Vladimir Kirin (1894. - 1963.) je hrvatski slikar, grafičar i ilustrator čije je radove još uvijek moguće naći na policama knjižnica diljem svijeta, kako kućnih, tako i knjižničnih. Pitate se kako to i svjetskih? Odgovor je vrlo sladak i važan...

Naime, u Kirinovom se opusu posebno ističe dugogodišnja suradnja s Ivanom Brlić Mažuranić na ilustracijama njezinih Priča iz davnine, čime se bavio još i nakon spisateljičine smrti. Ključno je da je 1924. godine upravo Kirin ilustrirao englesko izdanje Priče iz davnine čime je hrvatsku dječju književnost i ilustraciju izveo na svjetsku scenu. To nije bio kraj njegovog druženja s jedinstvenim maštovitim svijetom - Priče iz davnine ilustrirao je i za treće domaće izdanje 1926. godine te slikovnicu Priče iz davnine 1956. i 1957.  godine. Malo je primjera takve veze ilustratora i autora.

Kirinova veza sa samom Ivanom je bila duboka - prema istraživačima dječje književnosti, upravo je Vladimir Kirin, u suradnji s Ivanom Brlić Mažuranić (nepotpisanom), autor prve  “potpuno” domaće slikovnice u nas, s Dječjom čitankom o zdravlju iz 1927. godine.

Ipak, domaćim čitateljima, često i nesvjesnima tko je ilustrirao njihove omiljene radove tijekom djetinjstva Kirinovi radovi su se najviše usjekli u pamćenje kroz niz radova koje je radio poslije Drugog svjetskog rata kroz intenzivnu suradnju s izdavačkom kućom Naklada Naša djeca (neko vrijeme središte tiskane produkcije za djecu) i tiskarskim zavodom „Ognjen Prica“.

Najbolje ga pamtimo upravo po ilustracijama izdanja za djecu, knjiga i slikovnica s kojima smo odrastali (kroz nekoliko generacija!). Kirin je tako ilustrirao izdanja Andersenove priče, Grimmove priče, Robinzona Kruzoea, Basne i mnoga druga... 

Stoga smo se  ponovno i tradicionalno udružili s Antikvarijatom Mali neboder, u pomoć prizvali i druge riječke čuvare Kirinove baštine poput Vile Ružić - Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić - Brlić - Ružić, a sada trebamo vas!

Svi ste pozvani zaviriti na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, konobe, kaselice (…),  pronaći svoje primjerke ilustriranih izdanja Vladimira Kirina te ih do ponedjeljka 18. ožujka 2019. donijeti u Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6 gdje će u travanjskom Tjednu dobre dječje knjige (ove godine počinje 1. travnja!) postati dijelom jedinstvene izložbe U potrazi za Kirinom!

Rado ćemo zajedno s vama otpuhnuti prašinu s vaše najdraže slikovnice s Kirinovim ilustracijama, stare enciklopedije kojima je dao svoj pečat, zbirke priča iz lektire za neka druga vremena i na nekim drugim jezicima i pismima.... Svi primjerci knjiga građana po završetku izložbe bit će vraćeni vlasnicima.                               

A što je taj TDDK?

 

Tjedan dobre dječje knjige, najveća manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, posvećena dječjoj književnosti, dječjim autorima i dječjoj publici - ali i svima (nama) koji smo nekoć bili djeca, i djetinjstvo nismo zaboravili poput starog telefonskog broja (kako bi rekao Erich Kästner). Svake godine sve više rastemo, prelijevamo se iz knjižnice u knjižnicu, iz knjige u knjigu, i malo pomalo obuhvaćamo sve više čitatelja diljem županije. Ove godine, nadamo se - i vas. Tjedan dobre dječje knjige odvija se kao dio programa Dječje kuće Rijeka 2020 Europska prijestolnice kulture.

Povodom Tjedna dobre dječje knjige, Gradska knjižnica Rijeka, ruku pod ruku s Antikvarijatom Mali neboder i s vama, dragi naši, već godinama organizira izložbu nečeg posebnog, nečeg nezamjenjivog, nečeg nadasve čitateljski i bibliofilski zanimljivog. 

Iza nas su prethodne izložbe koje su građane motivirale na sudjelovanje i okupile u malom staklenom Kreativnom laboratoriju GKR:

 

Izložba slikovnica kolekcionarke Tamare Teković

Maja putuje kroz vrijeme, izložba slikovnica o Maji

Divota prašine, izložba najstarijih slikovnica u gradu

Divota posvete, izložba najljepših posveta

Hlapićeva baština, izložba izdanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića i prvog objavljenog izdanja pronađenog u obiteljskoj knjižnici u Lovranu

Knjiga moga djetinjstva, izložba najdražih knjiga djetinjstva

Divota spomena, izložba najdražih obiteljskih spomenara