Prvo je izdanje Priča iz davnine objavljeno 1916. godine u nakladi Matice hrvatske. U tom je izdanju bilo šest bajki (Kako je Potjeh tražio istinu, Ribar Palunko i njegova žena, Regoč, Šuma Striborova, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica i Sunce djever i Neva Nevičica), a ilustrirao ga je Petar Orlić. Zbirka je nastala iz nekoliko poticaja: prvi je od njih Ivanino proučavanje i zanimanje za slavensku mitologiju i folklor, a drugi kršćanska filozofija. Oba područja zanimanja autorice vidljiva su u pričama prožetima simbolikom. Priče iz davnine smatraju se najboljom zbirkom bajki u hrvatskoj književnosti, kako dječjoj, tako i onoj za odrasle.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art kino i Gradska knjižnica Rijeka, odlučili su zajedno obilježiti ovu važnu obljetnicu i ponuditi vam zanimljive sadržaje. Evo što vam je u ponudi:

Četvrtak 3. 11. 

Šuma Striborova

lutkarska predstava u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka

trajanje 40 min.; uzrast 5+

Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić vječna su inspiracija domaćim i stranim umjetnicima s različitih područja. Gradsko kazalište lutaka Rijeka više je puta postavljalo predstave prema njenim pripovijetkama, a prva u produkciji GKL-a bila je Šuma Striborova davne 1965. u režiji Berislava Brajkovića. Šuma Striborova najpoznatija je priča iz znamenite zbirke koja ove godine obilježava sto godina od prvog izdanja.

Lutkarska predstava Šuma Striborova premijerno izvedena 2005. u režiji Laryja Zappije, a u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka iznimna je predstava koja već više o deset godina zauzima važno mjesto na redovnom repertoaru GKL-a, a povodom obilježavanja stogodišnjice Priča iz davnine dobila je svoje mjesto i na Reviji. Predstava je zasnovana na narativnoj baštini i glazbi, snažnoj emociji i čaroliji lutkarskog izričaja. Na kazališnim je daskama neobična priča o žrtvovanju, boli i patnji što može trpjeti jedino majčinska bezuvjetna ljubav. Šuma Striborova, vizualno vrlo začudna i intrigantna predstava, višestruko je nagrađivana u zemlji i inozemstvu te publici pruža uvid u još jedan segment lutkarstva – teatar predmeta.

mjesto održavanja: Gradsko kazalište lutaka Rijeka, B. Polića 6

vrijeme održavanja: četvrtak, 3. 11. u 9.30, 11 i 18 sati


Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić na pozornici Gradskog kazališta lutaka Rijeka

stručno predavanje za studente, učitelje, odgojitelje…

Jesu li Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić kao književni predlošci prikladne za lutkarski scenski izraz? Ovim predavanjem analiziraju se interpretacije više autora, uprizorenja triju priča izvedenih na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka između 1965. i 2005. godine, a uočena obilježja Priča iz davnine promatraju se s književnoznanstvenog kao i s polazišta teorije lutkarstva.

predavačica: doc. dr. sc. Maja Verdonik

suorganizatori: Centar za istraživanje djetinjstva, Učiteljski fakultet u Rijeci, Gradska knjižnica Rijeka i Gradsko kazalište lutaka Rijeka

mjesto održavanja: Gradsko kazalište lutaka Rijeka, B. Polića 6

vrijeme održavanja: četvrtak, 3. 11. u 12 sati


Petak 4. 11.

Šuma Striborova

lutkarska predstava u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka

trajanje 40 min.; uzrast 5+

mjesto održavanja: Gradsko kazalište lutaka Rijeka, B. Polića 6

vrijeme održavanja: petak, 4. 11. u 9.30


Šuma Striborova

animirani film

trajanje 16 min.; uzrast 5+

Šumu Striborovu, kao i druge naslove Priča iz davnine, možete vidjeti i u animiranom obliku putem nagrađivanog multimedijskog projekta Priče iz davnine nastalog u produkciji Bulaja naklade. Urednica Helena Bulaja okupila je poznate animatore i druge umjetnike iz cijelog svijeta. Rezultat je bio iznenađujuća avantura jer su umjetnici iz različitih zemalja, kojima ta zbirka i hrvatska kultura uglavnom uopće nisu bili poznati, i koji se nisu međusobno poznavali, na potpuno nov način interpretirali ove prekrasne priče! Crtići iz projekta predstavljeni su ili nagrađeni na preko trideset međunarodnih festivala animacije i novih medija, te su pored ostaloga nagrađeni i "Oscarom multimedije" (nagrada na festivalu FlashForward, San Francisco), a "Šuma Striborova" uvrštena je u program najvažnijeg svjetskog festivala animacije, onog u francuskom Annecyju.

mjesto održavanja: Mini Art-kino Rijeka

vrijeme održavanja: petak, 4. 11. u 10.30


Svarožiću, Bjesomaru

knjižna igra

Igrajući se motivima, ilustracijama i riječima Priča iz davnina, djeci se na zanimljiv i privlačan način nastoji približiti fantastični svijet mašte Ivane Brlić-Mažuranić. Za ovu avanturu nije potrebno prethodno predznanje, igrama se ne propituje pamćenje, djecu se nastoji potaknuti na čitanje Priča. Kako? Bježeći od Bjesomara, zazivajući Svarožića, ljubeći Nevu Nevičicu, škakljajući Kosjenku zad uha Regočeva, škiljeći u Sunce djevera, trčeći kroz Šumu Striborovu... zajedno s Potjehom, Regočem, Jagorom, Domaćima, Ljutišom, Ribarom Palunkom (i njegovom ženom!), Lutonjicom Toporkom i svih devet župančića potražit ćemo istinu u Pričama iz davnine igrajući se lažima i neistinom. Do suza zabavno!

namijenjeno djeci 9-10 godina (prethodna najava obavezna!)

mjesto održavanja: Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6

vrijeme održavanja: petak, 4. 11. u 18 sati

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art kino i Gradska knjižnica Rijeka partneri su i nositelji razvoja Brickhousea/Ciglene kuće/Dječje kuće, jednog od sedam temeljnih programskih pravaca projekta Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture.

SUMA_STRIBOROVA04