Ne bismo li se i daleke 2030., 2040., 2050. (nestvarno zvuče ove godine, zar ne?) sjećali veselja koje nam je Dječji odjel Stribor “na staroj lokaciji” donosio sve ove godine (od 1994. do 2020. godine na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske), organiziramo foto natječaj i izložbu fotografija “Tvoj Stribor - priča za budućnost”.

Suština je natječaja jednostavna - uzmite u ruke svoje mobitele i fotoaparate te tijekom veljače 2020. godine pronađite inspiraciju u detaljima i životu Dječjeg odjela Stribor te fotografirajte njegove detalje, unutrašnjost, knjige, svakodnevicu, prijatelje… Što god vam se učini dobrim i kvalitetnim motivom, a koji uspijete zabilježiti i fotografiranjem. Fotografije ne moraju biti nove - u obzir će doći i sve one koje su možda spontano nastale proteklih godina, a sjajno zadržavaju njegovu energiju.

Nastale radove šaljite nam na mail prijave.programi@gkri.hr do ponedjeljka 2. 3., a po zaključenju početkom ožujka stručna će komisija (Borislav Božić, Alica Kolarić, Stephany Stefan, Sanja Alijević i Ivana Xie Miškulin) izabrati 20 najboljih te će one biti dijelom jedinstvene travanjske izložbe tijekom Mjeseca dobre dječje knjige. Trojici prvoplasiranih pobjednika ili pobjednica slijede i zaslužene nagrade.

Nositelj je aktivnosti Gradska knjižnica Rijeka u sklopu manifestacije Mjesec dobre dječje knjige kao dio programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Sve važne detalje i uvjete natječaja svakako proučite u nastavku teksta.

IMG_20200122_075245

Uvjeti natječaja

Opća pravila

Tema foto natječaja povezana je s Dječjim odjelom Stribor, kulturom i važnosti čitanja. Zabilježena uspomena na Stribor, čitanje/posuđivanje knjiga i slikovnica na dječjem odjelu, radionice, pričaonice ili razni programi u kojima ste Vi i/ili Vaše dijete sudjelovali - sve su to motivi koje bismo voljeli uokviriti i sačuvati.

Fotografije nisu ograničene vremenskim razdobljem, štoviše, bilo bi nam drago da podijelite svoje drage trenutke iz prošlosti, ali i fotografije novijeg datuma.

Sudjelovanje u natječaju otvoreno je svim punoljetnim građanima, profesionalnim ili amaterskim fotografima.

Prilikom prijave fotografija potrebno je navesti ime i prezime autora te kontakt podatke. 

Natječaj je otvoren od 1. veljače do 1. ožujka 2020. godine, a nastale fotografije primaju se do ponedjeljka 2. ožujka.

Tehnički preduvjeti

Fotografije se šalju u digitalnom obliku elektroničkim putem na adresu prijave.programi@gkri.hr. Potreban format fotografija mora biti .jpg ili .jpeg, a njihova veličina ne smije biti veća od 4 MB te dimenzija 30 x 40/45 cm rezolucije 300 dpi.

Autori fotografija imaju pravo slanja najviše 5 fotografija.

Autorsko pravo

Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – autorima fotografija, a Knjižnica stječe pravo korištenja fotografija u svrhu natječaja i izložbe.

Knjižnica se obvezuje da će prilikom korištenja fotografija navesti ime i prezime njihova autora. Navedene osobne podatke Knjižnica će koristiti isključivo za potrebe provedbe ovog natječaja.

Knjižnica se može fotografijama koristiti u promidžbene nekomercijalne svrhe za svoju djelatnost bez plaćanja naknade.

Knjižnica ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove povezane s vlasništvom, odnosno autorska prava nad poslanim fotografijama. Ako neki od sudionika Natječaja pošalje fotografiju na koju nema autorsko pravo ili na drugi način zloupotrijebi tuđa prava, Knjižnica neće snositi nikakvu odgovornost.

Poslane fotografije moraju biti u skladu sa standardima koje propisuje Opća uredba o zaštiti podataka i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Izložba

Stručni žiri u sastavu:

Borislav Božić - predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije

Alica Kolarić - voditeljica Dječjeg odjela Stribor i predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva

Stephany Stefan - članica Kreativnog kolektiva Kombinat, multidisciplinarna umjetnica, fotografkinja

Sanja Alijević - knjižničarka u Gradskoj knjižnici Rijeka, voditeljica čitateljskih klubova u Dječjem odjelu Stribor

Ivana Xie Miškulin - učenica Gimnazije Andrije Mohorovičić, članica fotogrupe GAM-a

u periodu od 1. do 10. ožujka pregledat će pristigle fotografije te odabrati tri najbolje fotografije koje će primiti nagrade, a njih 20 po izboru žirija postat će dijelom izložbe.

Knjižnica će izraditi fotografije za izložbu o svom trošku koje će time postati njeno vlasništvo.

Otvorenje izložbe i dodjela nagrada autorima najboljih fotografija održat će se u srijedu, 1. travnja, u 18.00 sati u prostorima Narodne čitaonice Gradske knjižnice Rijeka (Korzo 24, 51000 Rijeka).

Izložba će biti postavljena u Narodnoj čitaonici u periodu od 1. do 30. travnja u sklopu manifestacije Mjesec dobre dječje knjige.

Nagrade

Sve pristigle fotografije pregledat će stručni žiri, odabrati fotografije za izložbu i dodijeliti glavne nagrade:

1. mjesto: 500 kn, jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobre dječje knjige

2. mjesto: jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobre dječje knjige

3. mjesto: jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, dobra dječja knjiga

*Osim glavnih nagrada, najboljih 20 fotografija bit će nagrađene sudjelovanjem u izložbi te jednogodišnjim članstvom u Gradskoj knjižnici Rijeka.

3, 2, 1... kreni. Klik! :)