite bor, sjetite se - na tome imate zahvaliti svojim knjižničarima! (I da, smijete ga fotografirati, štoviše - možemo li vas zamoliti da nam proslijedite koji dobru sliku?)

Praznično radno vrijeme

S osobne strane Stranice, nedavno smo imali priliku odgovoriti na pitanje “ali čekaj, ne radiš blagdanima, je l’ da?”, što nas je zateklo u neprilici - čekaj, radimo li na blagdane? (Ne pitajte, kratko pamćenje i, je l’, prilagodbe.) Državnim praznicima smo zatvoreni (dakle, 25. i 26. 12., 1. i 6. 1. neće biti knjižničara u javnosti diljem grada), ali dane uoči i iza praznika radimo - ali samo ujutro. 23. prosinca posljednji je dan u godini kada se družimo svi skupa, a od 24. 12. do 7. 1. vaše najdraže knjižnice rade samo ujutro. Za one koji nisu upoznati s tom praksom, reći ćemo samo jedno - rad u jednoj smjeni znači da se družimo sa svima koji bi došli tijekom dana, ali koji sada dođu u dvostruko kraćem periodu. (Pa vi računajte.)

Puno se drugih stvari još sprema, no, taj ćemo dio prepustiti nekim drugim obavijesnim metodama - recimo, službenim i inim tiskovinama. Mnogo je zanimljivih stvari pred nama, sasvim sigurno (tko se sjeća one stare kletve o zanimljivim vremenima?) - ali, dotad, dopustite nam da se vratimo pregovorima o tome tko točno radi koje kolače za ove praznike (mi, možda svekar, možda sustanar, možda simpatični ljudi na televiziji čije kuhinje uvijek, čak i u blagdansko doba, izgledaju daleko bolje nego naše nakon što ih iz sve snage izribamo?).

Budite nam dobro, čitajte još bolje, i svima skupa želimo sretan kraj još jedne čitateljsko-knjižničarske godine.

(Da nam ne bude ni izbliza zadnja i svako dobro u novoj 2016. želi vam mikrourednički tim Stranice 33!)