Kreću svibanjske rasprave o romanima problemske tematike namijenjene tinejdžerima. Slijede redom rasprave o knjigama Tulipina igra Anne Fine (OŠ Frana Krste Frankopana, Brod na Kupi i OŠ Brod Moravice, utorak, 14. 5. u 9) Ružan san Anne Fine (OŠ dr. Branimira Markovića Ravna Gora, utorak, 14. 5. u 11),  Kako izdresirati zmaja CressideCowell  (OŠ Rudolfa Strohala Lokve, četvrtak, 16. 5. u 9), Rubindol  Sharon Creech  (OŠ Ivanke Trohar Fužine, ponedjeljak, 20. 5. u 11), Zeleni pas Nade Mihelčić ( OŠ Skrad, srijeda, 22. 5. u 11) i Izum Hugoa Cabreta Briana Selznicka (OŠ Severin na Kupi, petak 7. 6. u 11).

Tragom provjereno dobre tradicije u razvijanju čitateljskih klubova pri promicanju čitanja kod djece školske dobi, početkom 2012. godine odlučili smo taj izvrsni model i iskustvo podijeliti i s djecom Gorskog kotara. Osnovne škole na putu i stajalištima Županijskog bibliobusa odabrane su za prirodne partnere u toj misiji.

Čitateljski klubovi temelje se na grupi čitatelja koji čitaju istu knjigu, nakon čega slijedi zajednički sastanak i grupna rasprava. Raspravu vodi voditelj čitateljskog kluba, moderator, koji prethodno, tijekom vlastita čitanja, bilježi teze za raspravu i domišlja njezin tijek, sadržaj, smisao i cilj.

Uobičajeno, čitateljski klub ima svoj kontinuum i razvija istu čitateljsku grupu kroz mjesečna čitanja i rasprave. Ovaj program, zajedničkim imenom nazvan Biblioklub, čitateljski klub Županijskog bibliobusa, prilagođen je specifičnostima područja i mogućnostima, te djeluje na malo drugačiji način.

Šest osnovnih škola (OŠ Brod Moravice, OŠ Frana Krste Frankopana Brod na Kupi, OŠ Ivanke Trohar Fužine, OŠ Rudolfa Strohala Lokve, OŠ dr. Branimira Markovića Ravna Gora i OŠ Skrad) i jedna područna (PŠ Severin na Kupi) sudjeluje u programu. Rasprave se održavaju po školama u malim grupama, a za sve članove Bibliokluba jednom godišnje, svaki put u drugom od sedam mjesta čije škole sudjeluju u programu, planirano je upriličiti susret s odabranim hrvatskim književnikom.

U 2012. godini održano je sedam rasprava i jedan susret s autorom. Čitalo se i raspravljalo o romanima suvremene problemske književnosti za tinejdžere. Svako je dijete koje je sudjelovalo u raspravama postalo članom Bibliokluba, ostvarilo besplatno članstvo u Županijskom bibliobusu te osvojilo bedž s prigodnim logom i sloganom „Ja sam član Bibliokluba, a ti?“. Također, svaki član Bibliokluba, kao i svaka škola koja se priključila projektu dobili su prigodnu „Pohvalu za užitak čitanja“.

Djeci i školama pruža se primjer kvalitetne knjižnične programske aktivnosti koja promiče čitanje iz užitka. U svakoj maloj školskoj skupini Bibliokluba biraju se mali vođe koji su spremni preuzeti pripremu i vođenje rasprava, a školske knjižničarke i knjižničari koordinatori su malih Biblioklubovih skupina.

Kao nositelj projekta, i u ovom dodatnom segmentu razvoja nudimo punu podršku i pomoć u vidu organizacije i dostave primjeraka knjiga izabranih za čitanja te pripremu uputa za vođenje rasprava malim voditeljima – dobrovoljcima, u planu je i trening malih voditelja. U rad s malim Biblioklubašima uključuju se i studenti, članovi sveprisutnog Studentskog čitateljskog kluba. A naravno, u unaprijed predviđenom ritmu rasprave teku i dalje...