Početkom siječnja ove godine pridružili smo se nacionalnoj proslavi stote obljetnice objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića u sklopu čega su građani pozvani da zavire u svoje podrume, ormare, tavane (...) ne bi li zajednički pronašli najstarijeg Hlapića na riječkom području, a tri mjeseca potrage urodila su pravim kapitalcem!

Iz Lovrana nam je stigao primjerak samog prvog izdanja koje je izuzetno rijetko, a time i vrijedno! Knjiga je bila nagrada Kraljevske učiteljske škole i vježbaonice u Zagrebu učeniku Mladenu Zoričiću o čemu svjedoči i službena posveta. Povrh svega vrijednom je učeniku poklonjena 25. lipnja 1913. godine što znači da je u prave ruke došla neposredno nakon objave! Prvo Hlapićevo izdanje ostalo je u nasljedstvu sina gospodina Mladena Zoričića koji je spremno i sretno reagirao na akciju i time uveličao vrijednu obljetnicu.

Osim najstarijeg, tijekom akcije su prikupljeni primjerci izdanja iz različitih godina, a naslovnice, ilustracije i jezik svakog govore o vremenu nastanka, shvaćanju djetinjstva, dječje igre, čitanja.... Ispunjene su i emocijama posveta koje podsjećaju da je knjiga i danas jedan od najljepših poklona najbližima i prijateljima.

Sve prikupljeno moguće je razgledati na izložbi Hlapićeva baština koja se u sklopu Tjedna dobre dječje knjige otvara u ponedjeljak 22.04. u 18 sati u našem Kreativnom laboratoriju pokraj Dječjeg odjela Stribor) i ostaje otvorena do 27.04.