U ponedjeljak 15. travnja u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka (prizemlje Dvorane mladosti) bit će održano gostovanje američke spisateljice Katherine Arden, autorice hvaljene trilogije "Zimska noć" s knjigama "Medvjed i Slavuj", "Djevojka u tornju" i "Zima za vješticu" koja nakon Osijeka, Zagreba i Splita završava svoje gostovanje u Hrvatskoj upravo u Rijeci.

Pročitajte prikaz knjige na portalima Najbolje knjige i The Amazon Book Review. 

Rodom iz Austina u Teksasu, Katherine Arden treći je razred srednje škole provela u Rennesu u Francuskoj. Nakon što je primljena na Middlebury College, odgodila je upis na godinu dana kako bi neko vrijeme živjela i učila u Moskvi. Na Middleburyju je studirala francusku i rusku književnost. Nakon bakalaureata, preselila se u Maui na Havajima, gdje je radila svakojake poslove, uključujući vođenje obilazaka na konjima i prodavanje na štandovima. Nakon godinu dana na otoku, provela je jednu školsku godinu kao učiteljica engleskog u srednjoj školi u Briançonu u Francuskoj, nakon čega se vratila na Maui očekujući živjeti kao i prije.

A zatim je dobila ponudu za objavljivanje romana koji je cijelo to vrijeme pisala. Najveća svjetska knjižara Amazon proglasila je Medvjeda i Slavuja najboljim djelom u objedinjenim žanrovima fantastike i znanstvene fantastike 2017. godine.

Pregled proznih djela Katherine Arden:

2017. The Bear and the Nightingale (trilogija Winternight)

2018. Medvjed i Slavuj (trilogija Zimska noć) (Mitopeja, Zagreb, preveo Vladimir Cvetković Sever)

2017. The Girl in the Tower (trilogija Winternight)

2018. Small Spaces

2019. The Winter of the Witch (trilogija Winternight)