Izložba originalnih povijesnih fotografija, pod naslovom Sto godina riječke luke na povijesnim fotografijama (1870. - 1970.), bit će postavljena u Narodnoj čitaonici. Otvorenje je u srijedu, 30. svibnja u 18.00 sati. Organizator je izložbe Gradska knjižnica Rijeka, autor je izložbe Miljenko Smokvina, a sve su fotografije iz fotoarhive autora. Na izložbi će biti izloženo otprilike četrdeset povijesnih fotografija. Najstarije su iz oko 1865. godine, a snimio ih je riječki fotograf Salamon Hering u suradnji s putujućim fotografom Ignaziom Pollakom. Najrecentnije fotografije su iz 1970-ih, riječ je o avionskim snimcima riječke luke fotografa Ivana Rendulića iz Agencije za fotodokumentaciju iz Zagreba. Brojne fotografije na izložbi do sada nikada nisu bile izlagane.

U ponedjeljak, 4. lipnja od 11 do 12 sati u Dječjem odjelu Stribor očekuje nas gusarska igra za predškolce, Baci sidro! U ovoj pripovjedačkoj igri za predškolce uplovit ćemo u pravu gusarsku priču i zaveslati prema otoku s blagom. Na putu će nas pokušati omesti oluja, ali mi ćemo se hrabro boriti s valovima. Još trebamo razotkriti zagonetku iz poruke u boci kako bismo pronašli blago, a zasigurno ćemo usput naučiti mnogo toga zabavnoga o gusarima.

Prijave e-mail porukom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na 051 211 573.

Škola je skoro pa gotova, u potrazi smo za novim hobijem (ili možda karijerom na moru? :)) ovog ljeta? Možda je gusarenje upravo to što tražimo? Koja slučajnost – na obali Striborovoj upravo se okuplja posada neustrašivih gusara! Kocka je bačena, posada odabrana; nek naši gusarski brodovi ulijevaju strahopoštovanje čim se s kopna ugleda naš Jolly Roger! Dok sretno i pravedno dijelimo blago (koje ćemo sasvim sigurno negdje usput uloviti), probat ćemo jednom zasvagda razriješiti neke uobičajene mitove i legende o gusarima, a možda i iz prve ruke doznati koliko je legendaran hod po dasci... ;) U utorak, 5. lipnja od 9 do 10.30 u Dječjem odjelu Stribor pridružite nam se u Hodu po dasci, knjiškoj igri za osnovnoškolce.

Prijave e-mail porukom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na 051 211 573.

Iako se, s časnom iznimkom Pirata s Kariba, o njima filmovi više ne snimaju tako često kao nekoć, gusari i pirati oduvijek su bili i ostali nezaobilazni i dragi gosti u književnim pustolovinama. U ovom popularno-čitateljskom predavanju Od Riđobradog do Jacka Sparrowa u utorak, 5. lipnja u 18 sati doznat ćemo koji se gusarski romani čitaju više, koji manje, a koji bi se zapravo trebali čitati (jer su zabavni! jer su gusarski! jer ih možete posuditi u Gradskoj knjižnici Rijeka!). Nećemo zaboraviti ni na slavne gusare u stripu, a ni na Sandokana, koji nam se možda i pridruži u Središnjem odjelu Filodrammatica, Domu lijepe književnosti GKR-a.

Pravi gusari i gusarice dobro znaju da nema gusarenja bez kuka, poveza za oči i nezaobilaznih trorogih šešira. Kako se ne bismo na pučinu uputili bez pojačanja, tu je radionica izrade rekvizita za osnovnoškolce i njihove prijatelje, pa i roditelje. Oko za oko, kuka za Kuku sprema nam se u srijedu, 6. lipnja u 16 sati u Dječjem odjelu Stribor. Ljeto stiže, a s njime i morski ulov jedrenjaka prepunih zlatnika i dragulja - dočekat ćemo ih spremni!

Prijave e-mail porukom na adresu programi@gkri.hr ili telefonski na 051 211 573.

Uhodana gusarska družina čitateljskog kluba Mali knjigoljupci u svom novom gusarskom pohodu, najizazovnijem dosad, nastupa u srijedu, 6. lipnja u 18 sati.. Svoje utočište na Marini nalazi kao posljednja slobodna gusarska posada u borbi protiv moćne kletve, za spas piratskih duša i opstanak piratstva te, dakako, u potrazi za ponešto blaga.