Iako već dva tjedna traju prijave „uživo“, u knjižnici, za razne programske aktivnosti, evo podsjetnika i našim virtualnim korisnicima i posjetiteljima na stvarne, žive sadržaje u kojima djeca, mladi, odrasli i stariji tijekom većeg dijela godine grade svoj odnos prema knjizi, knjižnici, slobodnom vremenu, neformalnom učenju i jedni prema drugima.

Pssst...priča!

Predškolcima i njihovim roditeljima omiljena aktivnost prisutna na 4 lokacije u gradu, dakle, dostupna svima, pričaonica Pssst...priča!, ponovno poziva sve mališane i roditelje na priču, jezične igre i kreativno stvaranje. Prva ove jeseni je u ponedjeljak, 16.9. u Ogranku Drenova. Slijede Ogranak Zamet u utorak, 17.9. te Ogranak Turnić u srijedu, 18.9. Sve ove poslijepodnevne pričaonice kreću u 18 sati i traju sat vremena. Prva Striborova pričaonica je na rasporedu u subotu, 21.9. u starom, poznatom terminu u 11 sati. U ovim aktivnostima djeca i roditelji sudjeluju zajedno i u tome je posebna vrijednost naših pričaonica. Za pripremu i organizaciju priča zadužene su djeci i roditeljima drage tete – studentice Nikol Bali i Tina Kovačić.

Playschool

Predškolska igraonica Playschool, sudeći po brzini kojom je lista od 28 polaznika (za dvije grupe od po 14 malih Engleza) ispunjena, očito je najpopularniji program koji nudimo. Manje od dva dana bilo je dovoljno da se lista popuni, a interes ne jenjava. Voditeljica Sabrina Maričić već godinama održava isti nivo ovog programa koji je mamac za djecu i roditelje. Dakako, svi koji nisu imali sreće ove godine postati mali Englezi, uvijek mogu iskoristiti još samo pokoje slobodno mjesto u pričaonicama.

Pssst...čitamo!

Školarci kreću ozbiljno: ponedjeljkom u 18 u Striboru prošlogodišnji prvašići nastavljaju s vježbama čitanja kroz igru. Igre pažnje i pamćenja, igre slovima, slogovima i riječima na sve moguće načine čekaju sada već iskusne osmogodišnjake u radionici Pssst...čitamo! Voditelj – student Dario Abram nestrpljivo očekuje svoje male vježbače čitanja.

Pssst...pišemo!

Kad se naslušamo dovoljno priča i naučimo čitati, valja naučiti i pisati. Treća iz Pssst...paketa radionica, Pssst...pišemo! donosi vježbe stilskog pisanja za djecu 11-13 godina. Vježbanje pisanja kroz igru može biti vrlo zabavno – potvrdit će to prošlogodišnji polaznici koji nastavljaju sa svojom omiljenom voditeljicom Sanjom Štajdohar družiti se svakog petka u Striboru u 18 sati i ove jeseni, a slobodno im se može pridružiti i pokoji novi član, željan dobre zabave uz vršnjake koji vole pisati. Prva radionica održat će se u petak, 27. rujna.

Az Buki Vede

Četvrtkom u 18 Striborovi mali glagoljaši nastavljaju s vježbanjem pisanja glagoljice u radionici Az Buki Vede. Prije nekoliko su dana na Korzu atraktivnom akcijom pod nazivom „Zanima li vas kako se zovete na glagoljici?“ obilježili Međunarodni dan pismenosti i Riječanima skrenuli pažnju na povijesnu važnost ovoga pisma, a svojim primjerom pozvali i druge male sugrađane na ovu vrijednu i zabavnu aktivnost. Voditelj Krešimir Špralja neformalni je profesor kojeg njegovi  knjižnični učenici jako vole i slijede. Toliko, da neki polaze obje radionice koje vodi. A druga je:

Stripaonica

Petkom u 14, zna se, što se zbiva – u Striboru stripaši stripaju. Zaljubljenika u strip je sve više, ali dolazi i do smjene generacija. Tako su neki otišli na fakultete, pa je nešto stolica oslobođeno – požurite. Za djecu i mlade od 11 do 18 godina.

Jedna promjena: Mali kućni majstori

Od ove jeseni male promjene: Striborovi Mali kućni majstori nastavljaju svoje likovne aktivnosti u Ogranku Zamet. Stoga, sva djeca od 9 godina nadalje u istom terminu, srijedom od 17 do 19 sati mogu uz likovnog umjetnika Ivu Matošića oslikavati zametsku knjižnicu. Ona je lijepa, novouređena, ali pravi užitak bit će ostaviti svoj mali umjetnički pečat upravo u takvom okruženju.

Jedno lagano mirovanje: Prime parole

U svemu ovome i jedna ne baš radosna vijest za male Talijance. Mala škola talijanskog na Drenovi, Prime parole, prelazi u mirovanje. Ako ste volonter sa znanjem i pedagoškim obrazovanjem talijanskog jezika, pošaljite svoje podatke i želju na programi@gkri.hr – usrećit ćete male drenovske polaznike ove radionice odlučite li dva sata vremena tjedno posvetiti njima.

Jedna selidba – ptići koji lete iz gnijezda: Manga i anime klub

Tragom prvog Anime kluba i ovaj je odlučio svoj život nastaviti izvan knjižnice jer svoje sastanke žele održavati u malo kasnijim večernjim satima, nakon srednjoškolske nastave. Želimo im jaka krila i siguran let! :)

Jedan tihi povratak – na mala, ali staklena vrata: Laboratorij fantastike

Laboratorij fantastike i to onaj njegov dio koji bi se mogao nazvati The Best Of, od jednog ponedjeljka još u travnju, „tek toliko, da se dogovore oko nekih tekstova“, uredno se ni tijekom ljeta nije prestajao okupljati jednom tjedno i raspravljati o pisanju. Nekadašnja radionica kreativnog pisanja Zorana Krušvara danas je kružok kreativnog pisanja koji čini grupa autora proizvedenih u Laboratoriju fantastike tijekom dugih godina kemijanja. Zato, kad ponedjeljkom između 18 i 20 vidite neke ljude u Stakleniku kako raspravljaju, znajte da ćete njihove priče uskoro negdje čitati.

Jedna nova radost: reKREATIVCI

Od 1. listopada, srijedom, u starom terminu Malih kućnih majstora, od 17 do 19 sati, Kreativni laboratorij od ove jeseni krasit će nešto malo stariji, novi kreativci: reKREATIVCI! Još jedna podsekcija SČK-a iliti njegovo kreativno srce. Za sezonu 2013./14. sljedeći je reKREATIVNI plan: heklanje, pletenje, preuređivanje odjeće, modeliranje. Prednost imaju članovi SČK-a, ali vrata su otvorena i ostalima.

A naš najveći ponos, naši čitateljski klubovi, nastavljaju dalje nesmetano, u svojim mjesečnim terminima. Sjetimo se tko sve može već sada pridružiti se svome klubu:

Čarobna kućica

Uigrani tim Čarobne kućice, Striborovog tinejdžerskog čitateljskog kluba, iako lagano zagazivši u srednjoškolske vode, ne odustaje od svog čarobnog imena koji im je donio mnoge sretne trenutke, nagrade, autore, prijateljstva. Svi tinejdžeri 13-16 godina mogu slobodno doći u srijedu, 25. rujna u 18 sati pridružiti se staroj postavi.

Mali knjigoljupci

Striborovi Mali knjigoljupci zasad su samo knjigoljupke u dobi 9-11 godina. Iako su vrlo složna i snažna skupina, rado će vas primiti u društvo - svaki dečko, ali i nova cura su dobrodošli. Prvi jesenski razgovor o knjigama imaju u četvrtak, 12. rujna s početkom u 18 sati. Bit će riječi o ljetnim čitanjima, malo Mrežira, malo Planine tri pećine i malo po izboru, tako, od svega pomalo…

Knjigopije

Kad su mali, pristaju na Knjigoljupce, kad odrastu postaju Knjigopije. :) 4. listopada u 18 sati u Ogranku Zamet sastaju se Knjigopije, čitateljski klub mlađih tinejdžera. Razgovarat će se o knjizi Tajna tužnog psa Hrvoja Kovačevića, pa ako se kanite pridružiti jer imate 12-14 godina, trk po knjigu, imate vremena u miru je pročitati i predstaviti se starom društvu u dobrom svjetlu.

Biblioklub

Goranski Biblioklubaši startat će malo kasnije, u Mjesecu hrvatske knjige. U sedam goranskih osnovnih škola po desetak mlađih tinejdžera čeka naše volontere, članove Studentskog čitateljskog kluba da ih okupe oko nekog novog, zanimljivog naslova koji će pročitati.

Studentski čitateljski klub

Kad smo kod Studentskog čitateljskog kluba, ili popularnog SČK-a, njihova aktivnost nije stala ni tijekom ljeta. Ljeti su glumili Tinjeđere (svaka greška u ovom zapisu je namjerna:), i raspravljali kraj Kamova, po plažama i kafićima. No s jeseni, eno ih opet u starom gnijezdu, gdje je sigurno i toplo, eno ih u Stakleniku. U Kreativnom laboratoriju prvi put ove jeseni sastat će se negdje oko 19. 9. :) Datum je već bio dogovoren, kad je šefica dobila angažman moderatorice na predstavljanju nove knjige prijatelja SČK-a, Bekima Sejranovića. Takva čast se ne propušta, stoga te večeri klub pruža podršku šefici, a o novom datumu rasprave upravo teku dogovori na Fb grupi Studentski čitateljski klub. Ako vas zanima, zatražite članstvo i pratite novosti tim putem.

Čitateljska grupa Ogranka Drenova

Klub s trenutno najdužim stažem, Čitateljska grupa Ogranka Drenova, već je počeo sezonu – svaki prvi utorak u mjesecu u 18 sati stalni je termin sastanaka ove grupe. Ako vam je ova knjižnica blizu ili vam nije problem zbog dobrih rasprava o knjigama potegnuti do Drenove, slobodno se pridružite ovoj dobno i interesno šarolikoj skupini odraslih čitatelja.

50+

I za kraj, Čitateljski klub 50+ koji se okuplja u Kreativnom laboratoriju, prvu sljedeću raspravu održat će 26. rujna s početkom u 18 sati. Bit će razgovora o knjigama koje su članice čitale ljeti po vlastitom izboru. Pravi trenutak da se neprimjetno uvučete u njihove redove.

 

Ako iz ovog bogatog i raznovrsnog izbora pronađete nešto za sebe ili svoje dijete, svoju prijavu iz topline doma svoga pošaljite vrlo jednostavno ispunivši prijavnicu za odabrani program: http://www.gkr.hr/Vodic-za-korisnike/Nasi-programi/Ukljuci-se