Povodom Tjedna dobre dječje knjige, Gradska knjižnica Rijeka, ruku pod ruku s Antikvarijatom Mali neboder i s vama, dragi naši, već godinama organizira izložbu nečeg posebnog, nečeg nezamjenjivog, nečeg nadasve čitateljski i bibliofilski zanimljivog. Ove godine, ručica više sile pala je na spomenare iz davnine, pomno čuvane bilježnice ispunjene lijepim riječima i još ljepšim crtežima, koje ćemo okupiti na jednom mjestu i tijekom jednog tjedna - posljednjega u mjesecu travnju - izložiti u centru grada, u Laboratoriju Koji Tajne Čuva, i tako svijetu otkriti još jedan djelić povijesti riječkih knjigoljubaca.

Što dobivate sudjelovanjem u izložbi Divota spomena?

Priliku razgledati svakojake divote spomena(ra) - obiteljske i osobne spomenare iz posljednjih nekoliko desetljeća - pa i dalje! No, ako izložbi posudite i svoj spomenar, šansu da podijelite dio svoje (obiteljske) povijesti s vama sličnima - ljudićima i ljudicama koji vole pisati, risati - ali ne i listove trgati!

A što je taj TDDK?

Tjedan dobre dječje knjige, najveća manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, posvećena dječjoj književnosti, dječjim autorima i dječjoj publici - ali i svima (nama) koji smo nekoć bili djeca, i djetinjstvo nismo zaboravili poput starog telefonskog broja (kako bi rekao Erich Kästner). Svake godine sve više rastemo, prelijevamo se iz knjižnice u knjižnicu, iz knjige u knjigu, i malo pomalo obuhvaćamo sve više čitatelja diljem županije. Ove godine, nadamo se - i vas.

Naposljetku - zašto želimo baš vaš spomenar?

Jer je baš vaš - jedinstven, baš poput vas. Velik poput knjige s receptima ili manji od najmanje bilježnice - prihvaćamo sve. Mazit ćemo ga, paziti, dati mu veliku publiku (i mnoge znatiželjne oči s druge strane stakla!), zabilježiti kome pripada - i po završetku izložbe uvjeriti se da se sretno vratio baš u vaše ruke. Za neke druge uspomene!

Spomenari se mogu donijeti u Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6, od 1. ožujka do 2. travnja 2018., te će odmah po završetku izložbe biti vraćeni vlasnicima.

Iza nas su prethodne izložbe koje su građane motivirale na sudjelovanje i okupile u malom staklenom Kreativnom laboratoriju GKR:

 

Izložba slikovnica kolekcionarke Tamare Teković
Maja putuje kroz vrijeme, izložba slikovnica o Maji
Divota prašine, izložba najstarijih slikovnica u gradu
Divota posvete, izložba najljepših posveta
Hlapićeva baština, izložba izdanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića i prvog objavljenog izdanja pronađenog u obiteljskoj knjižnici u Lovranu
Knjiga moga djetinjstva, izložba najdražih knjiga djetinjstva

Fotografije: OnlyMaja