Još jedno ljeto pomalo plovi prema horizontu na kojem piše Kraj. Naravno, bili učenik, student, radnik, poduzetnik ili umirovljenik, razloga za očajavanje nema - u svim onim međupauzama života društvo će vam sigurno praviti i kakva solidna knjiga, a da svi budemo potpuno sigurni da će tako doista i biti, pripremili smo deset razloga koji upravo dobru priču sa stranica knjiga i Gradsku knjižnicu Rijeka čine pravim prijateljem i predstojeće jeseni.

Da je tako svjedoči i broj članova Gradske knjižnice Rijeka koji raste i pomalo se približava rekordima.    

10. Rujansko sunce 

Postoji li mjesec osjet čijeg je sunca bliži onom najdražem nam - proljetnom? Osim rujna, teško... Opustjele plaže, klupe na koje pada prvo lišće, kvartovski zidići okupani suncem postaju vaša baza. Ne trebamo ni spominjati što vam je u ruci… Knjižnica počinje svoj redoviti cjelodnevni radni ritam, pa se u jesenskoj gužvi može pronaći dvadesetak minuta za šetnju do najbližeg odjela ili ogranka od Trsata do Drenove.

10

9. American Corner Rijeka

Lijepi trsatski ogranak osim svoje svježine ima i jedan poseban začin - American Corner Rijeka. Osim što u njemu možete pronaći veći broj naslova na engleskom jeziku od kojih dobar dio pripada poslovnoj sferi, u American Corneru Rijeka je kutak u kojem se igramo i s novim stvaralačkim tehnologijama - 3D printerom, 3D skenerom, VR-om, malim robotićima... Sve to je na Trsatu prirodno sraslo s bogatstvom knjiga i znanja.

9

8. Lektira po guštu 

Da, da, znamo… Imate možda 16 godina, a ponuđene lektire koje vam je prvi tjedan škole pročitala profesorica baš vas ne vesele. Prvo - ne bismo bili profesionalni kada vas ne bismo uputili na to da ih ipak pročitate - “klasici” nas ispunjavaju, nadahnjuju i otkrivaju nevjerojatne slojeve naših prethodnika. To su bili doista majstori lijepe riječi, ne uvijek i zabave po našem današnjem guštu. Drugo - sve knjige na svijetu nisu lektire, stoga pronađite nešto što odgovara vašem osjećaju, ukusu ili trenutnom raspoloženju.

Što mislimo o lektirama dobro promišlja magazinska serija tekstova Lektirizam

8

7. EPK je oko nas

Naše aktivnosti unutar projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture lagano se zakuhavaju, a proteklo ljeto već ste upoznali novi festival za djecu Tobogan

Jesen je ovo tijekom koje ćete još više osluškivati putove prema konkretizaciji ambicioznih planova projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Pratite, budite uključeni, pitajte… Već je više puta javno istaknuto da nas do tada čeka nastanak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka u kompleksu Benčić i poseban slatkiš u obliku Dječje kuće. Vrijedi istaknuti i da je novonastala knjižnica u danskom Aarhusu, izgrađena upravo u sklopu sličnog projekta, nedavno proglašena najboljom knjižnicom na svijetu, a da nas Galway, EPK kada i Rijeka 2020. godine, oduševljava svojim irskim duhom koji je uvijek tako jesenski, a opet slatko vedar. Jedva čekamo upoznavanje s njihovim "Ljudima od Knjige". 

Što očekujemo od Dječje kuće možete i sami pročitati, a o svemu tome smo detaljno razgovarali upravo na Toboganu...

7

6. Munje i ekrani

Kada iz crnih oblaka krenu sijevati munje, nije naodmet ugasiti računalo, televiziju, igraću konzolu… A tada prijatelj ostaje knjiga. Nije nam cilj da se čita (samo) iz nužde, kamoli prisile, ali ne treba se dovesti u situaciju u kojoj nam je dosadno jer ne možemo igrati GTA 5. Zato tu ljubav s knjigama treba razvijati od najranije dobi, inače nam knjiga neće pasti na pamet.

6

5. Druženje

Već tradicionalno jesen je vrijeme kada u Gradskoj knjižnici Rijeka oživljavaju raznolike programske aktivnosti - od predstavljanja knjiga preko radionica (pričaonice, vježbe čitanja, strip…) do druženja čitateljskih klubova, čiji nam je broj postalo i teško pratiti. Treba li i reći da su sve aktivnosti za članove Gradske knjižnice Rijeka besplatne? Sudeći po broju upita, treba…  

5

4. Mjesec hrvatske knjige i "Gervais"

I ovogodišnjeg 15. listopada počet će nacionalni Mjesec hrvatske knjige kojem se programima i mi rado priključujemo. Također, ovo je godina kada ćemo saznati i nove pobjednike vrijedne Književne nagrade Drago Gervais. Držimo svima fige. One sretne! :)

4

3. Osvježeni Modello

Kultni i prepoznatljivi pult u Središnjem odjelu u Palači Modello je postao dio povijesti kao i klasični Odjel periodike. U srpnju smo ga razmontirali i zamijenili za vrijeme i usluge prikladnijim namještajem. Razmaknuli smo i neke ormare s prozora i općenito se potrudili učiniti odjel svrsishodnijim za nove uloge među kojima je i život novootvorenog Poslovnog kutka. Bit će još poboljšanja kojima se veselimo... 

3

2. Nigdje bez dekice, knjige i čaja

Ovo je, naravno, očekivani klišej, ali ne možemo ga propustiti - dekica, čaj, knjiga… Znate već taj provjereni recept za bolji jesenski imunitet. Dodamo li tome još za jesen nezaobilazne kapi kiše, kompletni je lijek za sreću propisan. Što više kiše, što jači pljusak, to veća sreća. I dodatni razlog: u slučaju konzumacije ovog lijeka uopće ne morate konzultirati liječnika ili ljekarnika.

2

1. Iskaznica za svaki džep

I za kraj slijedi, naravno, najvažniji razlog koji stiže iz svakodnevne stvarnosti - istrošili ste se na ljetovanju, kupili djeci udžbenike, novu odjeću, pokoju igračku… Statistike pokazuju da novčanik posebno teško proživljava dane rujna i listopada. Godišnja članarina u našoj knjižnici i dalje iznosi povoljnih 50 kuna, a na raspolaganju su vam tada svi naši odjeli i ogranci, a to više i nije tako malena mreža, zar ne?

Također, naša knjižnica je postala i dijelom Rijeka City Card sustava, pa se nakon učlanjenja istom karticom vozite u autobusu i posuđujete knjige. 

Učlanite se, dodajte pozitivan začin vašoj svakodnevici i podržite vašu knjižnicu.  

Vidimo se!

1