Grčka organizacija Future Library priređuje drugu konvenciju mreže inovatora u knjižnicama u sklopu INELI Balkans projekta. Konvencija će se održati u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, od 25. do 28. studenog ove godine. Inovatore iz narodnih knjižnica 11 država od Slovenije do Grčke koji su proteklih godinu dana prošli zahtjevan edukacijski program o pripremanju i upravljanju projektima i uslugama, očekuju četiri dana dijeljenja znanja i ideja, ali i zabave. Na konvenciji će biti i objavljene nagrade za inovacije u knjižnici, a nagrađeni projekti osvojit će sredstva za financiranje projekta.

U suradnji sa suorganizatorima, Bugarskim knjižničarskim i informacijskim udruženjem te fondacijom Global Libraries Bulgaria, pripremljen je bogat program u kojem će do izražaja doći potencijal ove mreže. Posebna pozornost posvetit će se inovativnim uslugama, koje su predložene na natječaju za nagradu za inovacije – mnoštvo je originalnih ideja za usluge koje se, primjerice, obraćaju zanemarenim društvenim skupinama, prelaze ustaljene granice ekonomskih sektora i čine knjižnice sastavnim dijelom obrazovne infrastrukture i razvojnih ciljeva sredina u kojima djeluju.

Cjelovita objava za medije na engleskom jeziku

Povezani inovativnim idejama, posvećeni umrežavanju, INELI suradnici okupit će se još jednom kako bi raspravili postignuća u posljednjih godinu dana i potvrdili potencijale mreže knjižnica jugoistočne Europe u jačanju kreativnosti i produktivnosti.

Podsjetimo, INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) trogodišnji je projekt koji podržava Bill & Melinda Gates Foundation a provodi organizacija Future Library iz Grčke, s ciljem edukacije inovatora u knjižnicama i stvaranja održive mreže narodnih knjižnica u jugoistočnoj Europi. U projektu sudjeluje 11 država, s ukupno 33 inovatora obuhvaćena programom edukacije: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Rumunjska, Bugarska i Grčka. Ambasadorica projekta u Hrvatskoj je Gorana Tuškan iz Gradske knjižnice Rijeka, a u programu edukacije sudjeluju tri inovatorice iz različitih dijelova Hrvatske: Ivana Faletar Horvatić iz Knjižnica grada Zagreba, Ana Škvarić iz Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica i Vesna Kurilić iz Gradske knjižnice Rijeka.

Posebno nam je drago da među pet mentora, vrhunskih stručnjaka iz područja knjižničarstva koji dolaze iz Velike Britanije, Švedske i Danske, imamo i hrvatskog predstavnika – Mladena Masara, knjižničarskog savjetnika iz Gradske knjižnice Zadar.