Riječani možda nisu svjesni koliko bilja im raste nadohvat ruke, spremno za branje i konzumiranje. Zapravo, svjesni smo samo da naš grad svakako nije poznat po svojim parkovima i da zelenilo nije boja po kojoj će ga netko pamtiti. Ali zaboravljamo da smo zelenom niti okruženi. Nad nama bdije Učka, začas smo u Gorskom kotaru, tu su i otoci prepuni ljekovitog bilja, a i Velebit nam je bliska destinacija. Stoga, izlike za branje ljekovitog i jestivog bilja ne prihvaćamo.

Lipanj je pravi mjesec za odlazak u prirodu. Iako je ovogodišnji malo ćudljiv pa nas kiša zatekne svako malo, taj nas mali detalj na širem riječkom području ipak neće smesti. Kišobran pod ruku, čizmice na noge i put u šumu.

lipnju nas tamo (a i bliže) čeka kopriva, matičnjak, menta, kantarion, sljez, mažuran, maćuhica, ružmarin i još puno, puno bilja.

Za stolisnik, neven i lavandu strpit ćemo se do srpnja, komorač ćemo tražiti u kolovozu, vrijesak u rujnu. I tako dalje. Sve do prosinca kada ne idemo nikamo, odmaramo i pijemo čajiće. Od trava koje smo nabrali tijekom godine, naravno.

U srijedu, 15. lipnja u 18 sati pozivamo vas stoga u naš Središnji odjel u Palaču Modello na razgovore o prirodi, na nizinske pripreme za visinsku berbu.

Naučit ćemo da oko nas rastu i zlatnica, medvjetka, repuh, dimljača, rosopas, rusomača, kičica, turica, marulja, suručica, kopljonuša, miloduh, pastirska iglica, preslica, zečji trn, sjeme medvjeđeg dlana.

Uz izbor literature o ljekovitom bilju o kojem brinu vaše knjižničarke i gošću, fitoaromaterapeutkinju Martinu Bogdanić, voditeljicu Udruge za fitoaromaterapiju “Studio Martina&Natura”, svaki sljedeći odlazak u prirodu bit će pjesma za svakog od nas. Pjesma koju ćemo znati otpjevati.

Fotografije: www.lovethegarden.com