Nedavno preminula Danica Rusjan pripadala je generaciji ilustratora koji su obilježili hrvatsku knjigu za djecu i slikovnicu u šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga stoljeća. Mnoge su generacije upravo na ilustracijama Danice Rusjan ušle u svijet najpoznatijih svjetskih i hrvatskih bajki, kao i dječjih romana koji su danas dječji književni klasici. A kada je nešto legendarno tu je i Tjedan dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka. 

Zadatak je jednostavan: provjerite svoje police, podrume, tavane i pogledajte da li je ilustrator naslovnice ili slikovnice Danica Rusjan. U slučaju pozitivnog odgovora donesite naslov do našeg Dječjeg odjela Stribor u Dječjoj kući te će on biti dio izložbe tijekom Tjedna dobre dječje knjige u travnju 2023. godine. Nakon završetka izložbe primjerak naravno vraćamo. 

Tjedan dobre dječje knjige 2023.: od 17. 4. do 23. 4.

 

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu. Manifestacija se održava od 2012. godine ujedinjujući u nastojanje široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece, a 2023. od 17. 4. do 23. 4. u prostoru kulture za djecu, roditelje, stručnjake i sve kreativne pojedince u art-kvartu “Benčić” te domu dječjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka kao središnje riječke knjižnice za djecu. Konceptualno Tjedan dobre dječje knjige naslanja se na tezu da knjige i priča leže u temelju svakog stvaralaštva stoga u program uklapa na kreativne načine elemente gaminga, kazališta, produkt dizajna, STEM-a…