U četvrtak, 20. 5. 2021. u 18 sati u varaždinskom klubu P4 (Preradovićeva 4), održat će se predstavljanje knjige Branimira Dropuljića "Kosine", djela dobitnika Književne nagrade Drago Gervais osvojene 2019. godine u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa. Prema običaju Gradska knjižnica Rijeka kao dio nagrade objavljuje djelo dobitnika. Uz autora djelo će predstaviti urednica Monika Herceg i pjesnikinja Lidija Deduš, a dijelove iz knjige čitat će Đurđa Dropuljić i dramski glumac Marinko Prga. 

Po ocjeni povjerenstva “Kosine” razbijaju predrasudu o komornosti i klaustrificiranosti poezije koja se suzdržava od svakoga angažmana, otupljujući autokontekstualizacijom svoju kritičku oštricu. Time bi se zanemarilo da lirski iskazi nemaju ulogu stvaranja fikcionalne stvarnosti, već upućuju na samu aktualnost, potičući njezino drugačije viđenje i razumijevanje.

Branimir Dropuljić (Varaždin, 1983.) diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Autor je više od dvadeset znanstvenih radova u području analize govora i afektivnog računarstva. Trenutno radi kao podatkovni znanstvenik na projektima vezanima za obradu prirodnog jezika. Pjesme su mu objavljivane u Poeziji, Riječima, Libri Liberi, Stranama, Quorumu i drugim časopisima i portalima. Dobitnik je druge nagrade na natječaju Ulaznica 2019 za poeziju, a iste godine dodijeljena mu je i nagrada Drago Gervais za najbolje neobjavljeno književno djelo.

Od 2005. godine Gradska knjižnica Rijeka provodi natječaj i dodjelu Književne nagrade Drago Gervais, a koju dodjeljuje Grad Rijeka u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa na hrvatskom jeziku i u kategoriji najboljeg objavljenog djela na čakavskom. Riječ je o jednoj od najstarijih hrvatskih književnih nagrada pokrenutoj još 1962. godine. Do 31. svibnja otvoren je nagradni ciklus, a detalje možete provjeriti ovdje.