Hrkalo, Kamilica, Drijemalo, Pjegava Iva, Brbljava Iva, Doktor Crveni Nos i Čarapica pričalica likovi su iz priča ove mlade, razigrane autorice.

Lani smo po našoj lokalnoj Šumi Striborovoj tražili, drmali, budili, pa opet uspavljivali omiljenog nam medu Hrkala, a ove nam godine u Tjednu dobre dječje knjige u goste stiže ona u čijoj je mašti on nastao, zaspao i prvi put glasno zahrkao. Stiže nam Jelena Pervan.

U srijedu, 22. travnja u 11 sati u Dječjem odjelu Stribor iz prve ćemo ruke čuti priče o najpoznatijem hrvatskom pospancu, pa čak i onu zašto je tako sladak u toj svojoj pospanosti. Sve priče o njemu djelo su Jelene Pervan, a sve likove iz priča ilustrirala je Jelena Brezovec. Obje će u srijedu biti s nama! Veselimo im se, jako!

A za one koji još nikad u svom životu nisu sreli Hrkala i prijatelje, evo male šetnje kroz te ljupke priče i crteže.

Hrkalo

hrkalo

Hrkalo je priča o medvjediću koji je najviše na svijetu volio spavati, ali je pritom strašno, najstrašnije i najglasnije na svijetu hrkao. Smetalo je Hrkalovo hrkanje svima. Uzalud je drugim stanarima šume pokušavao objasniti da on nije lijenčina, već da u snovima naporno radi za dobrobit zajednice, odnosno živi svoje snove. Nitko mu nije vjerojavo i Hrkalo je morao s obitelji napustiti šumu…

Hrkalo je priča o sanjarima u našem društvu, o vizionarima koji su često neprihvaćeni i neshvaćeni u društvu. Ali oni su nam itekako potrebni, jer upravo su njihove ideje i vizije često rješenje za mnoge probleme.

 

Hrkalo i Kamilica

kamilica

Hrkalo i Kamilica nastavak je priče o najglasnijem medvjediću na svijetu koji sanja najstvarnije snove i pritom hrče najglasnijim hrkom. U ovoj će se priči Hrkalo naći u velikom problemu. Zakazat će u onome u čemu je najbolji i po čemu je slavan diljem svijeta. U uzbudljivoj avanturi Hrkalovi će prijatelji učiniti sve da sačuvaju njegovu popularnost i slavu. No jesu li slava, priznanja i pljeskanje okoline doista toliko važni u životu? Ima li nešto važnije? Je li to možda ljubav?

 

I najnovija, najplavija....

Hrkalo i Drijemalo

drijemalo

Hrkalo i Drijemalo treći je i posljednji nastavak serija slikovnica o najglasnijem medvjediću, Hrkalu. U ovom nastavku pratimo Hrkala i njegove šumske prijatelje u avanturi na Sjevernome polu. Popularni medo upoznat će osjećaje zavisti, bijesa i ljubomore prema Drijemalu i prijeći će pola svijeta da mu dokaže da je bolji, veći i glasniji. No kad ga jednom upozna, Hrkalo polako otkriva da ih više toga spaja nego razdvaja. Medvjedić odlučuje otvoriti svoje srce te u dojučerašnjemu suparniku počinje otkrivati iskrenoga prijatelja.

(Svi zapisi o pričama o Hrkalu preuzeti su s: www.evenio.hr).

 

Ali to nije sve!

Istog dana u 10 sati Jelena će Čarapicom pričalicom razveseliti djecu s Downovim sindromom.

 

Čarapica pričalica

pričalica

Čarapica Pričalica pita se što donosi sreću, a što nesreću? Što bi bilo kada bi mačke donosile sreću, a kuckanje o drvo nesreću? Kad bi netko ovaj svijet kao čarapice u perilici zaljuljao, provaljao i izokrenuo naopačke? Čarapica djeci otkriva i kako je nastalo vjerovanje da s mokrom kosom nikako ne smijemo van da ne bismo dobili upalu mozga i koji je lijek za čudnovatu bolest zvanu Zelenoza zelenozalis acuta. Čarapica poznaje i vrlo čudnovate likove poput puža Jankeca, čarapice Gipsice, Nikolice i Termosice, lude znanstvenike dr. sc. br. kr. tr. Eustahija Folikulića i dr. sc. br. kr. tr. Aorta Žilića i razmišlja o neobičnim stvarima za obične ljude ili bolje reći običnim stvarima za neobične ljude.

Slikovnica Čarapica Pričalica iza svake priče nudi interakciju, odnosno edukativne zadatke u kojima se mališane potiče da se literarno i likovno izraze, vježbaju motoriku i priči koju su upravo čuli ili pročitali, daju svoj mali kreativni doprinos. U radu s djecom, spisateljica Jelena Pervan koristi i maskotu – brbljavu čarapu u stvarnoj veličini, uz pomoć koje lakše dopire do djece i uspostavlja s njima komunikaciju.