Multimedijalna izvedba: Abeceda interneta

24/5 od 18h do 19h @ kontejner

Poznati glumci Tomislav Krstanović i Ana Vilenica gostuju u utorak 24. 5. u 18 sati u Dječjoj kući s multimedijalnom izvedbom za djecu “Abeceda interneta” u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i American Cornera Rijeka.

“Abeceda interneta” multimedijalna je izvedba za djecu, njihove roditelje, bake i djedove o medijskoj pismenosti. Super Štreber Ana i Super Štakor Tomo kroz pet video klipova i u interakciji s djecom otkrivaju koje su sve zamke i prednosti korištenja interneta. 

Sudjelovanje je slobodno, ali potrebno prijaviti na mail american.corner@gkri.hr.

Obrađuju se teme: kratka povijest interneta, cyberbulling, krađa identiteta, like i osobna vrijednost, te “fake news” predstava lako i kreativno komunicira s djecom, educira ih odgovornom ponašanju na internetu, te nakon odgledanog sadržaja otvara prostor za dijalog s djecom, učiteljima i pedagozima. Izvodi se u školama ili knjižnicama Republike Hrvatske te je za djecu besplatna.

“Abeceda interneta” digitalna je izvedba koja na interaktivan  način osvještava djeci u predadolescenciji i ranoj adolescenciji opasnosti, zamke, ali i prednosti korištenja interneta. Nastala je u produkciji Udruge “Fun Da Mental”, uz podršku Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija RH, te Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva obrazovanja RH.

Projekt je u 2021. podržan od Centra za sigurni internet i Centra za zlostavljanu i nestalu djecu. U 2022. nastavljamo suradnju s CSI, čiju anonimnu liniju pomoći komuniciramo na svakoj izvedbi.

283604475_567951421561471_517502647460934998_n


Svijet na dlanu by Putoklinci & Kruzovi: U Maroko s djecom? Zašto ne…

25/5 od 18h do 19.30h

Putnički projekt Svijet na dlanu by Putoklinci & Kruzovi ovaj vas put vodi u Maroko – zemlju začina, šarenih sokova i pustinje. Lenka Simonič Krzyk i Adriana Karuza Maroko su sa svojim obiteljima posjetile u razmaku od par mjeseci, ali na različite načine. Dok su jedni istraživali potpuno samostalno uz rent a car, drugi su prema pustinji krenuli uz privatnu turu s vodičem.

Kako je prošlo, koliko se potrošilo, što su sve vidjeli i doživjeli, kakva je hrana, što ih je oduševilo i zašto je Maroko savršena destinacija za aktivan odmor otkrijte na novom putopisnom predavanju u srijedu 25. svibnja u Dječjoj kući, s početkom u 18 sati.

Povedite i djecu – za njih je i ovaj put u suradnji s Dječjom kućom & Gradskom knjižnicom Rijeka organizirana radionica za djecu od 6+ godina starosti.

Iza projekta stoje:

Lenka Simonič Krzyk – osnivačica prve i najveće Facebook grupe u Hrvatskoj posvećene obiteljskim putovanjima „Putovanja s djecom by Putoklinci“ koja se uz stranicu „Putoklinci“ nametnula kao prvi izvor informacija kod putovanja.

Adriana Karuza – novinarka i blogerica koja je zajedno sa suprugom, profesionalnim fotografom, pokrenula jedan od prvih putničkih blogova na temu obiteljskih putovanja „Kruzovi“. Riječ je o priči koja je brzo prepoznata i od strane pratitelja i medija.

O projektu:

Tijekom pet godina koliko se obje bavimo ovom tematikom, primjetile smo porast interesa za obiteljskim putovanjima. Istovremeno, raste i potreba za kvalitetnim načinima informiranja o putovanjima usmjerenima prvenstveno na obitelji – a što, gdje i kako s djecom, naša je specijalnost.

Kroz pet tematskih predavanja provest ćemo vas od Turske, Maroka, Zanzibara do Amerike i mnogih drugih kutaka naše planetice koju obilazimo onako kako najviše volimo – obiteljski.

Ulaz je besplatan, a zbog ograničenog broja mjesta potrebne su prijave na https://www.putoklinci.com/svijetnadlanu/ .

26840888_10214934047885434_3113251134980553981_o


Predavanje i razgovor: Umreženi ili zamreženi? Život generacije D u doba fake newsa, fake lifestylea i influencerske kulture

26/5 od 18h do 19.30h

U četvrtak 26. 5. u 18 sati u Dječjoj kući u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i American Cornera Rijeka gostovat će Neven Kepeski, poznati hrvatski stručnjak za medije i izdavaštvo.
Živimo li u doba kraja prosvjetiteljstva kada se znanje povlači pred poluznanjem ili neznanjem? Kako smo došli do toga da vjerujemo u sve ili ne vjerujemo ni u što? Kako razlikovati zavjere i „zavjere“ kroz povijest? Je li nas „zarazio“ „sindrom zlatne ribice”, mega kratkoga pamćenja? Postajemo li multi identitetske osobe zbog društvenih mreža i drugih digitalnih komunikacijskih platformi? Vladamo li mi društvenim mrežama ili one vladaju nama? Je li naše doba – doba inflacije narcizma, i kako smo došli do toga? Povlači li se „mi“ pred agresivnim „ja“? Otkud influenceri, kako, koliko i zašto utječu na naš život? Koliko nas je promijenio Netflix, a koliko TikTok? Kako se sve to odražava na mlade – djecu i adolescente, generacije koja odrasta u potpuno digitalnom okruženju?

Sudjelovanje je slobodno, ali potrebno prijaviti obrascem ovdje.

Bonus „balkanski“ dodatak 1: zašto mladi u ovim krajevima tako vole turbo folk i trap, kako je kreiran njihov glazbeni ukus i što možemo naučiti iz toga?

Bonus 2: Je li pad čitanosti knjiga samo problem mladih ili problem svih nas?

Koliko su mladi 21. stoljeća kopija svojih roditelja a koliko samosvojne, autentične generacije?

To su temeljna pitanja predavanja „Umreženi ili zamreženi“ koja zapravo žele biti poticajem, „fitiljem“ za debatu, pokušaj da se upravo preko pitanja promisli pa i osmislili prije svega pozicija tzv. generacije D u suvremenom svijetu. Jer, kao što je svojedobno netko rekao: ako nema pitanja, nema ni odgovora.

Neven Kepeski rođen je 1964. u Zagreb. Diplomirao je 1989. južnoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na istom je fakultetu i magistrirao 1994. Novinarsku i medijsku karijeru započeo je još u srednjoj školi, prve je tekstove objavljivao u Poletu, a u Studenskom je listu bio urednik glazbene rubrike. Od 1991. do 1994. predavao je Hrvatski jezik i književnost u Upravnoj i birotehničkoj školi u Zagrebu.

Osnovao je Psihomodo Pop 1982. u Zagrebu i bio je član grupe do 1985. Za pjesmu „Donna“ 2014. dobio je nagradu Porin.

Godine 1984. dobio je nagradu Večernjega lista za kratku priču.

Od 1995. do 2017. bio je glavni urednik teen magazina OK!, od 2013. do 2016. glavni urednik magazina Teen, od 1998. do 2009. uređivao je Zabavnik, nedjeljni prilog Jutarnjega lista, od 2001. do 2004., bio je izvršni urednik Globusa, a od 2007. do 2009. urednik magazina HEJ!, dnevnog magazina Jutarnjega lista.

Uređivao je i vodio radijsku emisiju Veliki vrisak na RVG-u, od 1994. do 2000. bio je autor i scenarist TV emisije Briljanteen (HTV), od 2002. do 2003. scenarist TV emisije Pljesak, molim! (HTV), te urednik TV emisije Cesarica 2018. i 2019. (HTV).

Od 2018. do 2021. bio je i glavnim urednikom Modre laste.

Vlasnik je izdavačke kuće MEDIA BAR u kojoj je uredio nekoliko knjiga različitih žanrova (Robert Torre: Ima li života prije smrti?, Robert Torre; Ludilo uzvraća udarac, William Klinger i Denis Kuljiš: Titov tajni imperij, Zlatko Gall: Oliver – Trag u beskraju, Zlatko Gall: Arsen – Čovjek kao on, Davor Slamnig: Čudovište, Velimir Grgić: Najveća K-pop enciklopedija na svijetu, TikTok Book, Teorije zavjere 21. stoljeća).

tiktok-g6ba3e80b6_1920-1920x1000


Predstavljanje TRB priručnika za trudnice, rodilje i babinjače

28/5 od 11h do 13h

U organizaciji portala Mame Kvarnera i suradnju Gradske knjižnice Rijeka u subotu 28. 5. u 11 sati u Dječjoj kući (bar “Baltazar”) održat će se predstavljanje TRB priručnika.

Kratica TRB predstavlja trudnice, rodilje i babinjače te je ovaj proručnik njima i namijenjen. Obuhvaća 46 tjdana ženina života te prvih 12 mjeseci djetetova života.

Tea Mikelec Milić i Ivana Vlahović, dvije mlade primalje, odlučile su kroz priručnik, nama svima približiti razdoblje trudnoće, poroda i babinja.

Ulaz je slobodan, a potrebna je prijava na mail mame.kvarnera@gmail.com.

mame-kvarnera