U sklopu programa "Knjiga na nezgodnim mjestima" Gradske knjižnice Rijeka u četvrtak 26. 8. u 19 sati na kraju Ulice Milutina Barača odnosno  ex-Industrijske ulice gostovat će poznati hrvatski psihijatar Robert Torre.

Broj sudionika na samoj lokaciji je ograničen na 25, a obvezne su prijave na mail prijave.programi@gkri.hr. Mjesto okupljanja zainteresiranih je ispred Riječke razvojne agencije Porin, Milutina Barača 62 (pokraj vile Whitehead). Susret ćete moći pratiti i uživo kroz prijenos na Facebook stranici Gradske knjižnice Rijeka. 

Robert Torre je zagrebački psihijatar, autor nekoliko knjiga s područja psihijatrije ovisnosti te u javnosti zapaženog kritičkog pamfleta “Prava istina o psihijatriji”, a potom i knjige “Ima li života prije smrti?” U svojoj novoj knjizi 'Ludilo uzvraća udarac' izlaže preko dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom. Priča o povijesti psihijatrije ispričana je kroz njezine najprogresivnije dionike, tvorce kapitalnih psihijatrijskih konceptualizacija ludila i njihovoj daljnjoj sudbini unutar golema tijela suvremene psihijatrije. “Industrijska”, upravo kao mjesto svojevrsne gradske i indivudualne traume i suočavanja s bolnim procesima promjena, pravo je mjesto za susret.

Program "Knjiga na nezgodnim mjestima" Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste. Programom se čitanje promovira na terenu neposredne prakse u zajednici i s ključnom porukom da najveći dometi hrvatske knjiške produkcije trebaju živjeti s ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture a ujedno mogu služiti i za promišljanje konkretnih problema i izazova budućnosti.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. 

Banner-Godina-citanja-2021-1920x500-2_embed_full_embed_full