Goran Vojnović, autor koji svojim pisanjem diže prašinu od 2008., gostuje  23. listopada u 18 sati u Ogranku Trsat.

Pamtimo ga već od prvog romana Čefuri raus!, čitatelje je dvostruko intrigirao drugom knjigom Jugoslavija, moja domovina, a na Trsatu se posebno osvrnuti na svoj najnoviji roman Smokva, intrigantnu obiteljsku sagu o tri generacije jedne obitelji koje žive tri velike ljubavi u tri nesretna braka i intimnu priču o ljubavi i slobodi. Smokva na novi način preispituje autoru već dragu temu, pripadanje i nasljeđe, kojom se ovoga puta poigravao i jezično, mijenjajući govor likova kako bi odrazio različita razdoblja njhovih života.

vojni

“Osjećaj nepripadanja određenom mjestu potpuno je intiman, tako da nije povezan s time odakle dolazite i zašto ste došli”, kaže Vojnović u vezi s pridošlicama i migrantima. U njegovom se pisanju osjeti utjecaj slovenskog autora Lojze Kovačiča, Vojnoviću omiljenog pisca, čije se djelo Prišleki (“Pridošlice”, 1984.) bavilo sličnim temama.

Sam Vojnović odrastao je u ljubljanskom pregrađu Fužine, kojeg se sjeća kao izrazito multikulturalne zajednice u kojoj je susretao susjede iz najrazličitijih obiteljskih i kulturnih sredina, što je svakako ostavilo jak dojam na njega. Iako se njegove Fužine znaju nazivati “getom”, u jednom je trenutku u tom predgrađu živio slovenski ministar kulture - tako da sve treba uzeti sa zrncem soli.

Osim temama svojih romana i iskrenom pisanju o jugoslavenskom identitetu (i identitetima), Vojnović se na književnoj sceni ističe i svojim pristupom pisanju o tome kako sveobuhvatni događaji utječu na živote običnih ljudi, ukazujući na neprekidnu isprepletenost onoga što smatramo pitanjem politike i onoga što je osobno i individualno u svakom pojedinačnom životu.

Proslavio se i kao scenarist, prvenstveno za filmove po vlastitim literarnim predlošcima, te je njegov prvi roman nastao kao nedovršeni filmski scenarij. Dobitnik je čak tri Kresnikove nagrade za romane (2009., 2013. i 2017.), kao i Prešerenove nagrade.

Potražite njegove knjige na našim policama ovdje.

Sudjelujte u drugim događanjima Mjeseca hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici Rijeka! Više o susretima.

Razgovor s Vojnovićem vodi Nikola Petković, književnik, književni kritičar, sveučilišni profesor, esejist, publicist, urednik, prevoditelj i scenarist, predsjednik Hrvatskog društva pisaca.

Program se održava uz podršku INA d.d.

logo-INA

Izvori: Novi list

Fotografije: Miran Hladnik