Početkom ljeta, kad su iz svojih školskih kućica konačno ispuzali pravi čitači, oni koji tijekom godine šalju mame i tate (i bake i djedove i tete i tetke i susjede) po lektiru, za pultom Dječjeg odjela Stribor pozorno smo osluškivali i promatrali tko se od članova knjižnice najviše zadržava na “crnim policama”, među šarenim naslovnicama fantastike, znanstvene fantastike i inih žanrovskih kerefeka.

U sljedećih nekoliko mjeseci pažljivo smo vam ubacivali bube u uho (i zmajeve, i vilenjake, i pokoje pernato stvorenje - neka od njih ste i nacrtali) i početkom školske godine 2014./2015. okupili vas u tri “fantasy kluba” - jedan osnovnoškolski i dva srednjoškolska (za različite smjene).

Da fantasy klubovi neće biti “obični” čitateljski klubovi znali smo već na početku, ali ubrzo ste nam pokazali da smo u pravu - želite čitati, ali i pisati, svirati, gledati serije i filmove, uspoređivati pročitano, najdraže likove… Iz mekanih naslonjača Striborovog kornera odsad se srijedom mogu čuti svakojaki vriskovi, rasprave o tome jesu li bolji Gale ili Peeta, Edward ili Jacob, anđeli ili vampiri - ili možda vještice? (Spomenuli smo i Ainure, vukodlake, sjenolovce, duhove i duhice, barbare, daemone, strigoje…)

Ali, ima još mjesta za sve...

No, kako dobro znamo da fantasy (i znanstvenu fantastiku, i miješane žanrove) ne čitaju samo mladi članovi i članice Stribora (neki od naših srednjoškolaca do kluba su došli zaobilaznim putem, preko Središnjeg odjela), rekosmo, ‘ajde, napišimo tekst o fantasy klubu, dovucimo još ljubitelja i ljubiteljica žanra, priključimo još mladih snaga svakoj od suprotstavljenih strana u navijanju za najdraže likove i komentiranju isplati li se gledati film snimljen po vašoj najdražoj knjizi.

(Zasad se slažemo samo oko toga da se Igre gladi manjeviše isplati gledati, a da je Zlatni kompas, snimljen po predlošku romana Polarno svjetlo, bolje izbjegavati u širokom luku. Čitateljska porota se još nije odlučila oko Vampirske akademije, iako se jednoglasno slažemo da je serijal fantastičan.)

Dakle, ako želiš pričati o fantasyju i znanstvenoj fantastici (možemo reći i esefu, to je sasvim u redu), ako u razredu nemaš s kime podijelit svoje oduševljenje najdražim bićima, likovima i piscima, upadaj!

Kako se možeš uključiti?

Osnovnoškolce očekujemo u klubu Zvjezdani DNA svake zadnje (radne) srijede u mjesecu u 16.00. Idućih par puta vidimo se 26. 11. (kad skupa gledamo dvije epizode serije Doctor Who) i 17. 12. Za aktivnosti na kraju godine se tek trebamo dogovoriti - svaki se glas broji. Imaš ideju što bismo mogli raditi u Striboru? Upadaj!

Srednjoškolce pozivamo prve i druge (radne) srijede u mjesecu, ovisno o smjeni, u 16.30, odnosno 15.00. Oba srednjoškolska kluba još su neimenovana - tu se nudi mnogo mogućnosti… Idućih par puta se vidimo 3. 12. u 16.30 ili 10. 12. u 15.00! Skuži koja si smjena, odaberi termin koji ti paše i pojavi se spreman/spremna na dugačak popis preporuka za čitanje koje svatko od nas redovito daje novim kolegama iz kluba.

Događanja i raspored susreta prati na www.gkr.hr, a svoj dolazak možeš najaviti na pultu u Striboru ili na telefon 211-573. Jedan od srednjoškolskih klubova već je krenuo sa spisateljskim stvaralaštvom - naše kreativne zafrkancije objavit ćemo također na stranicama knjižnice, pa baci oko i na to.;)

Vidimo se u Striboru… i nek’ Sila (i članska iskaznica) budu s tobom!

fantasy club