Program započinjemo s (Virtualnim) Putovanjem oko svijeta u 80 minuta, u našem Ogranku Trsat, 29. 5. 2019. u 11.15 sati, a namijenjen je učenicima sedmih razreda osnovne škole.

Krećemo na putovanje oko zemaljske kugle! Veliki istraživači i moreplovci ponekad su uspijevali u tom naumu, boreći se sa strašnim olujama i drugim pošastima. Naš je izazov oboriti rekord. Trik iz rukava - VR tehnologija i Google karte. Možda je teleportacija malo brži način putovanja, ali i dalje nam treba čvrsto prijevozno sredstvo. Hm, može li nam u tome pomoći 3D printer? Iako malene, makete brodova će poslužiti na ovom putovanju, samo nam još nedostaje i stroj za povećavanje. Ako ga izumite, javite nam se!

barkačica

Plovidbu nastavljamo s pravom ekspedicijom u Dječjem odjelu Striborploveći u smjeru Rute Dobre Nade: tvoje prve prvcate morske ekspedicije... 30. 5. 2019.  u 8.30 i 9.30 sati, a pripremili smo ih za učenike trećih razreda osnovne škole.

Ekspedicija počinje za 3... 2... 1... Vrijeme je za pokret! Kolege istraživači i moreplovci već su na brodu, a cijelo je more neotkrivenih čudesa pred vama! Destinacija: nepoznata. Pustolovina – zajamčena. (Detalji ekspedicije čuvaju se u tajnosti.)

Mislili ste da će brodovi biti zamišljeni? Netočno! 30. 5. 2019. ukrcavamo se na pravi brod u luci te u 19 sati počinje rasprava  čitateljskog kluba Book dragons naziva Percy Jackson i Olimpijci : More čudovišta, a 1. 6. 2019. u 18 sati na pravom pravcatom brodu očekuje nas...  Dosad neviđena. U moderno ruho obučena… Neka druga Odiseja! Radi se o LARP-u (live action role play) u izvedbi članica čitateljskog kluba (LARP grupe) Book dragons.

IMG-b5d256e52e7f778a7982290a685ca8b2-V

Naši najmlađi putnici vrtićke dobi Ukrcavaju se na brod mašte, 3. 6. 2019. u 11.00 i 11.45 sati i 4.6. u 11 sati u  Dječjem odjelu Stribor.

Tu-tu-tu! Brod već trubi, poziva na ukrcavanje! Spakirajte kovčege, kompas i kartu. Zaplovit ćemo u svijet knjiga, boriti se s valovima i morskim nemanima i istražiti čudesne brodove koji izranjaju sa stranica pomoću proširene stvarnosti. Da bismo uspjeli u svom naumu i dočepali se kopna, moramo surađivati, a u tome nam najbolje mogu pomoći naši prijatelji.

Za kraj, pripremili smo predavanje za srednjoškolce u SO Filodrammatica, 5. 6. 2019. u 15 sati, naziva Od mora, do mora.

Što nas toliko privlači otvorenim morima, zazivajući nas da se iz svoje udobne fotelje pridružimo velikim istraživačima i mornarima? Kuda nas vodi beletristika na temu plovidbe u 21. stoljeću te kakvu ulogu u tome igraju futuristička, genetski modificirana dubokomorska čudovišta (da ne kažemo "krakeni")?

Predavanjem Od mora, do mora navigira kopnena knjižničarka, unuka jednog pomorca i kći drugog, koja imaginarne mornare istražuje od srednje škole. Od Sinbada do Horatia Hornblowera, od kapetana Nema do Corta Maltesea - dignimo jedra i upustimo se na olujne pučine širokoga svijeta, tražeći najslavnije uspjehe i najskrivenije neuspjehe pomorske književnosti!

Uživajte u ovogodišnjem programu!