Volimo se igrati u Pomorskom i povijesnom muzeju, volimo zatvarati izložbe. :) Osobito one koje nam škakljaju maštu, privlače opasnošću, izviru iz knjiga kojih u našoj knjižnici ne nedostaje. Iz tih knjiga vire kuke (i kapetani), mrtvačke glave, škrinje s blagom, sablje, povezi za oči, drvene noge i tko zna što sve ne! Povuci-potegni iščupali smo razlog da napadnemo Muzej! Idete i vi?

U petak, 16. rujna u 18 sati samo se ušuljajte.

Mjesto napada: Guvernerova palača.

Šifrirano: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Odgovornost za napad preuzimaju: gusari Gradske knjižnice Rijeka – Mali knjigoljupci i ČK ČK

Prizor: Izložba „Gusari našega mora“

*Odjednom iz srca Muzeja* koji se protezao pred nama usplahireni, visoki, treperavi glas zapjeva dobro nam poznati napjev i stihove:

Petnaest ljudi na mrtvačevoj škrinji,

 jo-ho-ho s bocom ruma!

Na spomen ruma na slikama Muzeja pomiču se tijela. Obješene sablje, pištolji, puške, mačevi počinju plesati po zraku. Bačve podižu poklopce. Prijeteće poruke pod naletom nekog čudnog vjetra počinju treperiti.

Izgubljeni pirati (u vremenu i prostoru, ispali iz knjiga), lagano dolaze k sebi. Uskoro će im se i jezici razvezati – čujte i počujte. Kocka je bačena - dijele se u posade razbroj. Tko će biti kapetan broda, tko prvi, tko navigacijski časnik (vješt navigator, orijentacija mu jača strana), tko vođa palube (opskrba, zalihe...), koji su nazivi piratskih brodova, doznat ćemo na licu mjesta. Piratska posla i lov na blago provest će nas izložbom s takvim užitkom da će nam duhovi gusara našeg mora htjeli-ne htjeli oživjeti.

Gostujuća izložba Pomorskog muzeja iz talijanskog grada Cesenatica, kroz multimediju i predmete iz fundusa muzeja, prikazuje povijest gusarstva na Jadranu. Izložba prikazuje život gusara istočne i zapadne obale Jadranskog mora koji su napadali i pljačkali brodove suprotne strane.

Ako ste mislili da su gusari samo s Kariba, prevarili ste se! Odsad ćete bolje gledati kad idete na more. Smucali su se i po Jadranskom moru!

 „Izuzetno je važno da poznajemo more koje nas dijeli i koje nas spaja“, tvrdi autor izložbe, a mi se slažemo – dođite pogledati izložbu i usput vidjeti prave gusare na djelu!

U petak, 16. rujna u 18 sati. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.