U utorak 3.9. u 18 sati u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka bit će otvorena izložba fotografija nastalih na natječaju povodom Svjetskog dana fotografije 19.8.. Fotografije je moguće razgledati do 14.9.. 

Atelje Yellow time već drugu godinu zaredom organizira natječaj i izložbu povodom Svjetskog dana fotografije, tj.  njena rođendana 19.8. Podsjećanje na važnost medija fotografije mora biti redovito i stalno jer je evolucija ove civilizacije bez nje nezamisliva. Mi je skoro i ne  primjećujemo, zato što je danas pouzdano i dobro radimo svi -  skoro svi  i to po automatizmu uređaja koje imamo sa sobom. Da, mobitel je donio novu revoluciju u fotografiji pa i oni koji se ništa u nju ne razumiju danas je uz pomoć sve pametnijih mobitela prave s lakoćom. A sve je počelo sada već te davne 1839. godine,  19. kolovoza,  kada je gospodin Arago,  vrlo uvaženi fizičara i aktivni političar tadašnje Francuske, u ime izumitelja Daguerra objašnjavao članovima Akademije važnost izuma dagerotipije,  tj. fotografije i tom je prigodom izrekao važnu misao, konstataciju: „… dagerotipija ne zahtijeva nikakvo znanje crtanja i ne zavisi ni od kakve manualne vještine. Svatko može uspjeti s istom izvjesnošću, i to isto tako dobro kao autor pronalaska.“

Oduševljeni članovi Akademije preporučili su francuskoj vladi da otkupi izum. I doista, otkupili su izum i dali ga javnosti na upotrebu. Zato se 19.8. obilježava kao datum rođenja fotografije, tj. Svjetski dan fotografije.

Raspisivanjem natječaja konceptualnog karaktera -  u smislu da se može fotografirati samo 19. 8.  - Fotoklub Rijeka skreće pažnju koliko je kratka povijest fotografije, a koja je  kao medij postala najrasprostranjenija i najdostupnija s obzirom na ugrađene kamere u mobilnim telefonima. Projektom se potiče i kreativnost jer nije dovoljno samo stisnuti gumb za „okidanje“.  Treba nešto i znati, i osjećati.

Rođendan fotografije 2019.  (3) (Medium)

Na natječaj je prispjelo 200 fotografija od 40 autora. Žiri u sastavu Rebeka Legović, Slovenija, Boro Rudić, Makedonija i Borislav Božić, Hrvatska pregledao je sve fotografije i za izložbu odabrao njih 40. Na otvorenju izložbe proglasit će se pobjednik i pohvaliti nabolje.

Pored nagrada žirija imat ćemo i nagradu publike, a to će biti autor i fotografija koja je prikupila najviše lajkova. Odabrane fotografije su u albumu LAJKAJ SVOGA FAVORITA na Facebook stranici Škole fotografije Rijeka.

Fotografije: Neda Rački