Članice Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež u suradnji s Knjižnicom Medveščak (Knjižnice grada Zagreba) već desetak godina organiziraju godišnji skup s ciljem širenja znanja, dijeljenja iskustava i promicanja dječjeg knjižničarstva. Naš rad posvećen je najmlađima i onima malo starijima, njihovim roditeljima i svima ostalima koji misle na dobrobit djece. U želji da taj rad bude što bolji, iz godine u godinu posvećujemo se važnim temama knjižničarstva za djecu. A tijekom godina teme su bile važne i raznolike: „Informacijska pismenost u dječjim knjižnicama“ (2017.), „Dječje knjižnice i civilno društvo“ (2016.), „Dječje knjižnice - iskorak u virtualno“ (2015.), „Zgrade, prostori i oprema dječjih knjižnice i knjižnica za mlade“ (2014.), „Dječja knjižnica dostupna svima“ (2013.), „Suradnja dječjih knjižničara i roditelja“ (2012.), „Djeca na internetu u knjižnici“ (2011.), „Zajedno na dobrobit naših korisnika: suradnja dječjih i školskih knjižnica“ (2010.), „Tinejdžer u knjižnici. Upomoć!“ (2009.), „Tko čita, ne skita! : programi za poticanje čitanja djece osnovnoškolske dobi“ (2008.), „Roditelji s bebama i malom djecom - dobro došli u knjižnicu!“ (2007.).

Ovogodišnje proljetno druženje bavilo se suradnjom dječjih knjižnica i festivala knjiga. Uvodna izlaganja govorila su o važnosti razgovora o čitanju i mogućnosti koje festivali pružaju (dr. sc. Anita Peti Stantić), naporima koje Svjetski festival knjige ulaže u dijalog s mladom publikom (Ana Kožul) te o festivalima dječje knjige u Srbiji (Jasminka Petrović i Milica Matijević). U dijelu Skupa posvećenom primjerima dobre prakse imali smo priliku čuti o nacionalnim i internacionalnim iskustvima suradnje dječjih knjižnica i festivala knjiga, onima iz Bjelovara, Koprivnice, Pazina, Subotice, Pule, Zadra, Zagreba, Virovitice i Požege (Srbija).

Jedan od zanimljivih predstavljenih festivala manifestracija je „Uberi priču““ ili popularna berba slikovnica, autorski projekt književnice Sanje Lovrenčić koji se održava u suradnji s narodnim knjižnicama u Zagrebu, Bjelovaru, Koprivnici i Krapinskim Toplicama, a u okviru ovogodišnjeg riječkog festivala Tobogan po prvi će se put održati i u Rijeci. Međunarodni festival slikovnice „Ovca u kutiji“ projekt je udruge pisaca i ilustratora „Knjiga u centru“ i Gradske knjižnice Pazin, a „Nulti dan“ program je Festivala dječje knjige Monte Librić i namijenjen je ne samo djeci nego i knjižničarima narodnih i školskih knjižnica. Uz ova, i mnoga ostala iskustva primjeri su napora koji knjižničari ulažu da bi svaka dobra slikovnica našla put do djeteta koje će ju voljeti, i obrnuto.

Riječko iskustvo suradnje s festivalom knjiga i njezin nastavak u Gradskoj knjižnici Rijeka predstavila je Verena Tibljaš. Iz Riječkog sajma knjiga i festivala časopisa pod nazivom KIČMA, u sklopu kojega je Gradska knjižnica Rijeka stvarala i provodila dječji program, izrastao je 2012. godine Tjedan dobre dječje knjige. Dobro poznati TDDK održava se u posljednjem tjednu travnja i zbližava djecu s knjigama koje često sami ne bi otkrili, upoznaje i roditelje s novim dječjim knjigama te skreće pozornost na kvalitetnu dobru dječju knjigu.

Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva stručno je i savjetodavno tijelo koje osnažuje knjižnice da budu podrška djeci i mladima u odrastanju u suvremenom okruženju. Od njezina osnutka, knjižničarke Gradske knjižnice Rijeka istaknute su njezine članice i rado podijele svoja iskustva s hrvatskim kolegama.