Još jedno ljeto (i to ne toliko neizdrživo vruće, što je postala činjenica koju je vrijedno naglasiti) pomalo plovi prema horizontu na kojem piše Kraj. Naravno, bili učenik, student, radnik, poduzetnik ili umirovljenik, razloga za očajavanje nema - u svim onim međupauzama života društvo će vam sigurno praviti i kakva solidna knjiga, a da svi budemo potpuno sigurni da će tako doista i biti, pripremili smo deset razloga koji upravo dobru priču sa stranica knjiga i Gradsku knjižnicu Rijeka čine pravim prijateljem predstojeće jeseni.    

10. Rujansko sunce 

Postoji li mjesec osjet čijeg je sunca bliži onom najdražem nam - proljetnom? Osim rujna, teško... Opustjele plaže, klupe na koje pada prvo lišće, kvartovski zidići okupani suncem postaju vaša baza. Ne trebamo ni spominjati što vam je u ruci… Knjižnica počinje svoj redoviti cjelodnevni radni ritam, pa se u jesenskoj gužvi može pronaći dvadesetak minuta za šetnju do najbližeg odjela ili ogranka.


9. Novi poslovni počeci

Uz neugodne statistike koje pokazuju prevelik broj nezaposlenih postoji i druga strana medalje - kao pojedinci često iskazujemo manjak poduzetništva i poslovne mobilnosti. Ipak, zanimalo vas stvaranje vlastite linije torbica ili sofisticirane mobilne aplikacije, početak puta uvijek se nalazi u knjigama, a baš jesen uz kestene miriši i na nove prilike. Posebno provjerite knjige s predznakom “kako pokrenuti posao” i navratite na naše druženje posvećeno upravo karijeri, poslu...  


8. Lektira po guštu 

Da, da, znamo… Imate možda 16 godina, a ponuđene lektire koje vam je prvi tjedan škole pročitala profesorica baš vas ne vesele. Prvo - ne bismo bili profesionalni kada vas ne bismo uputili na to da ih ipak pročitate - “klasici” nas ispunjavaju, nadahnjuju i otkrivaju nevjerojatne slojeve naših prethodnika. To su bili doista majstori lijepe riječi, ne uvijek i zabave po našem današnjem guštu. Drugo - sve knjige na svijetu nisu lektire, stoga pronađite nešto što odgovara vašem osjećaju, ukusu ili trenutnom raspoloženju.


7. EPK, EPK...

Jesen je ovo tijekom koje ćete sve više osluškivati putove prema konkretizaciji ambicioznih planova projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Pratite, budite uključeni, pitajte… Već je više puta javno istaknuto da nas do tada čeka nastanak nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka u kompleksu Benčić i poseban slatkiš u obliku Dječje kuće. Vrijedi istaknuti i da je novonastala knjižnica u danskom Aarhusu, izgrađena upravo u sklopu sličnog projekta, nedavno proglašena najboljom knjižnicom na svijetu, a da nas Galway, EPK kada i Rijeka 2020. godine, oduševljava svojim irskim duhom koji je uvijek tako jesenski, a opet slatko vedar. Jedva čekamo upoznavanje s njihovim "Ljudima od Knjige". 


6. Munje i ekrani

Kada iz crnih oblaka krenu sijevati munje, nije naodmet ugasiti računalo, televiziju, igraću konzolu… A tada prijatelj ostaje knjiga. Nije nam cilj da se čita (samo) iz nužde, kamoli prisile, ali ne treba se dovesti u situaciju u kojoj nam je dosadno jer ne možemo igrati GTA 5. Zato tu ljubav s knjigama treba razvijati od najranije dobi, inače nam knjiga neće pasti na pamet.


5. Druženje

Već tradicionalno jesen je vrijeme kada u Gradskoj knjižnici Rijeka oživljavaju raznolike programske aktivnosti - od predstavljanja knjiga (naglašavamo ciklus srijedom “Knjiga do knjige”) preko radionica (pričaonice, vježbe čitanja, strip, 3D printanje…) do druženja čitateljskih klubova, čiji nam je broj postalo i teško pratiti. Treba li i reći da su sve aktivnosti za članove Gradske knjižnice Rijeka besplatne? Sudeći po broju upita, treba…  


4. Novi ritam bibliobusovih kotača

U rujnu pretprošle godine Županijski bibliobus proslavio je deset godina vožnje, a u prosincu prošle novo je vozilo Gradskog bibliobusa krenulo riječkim ulicama. Ove jeseni stiže vrijeme osvježavanja njihove dnevne rute. Svakako pratite naše izvore informiranja ne biste li sve detalje saznali na vrijeme, a ovdje vam otkrivamo malu i važnu tajnu - uvedena su i dugo očekivana stajališta Gradskog bibliobusa u poslijepodnevnim satima!


3. Trsatsko iznenađenje

S nama ste prvo podijelili sreću početka rada Ogranka Trsat, a onda i malu tugu zbog činjenice da Ogranak zbog ograničenih ljudskih kapaciteta nije mogao raditi cijeli dan… U ponedjeljak, 17. 10. stiže kraj tuzi i poneko iznenađenje! :)


2. Nigdje bez dekice, knjige i čaja

Ovo je, naravno, očekivani klišej, ali ne možemo ga propustiti - dekica, čaj, knjiga… Znate već taj provjereni recept za bolji jesenski imunitet. Dodamo li tome još za jesen nezaobilazne kapi kiše, kompletni je lijek za sreću propisan. Što više kiše, što jači pljusak, to veća sreća. I dodatni razlog: u slučaju konzumacije ovog lijeka uopće ne morate konzultirati liječnika ili ljekarnika.  


1. Iskaznica za svaki džep

I za kraj slijedi, naravno, najvažniji razlog koji stiže iz svakodnevne stvarnosti - istrošili ste se na ljetovanju, kupili djeci udžbenike, novu odjeću, pokoju igračku… Statistike pokazuju da novčanik posebno teško proživljava dane rujna i listopada. Godišnja članarina u našoj knjižnici i dalje iznosi povoljnih 50 kuna, a na raspolaganju su vam tada svi naši odjeli i ogranci, a to više i nije tako malena mreža, zar ne?

Učlanite se, dodajte pozitivan začin vašoj svakodnevici i podržite vašu knjižnicu.  

Vidimo se!